Πολλές γυναίκες βιώνουν αλλαγές στο δέρμα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι κάτι που μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα φυσικών, ορμονικών και ανοσολογικών αλλαγών που συμβαίνουν φυσικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αν και είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις ποιες είναι αυτές οι δερματικές αλλαγές και γιατί συμβαίνουν, είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζεις πότε πρέπει να ζητήσεις τη γνώμη ενός ειδικού.

Ελιές

Οι ελιές μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά είναι ως επί το πλείστον καλοήθεις. Στην πραγματικότητα, έως και το 10% των εγκύων γυναικών αναφέρει μια αλλαγή στο μέγεθος και το χρώμα των υπαρχόντων σπίλων. Αυτές οι αλλαγές είναι κατά κύριο λόγο ένα φαινόμενο που οφείλεται στο τέντωμα του δέρματος που συμβαίνει φυσικά ως μέρος της εγκυμοσύνης. Περιοχές όπως η κοιλιά ή το στήθος τείνουν να μεγαλώνουν γρήγορα, οπότε και οι ελιές σε αυτές τις περιοχές θα μεγαλώσουν μαζί τους. Ένα παρόμοιο φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί με την αλλαγή των χρωμάτων. Καθώς οι ελιές τεντώνονται, η χρωστική τους κατανέμεται σε μια ευρύτερη επιφάνεια και έτσι μπορεί να φαίνονται πιο ανοιχτόχρωμες από ό,τι πριν.

Λοιπόν, πώς ξέρεις πότε πρέπει να ανησυχήσεις για έναν σπίλο που αλλάζει και συγκεκριμένα, πότε είναι σημάδι πιθανού καρκίνου του δέρματος, όπως το μελάνωμα; Αν και τίποτα δεν πρέπει να αντικαταστήσει την αξιολόγηση και τη συμβολή του γιατρού σου, ένα γενικό σύνολο κανόνων που πρέπει να εφαρμόζονται κατά τις τακτικές αυτοδερματικές εξετάσεις είναι το ABCDE:

δέρμα

Α – Ασυμμετρία (Asymmetry): Αν ο σπίλος κοπεί στη μέση, και η μία πλευρά δεν μοιάζει με την άλλη, τότε θεωρείται ασύμμετρος.

B – Περίγραμμα (Border): Το περίγραμμα σε έναν καλοήθη σπίλο είναι συνήθως ομαλό και ακριβές. Τα περιγράμματα που είναι οδοντωτά ή ξεθωριάζουν στο δέρμα θεωρούνται ακανόνιστα.

Γ – Χρώμα (Colour) : Οι καλοήθεις κρεατοελιές έχουν συνήθως λιγότερα από 3 χρώματα. Τα πολλαπλά χρώματα ή τα ακραία χρώματα, ειδικά το μαύρο, απαιτούν περισσότερη προσοχή.

D – Διάμετρος (Diameter): Οι ελιές με διάμετρο άνω των 6 mm έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι άτυπες.

Ε – Εξέλιξη (Evolution): Οι ελιές που αλλάζουν γρήγορα είναι δυνητικά πιο ανησυχητικές.

Ρώτησε τον οικογενειακό σου γιατρό ή τον δερματολόγο σου για μια δερματική εξέταση εάν παρατηρήσεις αλλαγές στους υπάρχοντες σπίλους σου ή ανάπτυξη νέων σπίλων. Ο γιατρός σου μπορεί συχνά να χρησιμοποιήσει κλινικά εργαλεία όπως ένα δερματοσκόπιο για να καθορίσει περαιτέρω εάν ένας σπίλος είναι καλοήθης ή απαιτεί πρόσθετες εξετάσεις, όπως βιοψία.

Ραγάδες

δέρμα

Μία από τις πιο συχνές δερματικές αλλαγές που παρατηρούνται στην εγκυμοσύνη είναι οι ραγάδες. Όπως και κατά την εφηβεία, αυτές συμβαίνουν από την ταχεία ανάπτυξη που οδηγεί σε τέντωμα των ινών του συνδετικού ιστού στο δέρμα και παρατηρούνται πιο συχνά στην κοιλιά, το στήθος, τους γλουτούς και τους γοφούς. Όταν εμφανίζονται για πρώτη φορά, είναι συνήθως κόκκινες και αρκετά ορατές. Σε διάστημα μηνών έως και χρόνων, η ερυθρότητα σταδιακά εξασθενεί και οι ραγάδες πλησιάζουν περισσότερο το χρώμα του δέρματος. Αν και δεν υπάρχει τέλεια θεραπεία για την πλήρη επαναφορά των ραγάδων, τα ειδικά λέιζερ μπορούν να μειώσουν την ερυθρότητα κατά την πρώτη τους φάση και την υφή τους κατά τη δεύτερη φάση. Ορισμένα τοπικά φάρμακα όπως τα ρετινοειδή μπορούν να είναι επίσης βοηθητικά στην προώθηση της επούλωσης των ραγάδων.

Καφέ αποχρωματισμός

Πολλές έγκυες γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν μια κάθετη καφέ γραμμή που αναπτύσσεται στην κοιλιά τους. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται linea nigra και είναι αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν αποτελεί αιτία ιατρικής ανησυχίας. Ένα παρόμοιο φυσιολογικό σκούρο δέρμα μπορεί να παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές συμπεριλαμβανομένης της θηλής, των γεννητικών οργάνων και του εσωτερικού των μηρών.

Αυτές οι αλλαγές είναι καλοήθεις και εάν δεν συνοδεύονται από συμπτώματα όπως φαγούρα ή αλλαγή της υφής του δέρματος, τότε θεωρούνται φυσικό μέρος της εγκυμοσύνης και μπορούν σταδιακά να βελτιωθούν μετά το πέρας της ή να αντιμετωπιστούν με αισθητικές επεμβάσεις. Από την άλλη πλευρά, το έκζεμα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του δέρματος, φαγούρα και σκουρόχρωμο δέρμα, επηρεάζοντας δυνητικά όλες τις προαναφερθείσες περιοχές. Εάν παρατηρήσεις συμπτώματα που σχετίζονται με αλλαγή χρώματος, μη διστάσεις να ζητήσεις τη συμβουλή του γιατρού σου για θεραπεία. Το έκζεμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα με αλλαγές στις συνήθειες μπάνιου, χρήση ενυδατικών κρεμών και εφαρμογή συνταγογραφούμενων θεραπειών.

δέρμα

Ακμή

Η ακμή μπορεί να ξεσπάσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να κυμαίνεται από μαύρα και λευκά στίγματα έως φλεγμονώδεις βλατίδες και φλύκταινες και εντοπίζεται πιο συχνά στο πρόσωπο. Αν και δεν διαφέρει πολύ στην εμφάνιση από την τυπική ακμή των εφήβων, μπορεί να είναι αρκετά επίμονη και η θεραπεία της αρκετά δύσκολη, επειδή πολλά φάρμακα για την ακμή θεωρούνται επικίνδυνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Απόφυγε να επιχειρήσεις οποιαδήποτε θεραπεία ακμής κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων έως ότου μιλήσεις με τον γιατρό σου και λάβεις σαφείς πληροφορίες σχετικά με το ποιες θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια.

Οι δερματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ συχνές και οι περισσότερες δεν προκαλούν ιατρική ανησυχία. Οι περισσότερες θα βελτιωθούν σταδιακά μετά τον τοκετό. Φυσικά, δεν είναι ποτέ κακή ιδέα να συμβουλευτείς τον οικογενειακό σου γιατρό ή τον δερματολόγο σου για την ρουτίνα φροντίδας του δέρματός σου κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής περιόδου της ζωής σου, ώστε να γνωρίζεις ότι αυτό που χρησιμοποιείς είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για εσένα και το μωρό που περιμένεις.

Photos: istockphoto.com

Διάβασε επίσης: Με τη δύναμη της ενσυναίσθησης ή πώς να αντιμετωπίσεις τους φόβους του παιδιού σου.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet