Το να είσαι νάρκισσος δεν σημαίνει απλώς ότι νιώθεις απεριόριστη αγάπη για τον εαυτό σου. Στην περίπτωση που είσαι γονιός ναρκισσιστής περιμένεις διαρκώς επιβεβαίωση από το παιδί σου, επιθυμείς ανταμοιβές για τις προσπάθειες που έκανες και του πετάς στη μούρη όλα τα λάθη, όλους τους στόχους που δεν είχε το θάρρος να επιδιώξει ή δεν μπόρεσε να πετύχει.

Οι προσωπικότητες ενός ναρκισσιστή γονέα μπορεί να ποικίλλουν: άλλοτε είναι υπερπροστατευτικοί, άλλοτε αυταρχικοί. Μπορεί ακόμη και να συμβεί τα παιδιά να έχουν το επίπονο έργο να γιατρέψουν τις συναισθηματικές πληγές ή να φροντίσουν τους γονείς τους.

ναρκισσιστής

Ποιος είναι ο ναρκισσιστής γονιός

Ο ναρκισσιστής γονιός είναι αυτός που δυσκολεύεται να αναγνωρίσει ότι το παιδί του είναι  αυτόνομο και ανεξάρτητο. Το χειρότερο είναι ότι περιμένει από το παιδί του να κάνει αυτό που εκείνος δεν μπόρεσε να κάνει. Μια ναρκισσιστική μητέρα βλέπει το παιδί της ως προβολή του εαυτού της και είναι σχεδόν ανίκανη να δεχτεί ότι το παιδί της έχει διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικό χαρακτήρα, άλλες επιθυμίες και επιδιώκει στόχους που συχνά έρχονται σε αντίθεση με αυτούς της μαμάς και του μπαμπά. Ο ναρκισσιστής γονιός συχνά δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες των παιδιών του κι αυτό έχει συνέπειες στην ανάπτυξή του

Επιπλέον, ο ναρκισσιστής γονιός δυσκολεύεται να δείξει ενσυναίσθηση – συναίσθημα που δεν πρέπει να λείπει από καμία σχέση. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη μοναδικότητα, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του παιδιού, δεν μπαίνει ποτέ στη θέση του και θεωρεί πως μόνο οι δικές του ανάγκες είναι πιο σημαντικές.

ναρκισσιστής

Πώς να το αναγνωρίσεις

Η καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ramani Durvasula ειδικός στο θέμα ναρκισσισμού, καθώς και συγγραφέας πολλών βιβλίων αφιερωμένων στις συνέπειες του ναρκισσισμού στην προσωπική υγεία και ευεξία εξηγεί τα χαρακτηριστικά που μας επιτρέπουν να αναγνωρίσουμε έναν ναρκισσιστή γονέα:

  • Καμαρώνει διαρκώς για την επιτυχία των παιδιών του, διαδικτυακά ή συζητώντας. Το πρόβλημα είναι ότι «χρησιμοποιεί» τα παιδιά μόνο ως εργαλείο για την ικανοποίηση προσωπικών αναγκών και στη συνέχεια έχει μια αποστασιοποιημένη και αδιάφορη στάση απέναντί ​​τους.
  • Δεν αναγνωρίζει τα συναισθήματα του παιδιού και όταν αντιμετωπίζει την απογοήτευσή τους αισθάνεται συχνά θυμό, δυσφορία και ματαίωση.
  • Δεν βάζει σε προτεραιότητα τις ανάγκες των παιδιών του, αλλά μόνο τις δικές του. Ο ναρκισσιστής γονέας περιμένει από τα παιδιά του να κάνουν θυσίες ώστε να γίνεται το δικό του.
  • Είναι συχνά ενοχλητικός, κάνει αδιάκριτες ερωτήσεις και ασκεί κριτική, μερικές φορές σε βαθμό που μπορεί να πληγώσει ή να φέρει τα παιδιά του σε δύσκολη θέση.
  • Δείχνει προτιμήσεις στα παιδιά, δημιουργώντας δυσφορία στην οικογένεια. Έτσι μπορεί να δείχνει την αδυναμία το στο ένα και να επικρίνει το άλλο περισσότερο δείχνοντας τη δύναμή του. Ο κίνδυνος είναι τα παιδιά να πιστεύουν ότι πρέπει απαραίτητα να ευχαριστήσουν ή να εντυπωσιάσουν τον γονέα, για να αποφύγουν την οργή του ή να κερδίσουν την έγκρισή του.
  • Οι ναρκισσιστές μπορεί να αποφεύγουν τις ευθύνες τους, κατηγορώντας τα παιδιά για πράγματα που δεν φταίνε. Είσαι μια ναρκισσιστική μαμά εάν τείνεις να ρίχνεις την ευθύνη στο παιδί, επαναλαμβάνοντας φράσεις όπως «με περιορίζεις πάρα πολύ» ή «εσύ φταις που είμαι τόσο κουρασμένη». Το παιδί όμως έτσι κινδυνεύει μεγαλώνοντας να γίνει ανασφαλές και εύθραυστο.
  • Με χειριστική συμπεριφορά καλλιεργεί στο παιδί την ιδέα ότι μεγαλώνοντας εκείνο είναι που πρέπει να φροντίζει το γονιό.

Διάβασε ακόμη: Μπορεί ένας ναρκισσιστής να νοιαστεί πραγματικά για εσένα;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet