Τα στρώματα αναμφισβήτητα χρησιμοποιούνται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο στο σπίτι μας, αλλά τείνουν επίσης να παραμελούνται από την διαδικασία καθαριότητας του σπιτιού. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι περνούν χρόνια χωρίς να καθαρίσουν το στρώμα τους και κάποιοι παραδέχονται ότι δεν το έχουν κάνει ποτέ.

«Ένα βρώμικο στρώμα μπορεί να είναι κόμβος βακτηρίων, καθώς τα στρώματα μπορεί να συσσωρεύουν ακάρεα σκόνης, βακτήρια, μούχλα, νεκρό δέρμα, βρωμιά και διαφορετικά αλλεργιογόνα με την πάροδο του χρόνου», σημειώνει η Kathy Cohoon, επαγγελματίας καθαρισμού στο Two Maids and a Mop.

Ο Michael Rubino, ειδικός στον καθαρισμό και ιδρυτής της HomeCleanse, προσθέτει ότι το να διατηρείς το στρώμα σου καθαρό όχι μόνο βελτιώνει την ευεξία και την ποιότητα του ύπνου σου, αλλά μπορεί ακόμη και να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής του στρώματος και να προάγει την καλύτερη ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

στρώμα

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις ένα στρώμα

«Ο στόχος είναι να καθαρίζεις το στρώμα σου μία φορά κάθε έξι μήνες για να αποφύγεις μεγάλες ζημιές ή βρωμιά, σκόνη και συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος», λέει η Cohoon. Η διαδικασία είναι πιο εύκολη από όσο νομίζεις και δεν διαρκεί πολύ.

«Οι ιδιοκτήτες σπιτιού θα πρέπει να καθαρίζουν τα στρώματά τους πιο συχνά εάν παρατηρήσουν αύξηση των συμπτωμάτων αλλεργίας ή άσθματος ή εάν διαπιστώσουν ότι το στρώμα τους χάνει τη συνοχή του», προσθέτει ο Rubino.

Επαγγελματική συμβουλή: Αλλάζε το στρώμα σου κάθε έξι έως 10 χρόνια, ανάλογα με τη χρήση που γίνεται.

Πώς να καθαρίσεις ένα στρώμα

Τι θα χρειαστείς

στρώμα

Ίσως μέρος του λόγου για τον οποίο οι άνθρωποι δεν ασχολούνται με τον καθαρισμό του κρεβατιού τους είναι επειδή απλά δεν ξέρουν πώς να το κάνουν. Ακολουθεί η αναλυτική περιγραφή βήμα προς βήμα.

 • Απορρυπαντικό πλυντηρίου
 • Απολυμαντικό ρούχων (προαιρετικό)
 • Σκούπα
 • Υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ δηλαδή)
 • Μαγειρική σόδα

Οδηγίες

 • Αφαίρεσε και πλύνε τα κλινοσκεπάσματα σου. Βάλε τα πάντα στο πλυντήριο ρούχων. Για επιπλέον δύναμη καθαρισμού, ο Rubino συνιστά τη χρήση ενός απολυμαντικού ρούχων που βοηθά στην απομάκρυνση μικρών σωματιδίων όπως σπόρους μούχλας, μυκοτοξίνες, οργανική ύλη και βακτήρια.
 • Σκούπισε. Χρησιμοποίησε ένα ηλεκτρικό σκουπάκι ή το ακροφύσιο μίας ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσεις τυχόν ξηρά υπολείμματα, σκόνη και βρωμιά από το στρώμα.
 • Καθαρισμός λεκέδων. Αντιμετώπισε τυχόν λεκέδες πριν από το γενικό καθαρισμό. Η Cohoon συνιστά την ανάμειξη ίσων μερών κρύου νερού και υπεροξειδίου του υδρογόνου και στη συνέχεια το ταμπονάρισμα τους με ένα μαλακό πανί. Σκούπισε με νερό και άφησε την περιοχή να στεγνώσει. Εάν χρειάζεσαι ένα ισχυρότερο καθαριστικό, δοκίμασε ένα καθαριστικό λεκέδων εγκεκριμένο για υφάσματα/στρώματα.
στρώμα
 • Ρίξε μαγειρική σόδα στο στρώμα. Ένα ελαφρύ πασπάλισμα είναι αρκετό. Άφησε τη μαγειρική σόδα να σταθεί για περίπου μία ώρα, ώστε να εξουδετερώσει τη μυρωδιά και τα βακτήρια. Ενώ περιμένεις, «άσε τον αέρα του δωματίου να ανανεωθεί με ανεμιστήρες και ανοιχτά παράθυρα, αν είναι δυνατόν, για να διώξεις τις οσμές και να εξαλείψεις τα βακτήρια», συμβουλεύει η Cohoon.
 • Σκούπισε ξανά με την ηλεκτρική σκούπα. Σκούπισε με ηλεκτρική σκούπα όλη τη μαγειρική σόδα, φροντίζοντας να αφαιρέσεις τυχόν σκόνη που έχει κρυφτεί στις πτυχές.
 • Γύρισε το στρώμα σου και επανάλαβε τη διαδικασία. (Κάνε αυτό το βήμα μόνο εάν το στρώμα σου είναι διπλής όψης).

Πώς να καθαρίσεις ένα στρώμα αφρού μνήμης

Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια με τον καθαρισμό ενός κανονικού στρώματος. Ωστόσο, μια βασική διαφορά για τα στρώματα αφρού μνήμης είναι ότι τα υλικά είναι πιο ευαίσθητα. Απόφυγε την εφαρμογή οποιωνδήποτε σκληρών χημικών ουσιών, που μπορεί να διασπάσουν τον αφρό μνήμης στο εσωτερικό. Τα απαλά καθαριστικά είναι καλύτερη επιλογή. Απόφυγε επίσης την χρήση μεγάλης ποσότητας προϊόντος, καθώς ο αφρός μνήμης τείνει να συγκρατεί την υγρασία.

Πώς να καθαρίσεις τα ούρα από ένα στρώμα

Συμβαίνουν ατυχήματα, αλλά να είσαι σίγουρη ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν. Απλά πρέπει να καθαρίσεις το λεκέ το συντομότερο δυνατό. «Πρώτα, βγάλε και πλύνε όλα τα κλινοσκεπάσματα. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε ένα καθαριστικό με ένζυμα για να καθαρίσεις την περιοχή που έχει το πρόβλημα και μετά άφησε τη να στεγνώσει καλά», λέει η Cohoon. «Πασπάλισε το στρώμα με μαγειρική σόδα και άφησε τη να καθίσει για μια ώρα για να απορροφήσει τυχόν βακτήρια και οσμή και, στη συνέχεια, σκούπισε την καλά».

στρώμα

Πώς να καθαρίσεις τη μούχλα από ένα στρώμα

Δυστυχώς, ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε τη μούχλα σε ένα στρώμα είναι να το αντικαταστήσεις με ένα νέο. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι θα αφαιρεθεί όλη η μόλυνση», προειδοποιεί ο Rubino. «Αν είναι ένα μικρό σημείο, μπορείς να προσπαθήσεις να το καθαρίσεις, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πόσο βαθιά έχει πάει η μόλυνση».

Περισσότερες συμβουλές καθαρισμού και συντήρησης στρώματος

Πλένε συχνά τα κλινοσκεπάσματα. Προσπάθησε να το κάνεις σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να μην συσσωρεύονται βακτήρια και βρωμιά ανάμεσα στο κρεβάτι και το στρώμα. Το πάπλωμά σου θα πρέπει να πλένεται τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο έως τρεις μήνες.

 • Αντιμετώπισε αμέσως τους λεκέδες. «Αντιμετωπίστε τυχόν λεκέδες και ζημιές μόλις το δείτε για να αποφύγετε να γίνει μεγαλύτερο πρόβλημα», λέει ο Cohoon. Τα στρώματα είναι πορώδη και απορροφητικά, οπότε όσο πιο γρήγορα φτάσετε σε έναν λεκέ, τόσο το καλύτερο.
 • Γύρισε το στρώμα σου. «Εάν είναι δυνατόν, γύριζε το στρώμα σου μία φορά κάθε τρεις έως έξι μήνες ή κάθε φορά που παρατηρείς χαλάρωση ή βαθουλώματα», συμβουλεύει η Cohoon. Ωστόσο, καλό είναι να ελέγξεις με τον κατασκευαστή εάν το στρώμα σου μπορεί να ανατραπεί. Τα περισσότερα pillow-top, υβριδικά ή με αφρό μνήμης στρώματα μπορούν μόνο να περιστραφούν επειδή είναι μονόπλευρα.
 • Χρησιμοποίησε έναν καθαριστή αέρα. Η προσθήκη ενός καθαριστή αέρα στο σπίτι σου είναι μια καλή κίνηση. Στην κρεβατοκάμαρα, βοηθά στην «αφαίρεση μικρών σωματιδίων όπως σπόρους μούχλας και άλλη οργανική ύλη από τον αέρα, ώστε να μην κατακάθονται στο στρώμα», λέει ο Rubino.

Photos: istockphoto.com

Διάβασε επίσης: Living rooms: 3 υπέροχα καθιστικά με έμπνευση από διάσημες ταινίες.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet