Ίσως το 4χρονο παιδί σας άρχισε να βρέχει το κρεβάτι του. Ίσως το 8χρονο παιδί σας κλαίει χώρος λόγο και δεν σταματάει. Ή ο έφηβος σας πήρε το αυτοκίνητό σας χωρίς την άδεια σας. Με μία πρώτη ματιά, μπορεί να φαίνεται ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν σχετίζονται. Τελικά, τι σχέση μπορεί έχει ένα παιδί προσχολικής ηλικίας με έναν επαναστατημένο έφηβο;

Αποδεικνύεται ότι όλες αυτές οι συμπεριφορές θα μπορούσαν να είναι σημάδια ότι το παιδί σας διψά για προσοχή. Τα παιδιά χρειάζονται προσοχή από τους γονείς τους για να ευδοκιμήσουν και να είναι χαρούμενα. «Είτε το παραδέχεται ένα παιδί είτε όχι, οι γονείς είναι το κέντρο του κόσμου του κόσμου του και τα παιδιά έχουν σχεδιαστεί αναπτυξιακά για να λαχταρούν την προσοχή και τη φροντίδα από τους γονείς τους ακόμη και οι έφηβοι», δήλωσε ο Brenner Freeman, ψυχίατρος στο Banner Health.

«Χρειάζονται αυτή την προσοχή για να αισθάνονται συνδεδεμένα με τους γονείς τους, να έχουν συναισθηματικό δεσμό με εκείνους, μια άγκυρα στον κόσμο και να αισθάνονται ότι έχουν σημασία. Δεν είναι πάντα προφανές στους γονείς, αλλά τα παιδιά συνειδητά και υποσυνείδητα θα δοκιμάσουν διαφορετικούς τρόπους για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους», συμπληρώνει.

Μήπως το παιδί σας αναζητά την προσοχή σας; - Τα σημάδια που το αποδεικνύουν

Οι συμπεριφορές που δηλώνουν ότι το παιδί σας αναζητά την προσοχή

Συνήθως, τα παιδιά δεν δηλώνουν ξεκάθαρα ότι χρειάζονται περισσότερη προσοχή. Ωστόσο, εάν το παιδί σας χρειάζεται περισσότερη προσοχή, μπορεί να εκδηλώνει κάποια ή κάποιες από τις παρακάτω συμπεριφορές:

  • Να ενεργεί ή να συμπεριφέρεται με τρόπους που ξέρει ότι δεν εγκρίνετε. Αν τα παιδιά δεν τραβούν θετική προσοχή, θα αρκεστούν στην αρνητική προσοχή. Αυτή είναι σπάνια μια συνειδητή απόφαση.
  • Αναζητά την επιβεβαίωση από άλλους. Μπορεί να ζητήσει έγκριση από συνομηλίκους, δασκάλους, προπονητές κλπ.
  • Δείχνει σημάδια συναισθηματικής δυσφορίας. Θα μπορούσε να είναι λυπημένο ή ανήσυχο ή να έχει ακόμα και χαμηλή αυτοεκτίμηση.
  • Επαναφέρει συμπεριφορές πρώιμων ετών. Μπορεί να επιστρέψει σε συμπεριφορές που έχει ηλικιακά ξεπεράσει, όπως το πιπίλισμα του αντίχειρα ή το βρέξιμο του κρεβατιού.
  • Χαμηλή απόδοση στο σχολείο. Οι βαθμοί του μπορεί να πέσουν, μπορεί να μην επικεντρώνεται στις σχολικές εργασίες ή στο σπίτι, ή να παίζει στην τάξη.
  • Αναζητά την προσοχή. Μπορεί να υπερβάλλει ή να συμπεριφέρεται με επικίνδυνους τρόπους.
  • Να αποσυρθεί ή να απομονωθεί. Μπορεί να περνάει πολύ χρόνο μόνο του, να αποφεύγει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ή να φαίνεται αποκομμένο από το σύνολο.
  • Εκδηλώνει σωματικά συμπτώματα. Θα μπορούσε να έχει πονοκεφάλους, στομαχόπονους ή προβλήματα στον ύπνο.
  • Είναι καταθλιπτικό ή ανήσυχο. Η παιδική κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να είναι φυσικές συνέπειες ενός ανθυγιεινού δεσμού με τους γονείς.
Μήπως το παιδί σας αναζητά την προσοχή σας; - Τα σημάδια που το αποδεικνύουν

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Μερικές φορές η καθημερινότητα είναι απαιτητική αλλά ακόμη και οι σύντομες στιγμές που επιτρέπουν στο παιδί σας να καταλάβει ότι νοιάζεστε μπορεί να είναι χρήσιμες. Για παράδειγμα, μπορεί να αφιερώσετε πέντε λεπτά πριν τον ύπνο για να ρωτήσετε το παιδί σας για την ημέρα του και να ακούσετε χωρίς να το κρίνετε.

Ίσως χρειαστεί να αφήσετε πιο πίσω δικές σας δραστηριότητες για χάρη του παιδιού σας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να κάνετε ένα διάλειμμα από το τηλέφωνό σας, να αναλάβετε λιγότερες ευθύνες στη δουλειά ή να αφιερώσετε λιγότερο χρόνο στους φίλους σας και στην κοινωνική σας ζωή.

Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι μπορούν να αντικαταστήσουν την ποσότητα του χρόνου που περνούν με το παιδί τους με ποιοτικό χρόνο. Εάν μπορείτε, επιλέξτε την ποσότητα. Αυτό είναι απαραίτητο όταν πρόκειται για την προσοχή που χρειάζεται το παιδί σας.

Τι θα ήταν καλό να αποφύγουν οι γονείς

Μην κατηγορείτε το παιδί σας ότι αναζητά την προσοχή, ακόμα και αν το κάνει. Ακόμα κι αν προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή με ανθυγιεινό τρόπο, αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι σημάδι ότι χρειάζεται απεγνωσμένα θετική προσοχή από εσάς. Δώστε του προσοχή, επικύρωση και κατανόηση και αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια εάν χρειάζεται.

Διαβάστε επίσης:

Θέλεις να γίνεις το αγαπημένο άτομο του παιδιού σου; Ξέρουμε τις τεχνικές!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet