Όσο έχεις περίοδο και σεξουαλικές επαφές χωρίς κάποιου είδους προφύλαξη, φανταζόμαστε γνωρίζεις ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορείς να μείνεις έγκυος. Είτε το επιδιώκεις λοιπόν, είτε όχι, από τη στιγμή που συμβαίνει μια εγκυμοσύνη φέρνει σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές κοινές σε πολλές γυναίκες. Αυτό οφείλεται στις ορμόνες που αλλάζουν αμέσως μόλις γίνεται η γονιμοποίηση.

Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα εγκυμοσύνης, αν ανήκεις στις γυναίκες που παρατηρούν το σώμα τους, μπορεί να αναγνωρίσεις τις μικρές αλλαγές. Ήδη κατά την πρώτη εβδομάδα μπορεί να εμφανιστούν διάφορα συμπτώματα που δεν υποδηλώνουν πάντα μια ενδιαφέρουσα κατάσταση, αλλά είναι κάποια κοινά σημάδια. Συνήθως, ήδη από τις πρώτες μέρες, οι ορμονικές αλλαγές είναι αρκετά σημαντικές και έχουν διάφορες συνέπειες.

Εγκυμοσύνη

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα που δείχνουν εγκυμοσύνη

 • Κηλίδες αίματος: μπορεί να εμφανιστούν από 6 έως 12 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση και οφείλονται στη θέση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα.
 • Κράμπες: εμφανίζονται επίσης κυρίως την πρώτη εβδομάδα και οφείλονται στην προσκόλληση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο τοίχωμα της μήτρας.
 • Έντονοι πονοκέφαλοι: οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς πονοκεφάλους
 • Εναλλαγές διάθεσης: οι ορμόνες επηρεάζουν πολλές αισθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ξαφνικών εναλλαγών της διάθεσης, της ευερεθιστότητας και των έντονων συναισθηματικών αλλαγών, από τις πρώτες κιόλας μέρες
 • Οσφυαλγία. Ναι, δεν έχεις πάρει γραμμάριο ακόμα, αλλά η μέση σου μπορεί να πονάει.
 • Οξύτητα στομάχου: προκαλείται από υπερευαισθησία σε ορισμένα τρόφιμα
 • Λευκή κολπική έκκριση: η πάχυνση των κολπικών τοιχωμάτων προκαλεί ακόμη και άφθονες απώλειες ενός λευκού υγρού.
 • Έντονη ή ασταθής όρεξη: οι ορμονικές αλλαγές των πρώτων ημερών και εβδομάδων προκαλούν ξαφνικές ορέξεις ή ξαφνικές αντιπάθειες για ορισμένα φαγητά.
 • Ξαφνικά αναπτυγμένη αίσθηση όσφρησης: οι ορμόνες επηρεάζουν επίσης την αντίδραση στις μυρωδιές, η οποία μπορεί να είναι ακόμη και υπερβολική, με τις φαινομενικά αβλαβείς μυρωδιές να είναι πολύ ενοχλητικές.
Εγκυμοσύνη
Woman with headache

Κι αν περάσει ο πρώτος μήνας και δεν το έχεις καταλάβει ακόμη;

Εδώ είναι τα κύρια σημάδια που αρχίζουν να εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου και συνήθως διαρκούν τους πρώτους 3 μήνες:

 • Καθυστέρηση ή απώλεια εμμηνορροϊκού κύκλου: αυτό είναι το πρώτο και πιο συγκεκριμένο σύμπτωμα.
 • Πόνος στο στήθος: ήδη κατά τους πρώτους μήνες μετά τη σύλληψη, οι μαστοί πρήζονται και πονάνε στην αφή και οι θηλές γίνονται μεγαλύτερες και πιο σκούρες. Αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες για την προετοιμασία του σώματός για το θηλασμό του μωρού.
 • Ναυτία και έμετος: Η τυπική ναυτία εμφανίζεται συνήθως 2 έως 8 εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Είναι κοινώς γνωστή ως «πρωινή ναυτία», επειδή για τις περισσότερες μέλλουσες μητέρες, εμφανίζεται κυρίως το πρωί. Για τις λιγότερο τυχερές, όμως, μπορεί να παρουσιαστεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας και να τους συνοδεύει σε όλη την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, η ναυτία και ο έμετος θα μπορούσαν επίσης να είναι σημάδι άγχους, τροφικής δηλητηρίασης ή άλλων εντερικών προβλημάτων.
 • Κούραση, κόπωση και υπνηλία: το αίσθημα κόπωσης περισσότερο από το συνηθισμένο είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται ιδιαίτερα τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και μπορεί να αποδοθεί στην υπερβολική έκκριση ορμονών. Ωστόσο, η κούραση μπορεί να έχει πολλές άλλες αιτίες, όπως άγχος, κοινό κρυολόγημα, γρίπη ή κατάθλιψη.
 • Συχνή ούρηση: Περίπου 6-8 εβδομάδες μετά τη σύλληψη η ανάγκη για ούρηση γίνεται διαρκής, μέρα και νύχτα. Ωστόσο, η συχνοουρία μπορεί επίσης να προκληθεί από λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, διαβήτη, αυξημένη πρόσληψη υγρών ή υπερβολική χρήση διουρητικών.
Εγκυμοσύνη

Τελικά είσαι έγκυος ή όχι: πώς να είσαι σίγουρη;

Όλα τα αρχικά συμπτώματα (ναυτία, υπνηλία, πρησμένο στήθος, καούρα, εμετός) οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης. Μπορεί επίσης, να είσαι έγκυος και να μην έχεις κανένα από αυτά τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν αργότερα.

Η απουσία περιόδου είναι το πιο δυνατό σημάδι εγκυμοσύνης, αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλές γυναίκες έχουν ακανόνιστους κύκλους, ή μπορεί να υπάρχουν περίοδοι αμηνόρροιας (αυθόρμητη απουσία του κύκλου) λόγω άγχους, υπερβολικής απώλειας βάρους, ορμονικής ανισορροπίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η απουσία περιόδου είναι ένα αναξιόπιστο σύμπτωμα, ειδικά στην αρχή της εγκυμοσύνης. Για να γνωρίζεις με βεβαιότητα εάν είσαι έγκυος θα πρέπει να κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Το τεστ εγκυμοσύνης ούρων είναι το φθηνότερο μέσο, το αγοράζεις από το φαρμακείο και ανιχνεύει την παρουσία της ορμόνης Beta HCG (η ορμόνη εγκυμοσύνης) στα ούρα. Αυτός ο τύπος εξέτασης είναι αξιόπιστος από την πρώτη ημέρα της καθυστέρησης της περιόδου. Υπάρχουν επίσης πρώιμες εξετάσεις ούρων, οι οποίες μπορούν να γίνουν λίγες ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία της περιόδου.

Οι εξετάσεις ούρων δίνουν αξιόπιστα αποτελέσματα. Ψευδώς αρνητικά κρούσματα (είσαι έγκυος αλλά το τεστ είναι αρνητικό) μπορεί να εμφανιστούν εάν τα ούρα είναι πολύ αραιωμένα (επειδή ήπιες πάρα πολύ) ή η εξέταση έγινε πολύ νωρίς (σε σχέση με την ημερομηνία σύλληψης). Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ποσότητα της ορμόνης HCG στα ούρα είναι ακόμα πολύ χαμηλή για να ανιχνευθεί από την εξέταση. Οι περιπτώσεις ψευδών θετικών είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Για να επιβεβαιώσεις το αποτέλεσμα του τεστ εγκυμοσύνης και να είσαι 100% σίγουρη ότι είσαι έγκυος, θα πρέπει να κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης αίματος: είναι μια απλή εξέταση αίματος που προσδιορίζει την ακριβή ποσότητα της ορμόνης βήτα HCG στο αίμα, ενώ επιτρέπει , μια εκτίμηση της ημερομηνίας σύλληψης.

Διάβασε ακόμη: Baby has arrived: Όλα όσα θα χρειαστείς για το νεογέννητο μωρό σου

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!