Το παιδί από την ημέρα της γέννηση του μέχρι και την εφηβεία αναπτύσσεται ραγδαία, γι’ αυτό και υπάρχουν κάποιες προληπτικές εξετάσεις που θα μπορούσατε να εντάξετε στο πρόγραμμα του.
1.Εξετάσεις αίματος
Όπως θα σας συμβουλεύει και η παιδίατρος σας καλό είναι το παιδί να πραγματοποιεί έναν ετήσιο έλεγχο εξετάσεων αίματος. Συνήθως ο παιδίατρος παρακολουθεί τα παρακάτω: αιμοσφαιρίνη , αιματοκρίτη, θυροειδή, σίδηρο και φεριτίνη, όπως και για έλλειψη βιταμίνης B12 και D. Επίσης είναι σημαντικό να γίνονται τακτικά οι εξετάσεις και στην ηλικία της εφηβείας γιατί πολλά κορίτσια λόγω της έμμηνος ρύσης έχουν προδιάθεση για αναιμία.
2. Οφθαλμολογικός έλεγχος
Η πρώτή οφθαλμολογική εξέταση θα πρέπει να γίνει στο 1ο έτος του μωρού σας και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο για να εντοπιστούν έγκαιρα αν υπάρχουν διαταραχές όρασης, όπως μυωπία , αστιγματισμός κ.α.
3. Καρδιολογικός έλεγχος
Καλό θα ήταν από το 2 έτος να προγραμματίσετε την πρώτή επίσκεψη στον καρδιολόγο για μια απλή εξέταση δηλαδή υπερηχογράφημα καρδιάς. Εάν το παιδί σας συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες τότε ο έλεγχος θα πρέπει να είναι πιο τακτικός.
4. Παιδιατρικός έλεγχος
Σημαντικός είναι επίσης και ο παιδιατρικός έλεγχος, μετά τα εμβόλια που είναι προγραμματισμένα από τον παιδίατρο. Σειρά έχει να παρακολουθεί ο παιδίατρος σας την ανάπτυξη του παιδιού για παράδειγμα το βάρος, ύψος, ακόμα και την νευροαναπτυξιακη εξέλιξη για τον (έγκαιρο) εντοπισμό διαταραχών σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας. Για τους λόγους αυτούς, καλό θα είναι να έχετε μια καθιερωμένη εξέταση κάθε 6 μήνες στον παιδίατρο σας.