Ταραχή και ανησυχία έχει σημάνει στον ιατρικό τομέα για τα 3 κρούσματα ηπατίτιδας που καταχωρήθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία 24 ώρα. Τι χαρακτηριστικά είχαν αυτά τα 3 κρούσματα ηπατίτιδας και τι ξέρουμε για τα συμπτώματα. Η Παιδίατρος Αικατερίνη Τσαντίλα μας εξηγεί.

ηπατίτιδας

Τα κρούσματα

  • Τα δύο από τα τρία παιδιά, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό. Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων.
  • Το άλλο παιδί ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες >500 σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά.

”Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.’

ηπατίτιδας

Γνωρίζουμε κατι καινούργιο;

Κάτι καινούργιο ως προς τα αίτια δεν έχει γίνει γνωστό. Ακόμα η ιατρική κοινότητα αναζητά τα πιθανά αίτια. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι μπορεί να έχει σχέση με έναν τύπο αδενοϊό (τύπος 41) αλλά ακόμα και αυτό το πιθανό αίτιο είναι ακόμα σε κατάσταση έρευνας και αναζήτησης.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

  • Το κίτρινο χρώμα ματιών και δέρματος. Αυτό είναι το πιο σημαντικό σύμπτωμα.
  • Γαστρεντερικά προβλήματα
  • Αλλαγή χρώματος στα ούρα (σκουρόχρωμα)
  • Διογκωμένο ήπαρ
ηπατίτιδας

Οι υψηλές τρανσαμινάσες ειναι το πιο ισχυρό καμπανάκι για την οξεία ηπατίτιδα” μας αναφέρει η παιδίατρος Αικατερίνη Τσαντίλα.

”Η ιατρική κοινότητα είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, έχουν ενημερωθεί και επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία.” τονίζει ο ΕΟΔΥ.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!