Το θέμα των παιδιών που βρίσκονται όλη την ώρα πάνω από το κινητό τους είναι κάτι που απασχολεί πολλούς γονείς. Πολλές είναι εκείνες οι φορές που σίγουρα θα έχετε προβληματιστεί με το τι θα κάνετε με τα παιδιά σας για να σταματήσουν να ασχολούνται τόσο πολύ με το κινητό τους ακόμα και την ώρα του φαγητού.

Η Αγγλίδα ειδικός Dame Rachel de Souza ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα ξεκινάει από τους γονείς. Οι γονείς είναι εκείνοι που θα πρέπει να αποβάλλουν πρώτοι τα κινητά τους από το τραπέζι όταν τρώνε με τα παιδιά τους. Έτσι με το να αντιμετωπίσουν πρώτα τις δικές τους κακές συνήθειες θα είναι έτοιμοι να μπουν στην διαδικασία να ζητήσουν το ίδιο και από τα παιδιά τους.

«Δεν είμαι επικριτική με τους γονείς. Είμαι και εγώ μητέρα. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι αυτό». Βλέπω γονείς με παιδιά να χρησιμοποιούν τα κινητά τους την ώρα του δείπνου. Δεν μπορούμε να τους το απαγορεύσουμε αλλά θα πρέπει εμείς οι ίδιοι πρώτα να δώσουμε το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας με το να κοιτάξουμε να βελτιώσουμε την αντίσταση στους δικούς μας εθισμούς».

Γονείς: Πώς μπορούμε να περιμένουμε τα παιδιά μας να αφήσουν τα τηλέφωνά τους όταν εμείς δεν μπορούμε;

Γονείς και παιδιά

Μια μελέτη διαπίστωσε πρόσφατα ότι κατά μέσο όρο οι γονείς είναι μπροστά από μια οθόνη για περισσότερες από εννέα ώρες την ημέρα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι όταν οι γονείς έχουν τα κινητά τους στο τραπέζι, έχουν 20% λιγότερο χρόνο για συζήτηση με το παιδί τους.

Η Tanya Goodin είναι ειδικός σε θέματα τεχνολογικής δεοντολογίας και συγγραφέας του «The Teenage Guide to Digital Wellbeing» και δεν μπορούσε να συμφωνήσει περισσότερο με την Dame de Souza: «Πρόσφατα έκανα μια ομιλία σε ένα σχολείο και ρώτησα πόσα από τα παιδιά ένιωθαν ότι ζούσαν με έναν ενήλικα που τα αγνοούσε συχνά λόγω του κινητού του. Έμεινα έκπληκτη όταν το 90% από αυτά σήκωσαν τα χέρια τους», λέει.

Η Goodin λέει πως το νούμερο ένα θέμα για το οποίο της μιλούν τα παιδιά στα σχολεία, είναι το πόσο συχνά οι γονείς βρίσκονται στα κινητά τους. Κάτι που είναι ειρωνικό, δεδομένου ότι την προσκαλούν συχνά για να διδάξει στα μικρά παιδιά το πώς θα αναπτύξουν υγιείς σχέσεις και συνήθειες με το κινητό τους.

«Όταν μιλάω με τους γονείς, χρησιμοποιούν συχνά τη δουλειά ως δικαιολογία για να είναι τόσο πολύ στα κινητά τους και μερικές φορές αυτός είναι ένας βάσιμος λόγος αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που ξεκινάει ως ένας γρήγορος έλεγχος ενός email εργασίας καταλήγει εύκολα στο Instagram. Και αυτό αφήνει την αίσθηση στα παιδιά ότι τα αγνοούν».

Γονείς: Πώς μπορούμε να περιμένουμε τα παιδιά μας να αφήσουν τα τηλέφωνά τους όταν εμείς δεν μπορούμε;

Τα παιδιά αντιγράφουν τους γονείς

Τα παιδιά αντιγράφουν τις συμπεριφορές των γονιών τους. «Αμέτρητες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα σπίτι με πολύ αλκοόλ ή καπνιστές, είναι πιο πιθανό να καπνίσουν και να πίνουν πολύ και τα ίδια στην ενήλικη ζωή τους», λέει η Goodin.

«Ομοίως, γνωρίζουμε ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς ασκούνται τακτικά και τρώνε καλά θα είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν αυτές τις συμπεριφορές αργότερα. Επομένως, δεν είναι δύσκολό να προβλέψουμε ότι και τα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από την τεχνολογία θα είναι και τα ίδια χρήστες της στον μέγιστο βαθμό».

Η Goodin συμβουλεύει να απαντάτε σε email εργασίας από τον υπολογιστή σας, μόνο κατά τις ώρες εργασίας και να συμμετέχετε σε δραστηριότητες με το παιδί σας που απαιτούν να χρησιμοποιείτε και τα δύο σας χέρια, όπως το μαγείρεμα ή η ανάγνωση ενός βιβλίου.

Ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος επίσης είναι να έχετε το τηλέφωνό σας σε άλλο δωμάτιο ή να το βάζετε στην τσάντα σας μακριά από το οπτικό σας πεδίο.

Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε οικογενειακούς κανόνες που όλοι πρέπει να ακολουθείτε, όπως το να μην ανοίγετε κανένα τηλέφωνο όταν ξυπνάτε το πρωί και να μην υπάρχει απολύτως κανένα τηλέφωνο στο τραπέζι την ώρα του φαγητού.

Διαβάστε επίσης:

Μήπως το παιδί σας αναζητά την προσοχή σας; – Τα σημάδια που το αποδεικνύουν

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet