Τίτλος: ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΛΟΥ: ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ

Συγγραφέας: Malala Yousafzai

Μετάφραση: MΑΝΟΣ ΤΖΙΡΙΤΑΣ

Σελίδες: 207

Εκδόσεις: Πατάκη

Η ειρήνη, η εκπαίδευση, η επιλογή στα ρούχα, στον έρωτα, στη ζωή δεν είναι δεδομένα για όλους. Η συγγραφέας και βραβευμένη με Νόμπελ ειρήνης Malala Yousafzai το γνωρίζει αυτό πολύ καλά καθώς πλήρωσε ακριβά το τίμημα της ελευθερίας στη μόρφωση με μια σφαίρα στο κεφάλι. Η ειρήνη και οι ελευθερίες δεν είναι κάτι δεδομένο. Αντίθετα εκατομμύρια άνθρωποι, άντρες- γυναίκες- παιδιά βλέπουν με τα μάτια τους τον πόλεμο κάθε μέρα. Η πραγματικότητά τους είναι η βία, τα γκρεμισμένα σπίτια, τα πτώματα. Η μόνη επιλογή ουσιαστικά για ένα ασφαλές, αν όχι αξιοπρεπές, μέλλον είναι να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Κι αυτό δεν το λες επιλογή το λες εξαναγκασμό. Το να φύγει κάποιος από την πατρίδα το σπίτι και τις αναμνήσεις του για να σώσει τη ζωή του είναι εξαναγκασμός.


Λένα Λουκαΐτου

The goodbye book: Δέκα ιστορίες ψυχοθεραπείας και αποχαιρετισμού

Σελ.: 149

Εκδόσεις: Καστανιώτη

 Το βιβλίο της Λένας Λουκαϊτου που τα τελευταία τριάντα χρόνια εργάζεται ως συμβουλευτική ψυχολόγος, ξεχωρίζει καθώς  το περιεχόμενο  που σχετίζεται με δέκα περιπτώσεις ανθρώπων δίχως κανένα κοινό να τους συνδέει, εξελίσσεται σε μια ενδιαφέρουσα  σχεδόν μυθιστορηματική ιστορία όταν η ψυχολόγος ανακοινώνει στους ασθενείς της ότι πάσχει από μια ανίατη αρρώστια. Ο καθένας αποτελεί και μια ξεχωριστή ψυχολογική περίπτωση. Επί χρόνια επισκέπτονται την συγγραφέα και συζητούν μαζί της σε μια προσπάθεια να βρουν μια διέξοδο στα προβλήματά τους. Τι γίνεται όμως όταν μαθαίνουν ότι η ψυχολόγος που τους στηρίζει τόσο χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη μια δύσκολη ασθένεια; Οι δέκα πιο  ξεχωριστές αντιδράσεις καταγράφονται από την συγγραφέα  η οποία προσπαθεί να αναλύσει τα βαθύτερα αίτια της αντίδρασής τους όταν τους ανακοινώνει την κατάσταση της υγείας της και η επαφή τους εξελίσσεται σε αποχαιρετισμό…


Συγγραφέας: Bertino Marie-Helene

Τίτλος: Το παπαγαλάκι

Μετάφραση: Ιλάειρα Διονυσοπούλου

Σελ.: 256

Εκδόσεις:  Κάκτος

Την εβδομάδα του γάμου της, επισκέπτεται τη νύφη ένα πουλί, στο οποίο αναγνωρίζει τη νεκρή γιαγιά της, λόγω της γαλάζιας γραμμής κάτω από τα μάτια της, της αμφίβολης έκφρασης και του τρόπου που ρωτά “Τι είναι το Διαδίκτυο;”
Η γιαγιά της είναι ένα παπαγαλάκι. Της λέει να μην παντρευτεί. Της λέει: “Πήγαινε και βρες τον αδερφό σου”. Τις επόμενες ημέρες, η πορεία της νύφης προς τον βωμό γίνεται ένα άγριο και ολοένα πιο κατακερματισμένο, ασταθές ταξίδι που κλίνει προς το σουρεαλιστικό και την αναγκάζει να αντιμετωπίσει ζητήματα που είναι βαθιά θαμμένα.
Ένα μυθιστόρημα που ανταποκρίνεται στην ταραχώδη σύγχυση του να γίνεις γυναίκα σήμερα, Το παπαγαλάκι ρωτά και αρχίζει να απαντά στις βασικές ερωτήσεις: Πώς μας κάνουν οι αναμνήσεις, μας κλείνουν σε κλουβί και μας ελευθερώνουν; Πώς τιμούμε τις εμπειρίες μας και συνεχίζουμε να γινόμαστε οι πιο δυνατοί, αληθινοί μας εαυτοί; Για ποιον είμαστε υπεύθυνοι, τι οφείλουμε και πώς τους επιτρέπουμε να αλλάξουν;
Επείγον, παράξενο, συμπονετικό και ευφυές, Το παπαγαλάκι είναι διανθισμένο με χαρά, φόβο και ένα αναπόσπαστο νήμα πραγματικής αγάπης. Είναι μια εκπληκτική, αξέχαστη, γεμάτη ζωή εξερεύνηση του εαυτού και της σύνδεσης.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet