Πιθανότατα έχεις ακούσει το παλιό ρητό, «Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις». Αποδεικνύεται ότι αυτός ο παροιμιώδης δρόμος είναι τώρα επίσης γεμάτος με επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και σακούλες. Βαμβακερές τσάντες, τσάντες από λινάτσα, nylon τσάντες, μη υφασμένες σακούλες πολυπροπυλενίου χωρίς BPA, πλαστικές σακούλες από ανακυκλωμένα μπουκάλια, η μία πάνω στην άλλη σε έναν ατέλειωτο σωρό.

Οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες υποτίθεται ότι ήταν μέρος της λύσης, μια βιώσιμη απάντηση στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από τις σπάταλες πλαστικές σακούλες μιας χρήσης για τα ψώνια. Και θα μπορούσαν ακόμα να είναι, αν οι άνθρωποι τις επαναχρησιμοποιούσαν αρκετά! Το πρόβλημα είναι ότι η ζωή μπαίνει και πάλι στην μέση, όπως συμβαίνει συχνά.

τσάντες

Ξέρεις. Είσαι έξω, κάνεις τις δουλειές σου, όταν ξαφνικά θυμάσαι ότι σου έχει τελειώσει το βούτυρο ή το γάλα, ή απλά χρειάζεσαι κάτι που δεν είναι βαρετό για δείπνο. Αλλά, ανόητα ξέχασες να φέρεις τη δική σου τσάντα. Τώρα, όταν φτάσεις στην ουρά του ταμείου, πρέπει να αρκεστείς σε μια αδύνατη χάρτινη σακούλα ή να αγοράσετε μια νέα φθηνή επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα από το ταμείο, παρόμοια με αυτή που πιθανότατα άφησες στο σπίτι. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είσαι μέρος του προβλήματος.

Όλες αυτές οι σακούλες μπορεί να έχουν περιβαλλοντικές συνέπειες, ανάλογα με το τι θα κάνεις με αυτές στη συνέχεια, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. Οι χάρτινες σακούλες που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, για παράδειγμα, είναι στην πραγματικότητα χειρότερες για το κλίμα από τις πλαστικές σακούλες που απορρίπτονται παρόμοια, λόγω των εκπομπών μεθανίου.

Το πρόβλημα με τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες είναι ότι στην πραγματικότητα πρέπει να τις επαναχρησιμοποιήσεις πολύ για να έχουν ακόμη και αμελητέα επίδραση στη Μητέρα Γη. Μια βαμβακερή σακούλα πρέπει να επαναχρησιμοποιηθεί μεταξύ 50 και 100 φορών για να προκαλέσει λιγότερη βλάβη από την παραδοσιακή πλαστική ποικιλία, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΗΕ. Εν τω μεταξύ, οι τσάντες από πολυπροπυλένιο – το οποίο είναι μια μορφή πλαστικού που χρησιμοποιείται συνήθως στα παντοπωλεία, επειδή είναι φθηνό, ανθεκτικό και τυπώνεται εύκολα με το λογότυπο της εταιρείας – χρειάζονται από πέντε έως 20 χρήσεις, ανάλογα με το πάχος του υλικού, σύμφωνα με την ίδια έκθεση του ΟΗΕ.

τσάντες

Και η τσάντα με τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις; Ω, αυτή είναι «η τσάντα που έχει ήδη ο καταναλωτής στο σπίτι», κατέληξε η μελέτη του ΟΗΕ. Για τους οικολογικούς καταναλωτές, αυτό αποτελεί ένα μεγάλο δίλημμα. Είτε θα είσαι πάντα προετοιμασμένη και θα έχεις μαζί σου μερικές επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες είτε θα γίνεις άθελα σου συλλέκτης και θα πρέπει να βρεις κάποιο μέρος για να αποθηκεύσεις τον ολοένα αυξανόμενο σωρό από μη επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες.
Πολλοί από εμάς, ειλικρινά, δεν έχουμε την πειθαρχία να παραμείνουμε σε μια κατάσταση διαρκούς ετοιμότητας για τσάντες, οπότε αντ’ αυτού γινόμαστε συλλέκτες τσαντών.

Σε μια πρόσφατη αναφορά του CNN για το θέμα, η συγγραφέας Katie Hunt εξήγησε την προσωπική της κατάσταση: «Έχω 15 βαμβακερές τσάντες και 12 πλαστικές σακούλες βαρέως τύπου κρυμμένες σε ένα συρτάρι κουζίνας, μόνο μερικές από τις οποίες βλέπουν το φως της ημέρας». Λοιπόν, τι μπορεί να γίνει για όλες αυτές τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες; Δεν μπορείς απλά να τις πετάξεις! Αυτό ανατρέπει τον όλο σκοπό.

τσάντες

Υπάρχει κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις. Και όχι, δεν περιλαμβάνει την ανεύρεση έξτρα αποθηκευτικού χώρου. Επικοινώνησε με το τοπικό κοινωνικό παντοπωλείο και ρώτησε για τη δωρεά των επιπλέον τσαντών σου. Αυτές οι φιλανθρωπικές οργανώσεις μπορούν συχνά να κάνουν καλή χρήση οποιωνδήποτε επαναχρησιμοποιήσιμων τσαντών που δεν χρειάζεσαι.

Η δωρεά αυτή όχι μόνο βοηθάει άτομα που έχουν ανάγκη, αλλά μειώνει επίσης το αποτύπωμα άνθρακα για καθεμία από αυτές τις μεμονωμένες τσάντες και ταυτόχρονα σε κάνει να νιώθεις λιγότερο hoarder. Όλοι κερδίζουν!

Photos: istockphoto.com

Διάβασε επίσης: 8 eco-friendly τρόποι να τυλίξεις τα δώρα σου αυτά τα Χριστούγεννα.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet