Η μεγαλύτερη αγωνία ενός γονέα είναι το πώς θα προστατέψει τα παιδιά του από όλους τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να τα απειλήσουν, ειδικά εάν αυτοί αφορούν την υγεία και την ασφάλειά τους. Και αυτή η αγωνία γίνεται ακόμα πιο έντονη από το γεγονός ότι δεν μπορεί να τα προστατέψει δυστυχώς από τα πάντα. Υπάρχουν όμως κάποιοι κίνδυνοι για τους οποίους με μια μόνο κίνηση μπορούμε να τους προσφέρουμε απόλυτη προστασία. Ένας τέτοιος κίνδυνος είναι και η μηνιγγίτιδα Β.
Όταν πριν λίγα χρόνια ο παιδίατρός μου, μου πρότεινε να κάνω στις κόρες μου το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β, το προχώρησα χωρίς δεύτερη σκέψη. Γιατί ο ρόλος μου ως μαμά δεν είναι μόνο να φροντίζω τα παιδιά μου στην καθημερινότητά τους ή όταν αρρωστήσουν. Είναι εξίσου σημαντική η πρόληψη, ειδικά όταν πρόκειται για κινδύνους για την υγεία τους που εκ των υστέρων πιθανόν να είναι πολύ δύσκολο ή και αδύνατο να αντιμετωπιστούν.
Σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία ανήκει η μηνιγγίτιδα Β, η οποία είναι μια νόσος που αν και είναι σπάνια, μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως σοβαρή έως και θανατηφόρα. Τα συμπτώματα της μπορεί να εξελιχθούν πολύ γρήγορα, ενώ στην αρχή προσομοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, καθυστερώντας τη διάγνωση και άρα την αντιμετώπιση. Ευτυχώς όμως μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από αυτόν τον «ύπουλο» εχθρό, μέσω του σχετικού εμβολιασμού.

Mηνιγγίτιδα Β

Η συμβουλή μου ως μαμά

Η αλήθεια είναι ότι κατά τον εγκλεισμό της πανδημίας όλοι παραβλέψαμε άλλους κινδύνους για την υγεία των παιδιών μας και τη δική μας, εστιάζοντας μόνο στην προστασία από τον κορωνοϊό. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβολιασμοί ρουτίνας των παιδιών μειώθηκαν κατακόρυφα. Και τώρα, μετά από 2 χρόνια πανδημίας, είναι επίσης αλήθεια ότι τα μέτρα προστασίας από ιούς και βακτήρια χαλάρωσαν και έχουμε μειώσει τις προφυλάξεις μας. Τα παιδιά μας επίσης θέλουν να βρεθούν, να παίξουν, να αγκαλιαστούν.

Άλλωστε, μας καθησυχάζει το γεγονός ότι η περίοδος των ιώσεων πλέον πέρασε. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η μηνιγγίτιδα Β δεν έχει εποχικότητα και απειλεί την υγεία των παιδιών μας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αυτό που ως γονείς πρέπει να έχουμε υπόψιν μας είναι ότι, παρότι η μηνιγγίτιδα Β είναι σπάνια και παρότι τα κρούσματα μειώθηκαν κατά την πανδημία λόγω των περιοριστικών μέτρων, αλλά και της προστασίας του πληθυσμού από την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να επανεμφανιστεί, ειδικά έπειτα από το εμβολιαστικό κενό που δημιούργησε η πανδημία (όπως έχει ήδη συμβεί ακόμα και με άλλα «ξεχασμένα» λοιμώδη νοσήματα σε παγκόσμιο επίπεδο).

Το παραπάνω φαίνεται να επιβεβαιώνεται, με ήδη ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β σε παιδί <5 ετών το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το συγκεκριμένο, καθώς και κάποια κρούσματα μέσα στο 2021 εμφανίστηκαν ενώ τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε ισχύ σε μεγάλο βαθμό (μάσκες στα σχολεία, σε εξωτερικούς /εσωτερικούς χώρους κλπ.).

Αυτά πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις. Ειδικά τώρα με την κατάργηση σχεδόν όλων των μέτρων προστασίας και της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, πρέπει να αναλογιστούμε την πιθανότητα αυτός ο κίνδυνος να εμφανιστεί ξανά μπροστά μας.

Υπάρχει πάντα άλλωστε το παράδειγμα των Ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία και πιο πρόσφατα η Αγγλία, στις οποίες μετά την άρση των μέτρων παρατηρήθηκαν αυξημένα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β.

Το παραπάνω αποτελεί καμπανάκι κινδύνου, εάν σκεφτούμε τι είχε ειπωθεί το 2021 από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία: η πτώση των εμβολιασμών ρουτίνας επηρέασε ειδικά και τον εμβολιασμό έναντι μηνιγγίτιδας Β, ένα νόσημα για το οποίο υπήρχε μία εμβολιαστική κάλυψη που άγγιζε το 40% πριν την πανδημία.

Γίνεται λοιπόν προφανές ότι, λόγω του εμβολιαστικού κενού που έχει δημιουργηθεί, τα παιδιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα έναντι αρκετών νοσημάτων και ειδικά έναντι της μηνιγγίτιδας Β, για την οποία υπήρξε μεγάλη πτώση των εμβολιασμών.

Αν μπορώ να πω ένα πράγμα λοιπόν, ως μαμά προς άλλους γονείς, είναι: μην το αμελείτε. Ρωτήστε το συντομότερο τον γιατρό σας για τη μηνιγγίτιδα Β και προχωρήστε άμεσα στην προστασία των παιδιών σας.

Mηνιγγίτιδα Β

Τι άλλο πρέπει να ξέρεις για τη μηνιγγίτιδα Β

  • Η μηνιγγίτιδα Β αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα.
  • Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο η οποία δεν κάνει διακρίσεις καθώς προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες.
  • Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Mηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.
Mηνιγγίτιδα Β

Η Σημασία της πρόληψης

  • Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη έναντι της μηνιγγίτιδας Β, δεδομένου ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του, μέσω καθημερινών συνηθειών όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.
  • Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.
  • Στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα ομοιάζουν με αυτά της απλής ίωσης, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.
  • Τα συμπτώματα αυτά είναι: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, έμετος καθώς και τα πιο ειδικά όπως η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα.
  • Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.
Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet