“Οι πόλεις συγκεντρώνουν πολλές περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά φέρνουν επίσης περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές λύσεις βιωσιμότητας. Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας ανταμείβει αυτές τις προσπάθειες”, ανέφερε με ανάρτηση στο twitter η Κομισιόν.

Εκτός από τον τίτλο, η Γκρενόμπλ έλαβε και ένα οικονομικό κίνητρο 350.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεκινήσει το έτος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας.

Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε περισσότερο από τη νικήτρια γαλλική πόλη, για την πρωτοποριακή της προσέγγιση στη διαχείριση του κλίματος που περιλαμβάνει μια ισχυρή δέσμευση για συστημική αλλαγή και μια καινοτόμο προσέγγιση συμμετοχικής δημοκρατίας στη διακυβέρνηση της πόλης.

Τα φιλόδοξα σχέδια της Γκρενόμπλ για το Έτος της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης εντυπωσίασαν την κριτική επιτροπή για το πώς θα προσεγγίσει πόλεις και πολίτες σε όλη την Ευρώπη για να εμπνεύσει στην εύρεση βιώσιμων λύσεων.

Grenoble
Grenoble: Η πόλη με το υπέροχο ποτάμι και τα καταπράσινα βουνά δικαίως κέρδισε τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας για το 2022

Πιο συγκεκριμένα, η πόλη κατέκτησε την πρώτη θέση στους τομείς του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, της βιώσιμης χρήσης γης, του θορύβου και της ενεργειακής απόδοσης.

Δεδομένου ότι βρίσκεται μεταξύ τριών ποταμών και τριών Αλπικών όγκων με συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια και με ένα έδαφος που περιορίζει την αστική εξάπλωση, η Grenoble έπρεπε αναγκαστικά να στηριχθεί στην αστική ανάπλαση, σε καλύτερους δημόσιους χώρους όπως και σε βέλτιστες δημόσιες συγκοινωνίες

Χαρακτηριστικά, ο δήμος προτρέπει στη δημιουργία ιδιωτικών κήπων, παρουσιάζοντας αναλυτικούς στόχους δενδροφύτευσης ενώ παράλληλα διαθέτει στους κατοίκους αχρησιμοποίητες εκτάσεις για τη δημιουργία μικρών κήπων. Γνωρίζοντας καλά πως έχει περιορισμένο χώρο για πράσινο μέσα στην πόλη, έχει ως απώτερο σκοπό τη συνολική βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος με την παράλληλη διαφύλαξη των πολύτιμων χώρων πρασίνου με την παρουσίαση ενός φιλόδοξου προγράμματος για να γίνει πιο βιώσιμη.

Grenoble
Τα διάσημα εναέρια βαγονάκια της πόλης

Η πόλη εργάζεται παράλληλα για τη μείωση των ρύπων κατά 50% μέχρι το 2030 ενώ έχει ήδη πετύχει μείωση 25% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μεταξύ του 2005 και 2016. Πέρα από τον σπουδαίο τίτλο που κατέκτησε κυρίως για την πρωτοποριακή της προσέγγιση στη διαχείριση του κλίματος, η Grenoble έλαβε και το οικονομικό ποσό των 350.000 ευρώ από την Επιτροπή προκειμένου να ξεκινήσει το έτος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τον Επίτροπο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Virginijus Sinkevičius: «Αυτές οι ιστορίες επιτυχίας δείχνουν ότι η βιωσιμότητα και η πράσινη μετάβαση δίνουν λύσεις για τη διαχείριση ξαφνικών κρίσεων και τη δημιουργία καλύτερων και πιο υγιών αστικών περιοχών για τους πολίτες της ΕΕ», δίνοντας ελπίδα για το αστικό και ταυτόχρονα «πράσινο» μέλλον της ηπείρου

.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet