Τίτλος: Το Ημερολόγιο ενός Κλέφτη

Συγγραφέας: Jean Genet

Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη

Σελίδες: 340

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Το Ημερολόγιο ενός κλέφτη είναι κείμενο αυτοβιογραφικό. Πρόκειται για το πιο ονομαστό έργο του Ζαν Ρενέ. Είναι ωμό, άγριο διατροφικό, άκρως ερωτικό, ποιητικό και σκιαγραφεί έναν κόσμο τρομακτικό, όμως το τρομακτικό πάντα τείνει να σαγηνεύει τον άνθρωπο. Ο Ζενέ δεν ήταν άγνωστος με τα κάτεργα, τους φονιάδες και τους κλέφτες, τα απαγορευμένα πάθη και τη λαγνεία που κατατρώει το μέσα σου. Υπάρχει ένα παρελθόν που στοιχειώνει: η εκπόρνευση σε δημόσιες τουαλέτες για ένα κομμάτι ψωμί, ο φόνος που διαπράττει, η ζωή ως άστεγος και οι φυλακές.

Το βιβλίο προλογίζει ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ o οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων: Η αυτοβιογραφία δεν είναι ακριβώς αυτοβιογραφία, παρά μόνο φαινομενικά: είναι μια ιερή κοσμογονία. Οι ιστορίες του δεν είναι ιστορίες: σας παθιάζουν και σας γοητεύουν, όμως εσείς πιστεύατε πως εκείνος σας διηγούνταν γεγονότα και, ξάφνου, διαπιστώνετε πως σας περιγράφει ιεροτελεστίες […] Οι αναμνήσεις δεν είναι αναμνήσεις: είναι ακριβείς, μα ιερές∙ μιλάει για τη ζωή του σαν ένας ευαγγελιστής, σαν ένας έκθαμβος μάρτυρας…”

βιβλία

Τίτλος: Το Χιόνι

Συγγραφέας: Τζων Μπανβιλ

Μετάφραση: Τόνια Κοβαλένκο

Σελίδες: 340

Εκδόσεις: Καστανιώτη

Η ιστορία εξελίσσεται στην Ιρλανδία του 1957, όπου τη χώρα κυβερνά η Καθολική εκκλησία. Ο προτεστάντης επιθεωρητής Στράφορντ καλείται σε μια κωμόπολη της Κομητείας Γουέξφροντ προκειμένου να διαλευκάνει τον φόνο ενός ιερέα, ο οποίος εντοπίστηκε δολοφονημένος στο Μπαλιγκλάς Χάουζ, προγονική έδρα της αριστοκρατικής οικογένειας Όσμπορν. Στην προσπάθειά του να διαλευκάνει την υπόθεση, ο νεαρός αστυνομικός βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλά εμπόδια. Το χιόνι πέφτει ακατάπαυστα καλύπτοντας τα πάντα και ο όρκος σιωπής που έχει πάρει η μικρή κοινότητα τον εμποδίζουν στο έργο του. Ωστόσο δεν αργεί να καταλάβει πως εκείνοι με τα περισσότερα μυστικά είναι οι Όσμπορν. 

Το Χιόνι του Μπάνβιλ καταφέρνει να χτίσει ένα μυστήριο που κρατάει την αγωνία του αναγνώστη αμείωτη, παραδίδοντας ταυτόιχρονα ένα απολαυστικό μυθιστόρημα.

βιβλία

Τίτλος: Ο Ασβός

Συγγραφέας: Fredrik P. Winter

Σελίδες: 473

Εκδόσεις: KAKTOS

Ο Ασβός είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υπερφυσικά στοιχεία, που μας δείχνει πόσο εύθραυστη μπορεί να γίνει η ψυχή του ανθρώπου όταν πιέζεται υπερβολικά από παντού.

Κάθε χρόνο στις 6 Νοεμβρίου ένας κατ’ εξακολούθηση δολοφόνος, που τον αποκαλούν ασβό, εισβάλλει από το πάτωμα του υπογείου, στο σπίτι του θύματος που έχει επιλέξει, σέρνει το θύμα του στο έδαφος και εξαφανίζεται χωρίς κανένα ίχνος. Ένα πρωί, η εκδότρια Άνικα Γκράνλουντ βρίσκει ένα λασπωμένο γράμμα που λέει: «Είμαι ο Ασβός» και αποτελεί τη βιογραφία του δολοφόνου που ζει κάτω από τη γη. Η Άνικα θέλει να αδράξει της ευκαιρίας για να σώσει τον εκδοτικό της οίκο που βουλιάζει και έχει άμεση ανάγκη από ένα best seller. Αποφασίζει να το εκδώσει γνωρίζοντας τις αντιδράσεις που θα προκληθούν! Ποιος είναι ο Ασβός; Ποιος έγραψε αυτό το νοσηρό βιβλίο και ποιος παρακολουθεί κάτω από το έδαφος;

βιβλία

Διάβασε επίσης: Τα βιβλία της εβδομάδας 25 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet