Κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική όπως και τα συμπτώματα, αλλά και η πορεία της μπορεί είναι λίγο διαφορετικά. Αυτός όμως είναι ένας γενικός μπούσουλας που θα σε βοηθήσει να γνωρίζεις τι να περιμένεις, τι αλλαγές θα γίνουν στο σώμα σου και πως θα νιώθεις με αυτές.

Εβδομάδες 1-4 (1ος μήνας)

Η στιγμή της γονιμοποίησης δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς. Τέσσερις έως πέντε ημέρες μετά τη γονιμοποίηση όμως, το γονιμοποιημένο ωάριο φωλιάζει στη μήτρα. Στη συνέχεια καθιερώνονται το φύλο, το χρώμα των ματιών και κάποια άλλα χαρακτηριστικά του μωρού. Την τέταρτη εβδομάδα, μπορεί να εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης που είναι:

  • καθυστέρηση περιόδου
  • κούραση
  • αδιαθεσία και έμετος
  • αίσθημα βάρους στο στήθος
  • μικρές κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς
  • πιο συχνή επιθυμία για ούρηση
  • δυσκοιλιότητα

Αυτά τα συμπτώματα σηματοδοτούν ότι πρέπει να επιβραδύνεις λίγο τους ρυθμούς σου και να επιδιώκεις περισσότερη ηρεμία στη ζωή σου.

Εγκυμοσύνη

Εβδομάδες 5-8 (2ος μήνας)

Μια εξέταση β-χοριακής και μια επίσκεψη στο γιατρό θα δείξει με βεβαιότητα αν είσαι έγκυος. Θα αναγνωρίσεις ήδη μια φυσαλίδα στην εικόνα του υπερήχου: αυτό είναι το έμβρυό σας. Οι επόμενες εβδομάδες είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη του μωρού.

Τα επίπεδα των ορμονών αυξάνονται και το σώμα αλλάζει αργά. Η μήτρα μεγαλώνει. Το στήθος αρχίζει να τεντώνεται. Το κοιλιακό τοίχωμα πυκνώνει και ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή επιταχύνονται. Έρχονται πιθανές εναλλαγές της διάθεσης και διαταραχές του ύπνου. Οι σύνδεσμοι της μήτρας που εκτείνονται από την πλευρά της μήτρας προς το ηβικό οστό αρχίζουν επίσης να τεντώνονται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα οδυνηρό αίσθημα σαν σφίξιμο στο κάτω μέρος της κοιλιάς.

Στο τέλος του δεύτερου μήνα, ο καρδιακός παλμός του εμβρύου μπορεί να αναγνωριστεί στον υπέρηχο. Με τη βοήθεια του γυναικολόγου σου θα προγραμματίσετε περαιτέρω προληπτικές επισκέψεις κάθε τέσσερις εβδομάδες για να παρακολουθείτε την ιατρική ανάπτυξη του μωρού.


Εβδομάδες 9-12 (3ος μήνας)

Το φύλο του μωρού προσδιορίζεται αμέσως μετά τη γονιμοποίηση, αλλά δεν αναγνωρίζεται ακόμη στο υπερηχογράφημα. Ωστόσο, μπορείς να δεις τις κινήσεις του.

Στη 10η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τελειώνει το εμβρυϊκό στάδιο. Το σώμα σου συνεχίζει να αναπτύσσεται: παίρνεις βάρος και η όψη του δέρματός μπορεί να αλλάξει. Αυξάνεται επίσης ο όγκος του αίματος και η επιθυμία για ούρηση.

Προς το τέλος του 3ου μήνα, μειώνεται ο κίνδυνος απώλειας του μωρού από αποβολή. Η αδιαθεσία υποχωρεί σιγά σιγά, δίνοντας τη θέση της στις εναλλαγές της διάθεσης, που προκαλούνται από την αυξημένη ποσότητα ορμονών.

Στο πρώτο τρίμηνο μπορείς να προγραμματίσεις και εξετάσεις για να διασφαλίσεις ότι δεν υπάρχουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Εγκυμοσύνη

Εβδομάδες 13-16 (4ος μήνας)

Με τη 13η εβδομάδα τελειώνει το πρώτο τρίμηνο.

Τη 14η εβδομάδα, το φύλο του μωρού μπορεί ήδη να αναγνωριστεί υπό ορισμένες συνθήκες (σωστή θέση για παράδειγμα του μωρού κατά τη διάρκεια του υπέρηχου). Η αϋπνία και η κούραση είναι τα κλασσικά συμπτώματα αυτής της περιόδου. Δυσκοιλιότητα και αιμορροΐδες είναι επίσης πιθανές.

Στο τέλος του 4ου μήνα, η μήτρα κινείται προς τον ομφαλό. Ο πλακούντας μεγαλώνει και τροφοδοτεί το μωρό με όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Στο μεταξύ, πιθανότατα έχετε πάρει 5-10 κιλά.


Εβδομάδες 17-20 (5ος μήνας)

Το μωρό τώρα μεγαλώνει λίγο πιο αργά. Κατά την υπερηχογραφική εξέταση είναι πλέον δυνατό να αναγνωριστεί το φύλο του μωρού εύκολα. Η μήτρα είναι τώρα τοποθετημένη ακριβώς κάτω από τον ομφαλό. Τα πιο συχνά παράπονα είναι: πόνος στην πλάτη, ζάλη, αϋπνία και πονοκέφαλος. Στο τέλος του 5ου μήνα της εγκυμοσύνης, οι μαστοί μεγαλώνουν αρκετά. Ένα ειδικό σουτιέν εγκυμοσύνης είναι αυτό που χρειάζεσαι καθώς υποστηρίζει τους συνδετικούς ιστούς και ανακουφίζει την πλάτη.

Εγκυμοσύνη

Εβδομάδες 21-24 (6ος μήνας)

Ο σκελετός του μωρού εδραιώνεται και όλο και περισσότερα όργανα αρχίζουν να λειτουργούν. Το στήθος αρχίζει να παράγει πρωτόγαλα. Τα οιδήματα (κατακράτηση νερού) μπορούν – ειδικά στο τέλος της ημέρας – να προκαλούν πρήξιμο των άκρων. Δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους και κιρσοί.

Τις επόμενες εβδομάδες, είναι επίσης πιθανή η αιμορραγία των ούλων, η αυξημένη καρδιακή δραστηριότητα και η αυξανόμενη επιθυμία για ούρηση. Ο όγκος του αίματος συνεχίζει να αυξάνεται και η μήτρα διαστέλλεται έως και 4 εκατοστά πάνω από τον ομφαλό. Η αύξηση βάρους έως και 7 κιλά είναι πολύ συνηθισμένη.

Προς το τέλος του 6ου μήνα, μπορεί να εμφανιστούν καούρες, βουλωμένη μύτη και ρινορραγία. Η μήτρα πιέζει το πλευρό και εμποδίζει την αναπνοή. Θα το παρατηρείς ιδιαίτερα κατά τη σωματική προσπάθεια.

Από την 24η εβδομάδα, μπορεί να νιώσεις τις πρώτες κινήσεις του μωρού σου.


Εβδομάδες 25-28 (7ος μήνας)

Μόλις φτάσεις στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης, οι πιθανότητες επιβίωσης του μωρού σε περίπτωση πρόωρου τοκετού αυξάνονται ραγδαία.

Μεταξύ της 24ης και της 28ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, μπορείς να κάνεις ειδικές εξετάσεις σακχάρου στο αίμα. Με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζεται ο διαβήτης κύησης.

Μεταξύ των πιθανών διαταραχών του 7ου μήνα είναι:

  • πονοκέφαλος
  • συσπάσεις στην περιοχή του τραχήλου ή του αυχένα
  • αίσθημα έντασης
  • οσφυαλγία
  • κράμπες στο πόδι
  • διαταραχή ύπνου
  • αυξημένη επιθυμία για ούρηση
  • κατακράτηση νερού
  • στομαχόπονος
  • απώλεια ούρων κατά το γέλιο, το βήχα ή το φτέρνισμα

Προς το τέλος του 7ου μήνα, η μήτρα βρίσκεται πολύ πάνω από τον ομφαλό. Αυτός είναι ο λόγος που είναι ολοένα και πιο δύσκολο να αναπνέεις. Η κοιλιά τώρα μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Η συνολική αύξηση βάρους μπορεί να φτάσει έως και τα 11 κιλά.

Εγκυμοσύνη

Εβδομάδες 29-32 (8ος μήνας)

Από τον 8ο μήνα είναι κακή η κυκλοφορία του αίματος οπότε φρόντισε να περπατάς λίγο περισσότερο. Οι φόβοι πριν τον τοκετό είναι επίσης πολύ φυσιολογικοί.

Τις επόμενες εβδομάδες εμφανίζονται επανειλημμένα «δοκιμαστικές» συσπάσεις. Μπορεί να παρατηρήσεις σφίξιμο και κνησμό του δέρματος στην κοιλιά και τους μαστούς. Το στομάχι πιέζεται, με αποτέλεσμα την απώλεια της όρεξης και την καούρα.

Εβδομάδες 33-36 (9ος μήνας)

Ισχύει ακριβώς ότι και τον προηγούμενο μήνα.

Εβδομάδες 37-40 (10ος μήνας)

Ο τελευταίος μήνας της εγκυμοσύνης ξεκινά με τη χαλάρωση της κοιλιάς σου. Ο τράχηλος της μήτρας γίνεται πιο απαλός και λεπτός. Οι «δοκιμαστικές» συσπάσεις ολοκληρώνονται με ψεύτικους τοκετούς. Η πίεση προς τα κάτω αυξάνεται συνεχώς.

Τα πρώτα σημάδια ότι η ώρα τοκετού πλησιάζει είναι η αποβολή του βλεννογόνου βύσματος, η ρήξη του αμνιακού σάκου και οι πρώτες συσπάσεις του τοκετού.

Σε αυτή τη φάση φρόντισε να έχεις έτοιμη την τσάντα του μαιευτηρίου και τα απαραίτητα για την επιστροφή στο σπίτι! Ο τοκετός μπορείς να συμβεί ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Διάβασε ακόμη: Baby has arrived: Όλα όσα θα χρειαστείς για το νεογέννητο μωρό σου

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet