Η Εύα Στάμου είναι πεζογράφος και Δόκτωρ Ψυχολογίας. Στα λογοτεχνικά της βιβλία πραγματεύεται τις διαπροσωπικές σχέσεις και τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου όπου η συγγραφέας συνδυάζει την ψυχολογία με τη λογοτεχνία.  Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια ιδιαίτερη ως προς το αντικείμενό της,  έκδοση όπου ανθολογούνται δέκα ιστορίες διαφορετικότητας, ελευθερίας και ισότητας. Η Εύα Στάμου ως συντονίστρια της έκδοσης, σημειώνει «ότι δεν πρόκειται για μια πραγματεία ψυχολογίας ή ένα εγχειρίδιο κοινωνιολογίας. Δεν αποτελεί επίσης μια ιστορική ανθολογία ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργών, ή μια γραμματολογία queer συγγραφέων – ένα τέτοιο εγχείρημα εκκρεμεί ακόμα στη χώρα μας, και υπάρχουν σημαντικοί φιλόλογοι που θα άξιζε κάποια στιγμή να το αναλάβουν. Το ζητούμενο σίγουρα δεν ήταν ένα λεξικό συγγραφέων, αλλά η επιλογή λογοτεχνικών κειμένων όπου πρωταγωνιστούν ΛΟΑΤΚΙ+ ήρωες, από δημιουργούς που προέρχονται από όλο το φάσμα της σεξουαλικότητας».

ΛΟΑΤΚΙ

Η έκδοση δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα και βασικός της στόχος είναι η εξοικείωση του λογοτεχνικού κοινού με ήρωες από την  ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα συμβάλλοντας έτσι στην διεκδίκηση της ισονομίας και της κοινωνικής αποδοχής του διαφορετικού. Και το δίχως άλλο, η λογοτεχνία είναι ένας από τους πλέον ιδανικούς «διαμεσολαβητές» γι’ αυτόν τον σκοπό. Στον σύγχρονο κόσμο, η καθημερινότητα αναδιαμορφώνεται από ένα πλήθος ετεροτήτων που συγκροτούν την πραγματικότητα. Έτσι, μια αληθινή λογοτεχνία μπορεί να αναδείξει όλα εκείνα τα κοινά ανθρώπινα χαρακτηριστικά που υπερβαίνουν τις αναχρονιστικές διαφοροποιήσεις ή περιθωριοποιήσεις αλλά και όλες τις διακρίσεις – φυλετικές εθνικές, σεξουαλικές, ηλικιακές και άλλες. Στόχος της λογοτεχνίας εξ άλλου είναι η εμβάθυνση στις ανθρώπινες ιδιαιτερότητες, στην ανθρώπινη ανυπότακτη φύση  που δεν χωρά σε καλούπια και στενόμυαλες αντιλήψεις. Η λογοτεχνία καταργεί τις προκαταλήψεις κι έτσι το ξεχωριστό αυτό βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε είναι το πρώτο ευτυχές βήμα του εμπλουτισμού των ελληνικών μας γραμμάτων  μέσα από την οπτική της σύγχρονης ζωής όπου χωρούν όλοι!

Το βιβλίο «Από φύλο σε φύλο – 10 ιστορίες για την ελευθερία και την ισότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας» είναι μία συνέκδοση του Free Thinking Zone και της Athens Voice Books, αφιερωμένο στη μνήμη της Μαρίας Γαλανού και του Ζακ Κωστόπουλου. Περιλαμβάνει κείμενα των συγγραφέων: Άννα Αφεντουλίδου, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Φώτης Θαλασσινός, Λύο Καλοβυρνάς, Άννα Κουρουπού, Έλενα Μαρούτσου, Χίλντα Παπαδημητρίου, Εύα Στάμου, Δημήτρης Σωτάκης, Βασίλης Σωτηρόπουλος. Τον χαιρετισμό έγραψε ο νομικός Εμμανουήλ Αθανασίου.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet