Ανοίγεις την τηλεόραση και ανατριχιάζεις με αυτά που βλέπεις. Πλέον τα μέτρα που πρέπει να πάρεις για να προστατέψεις το παιδί σου είναι πάρα πολλά! Δεν ξέρεις ποτέ ποιος παρακολουθεί και πόσο άρρωστο είναι το μυαλό του.

Στην σύγχρονη εποχή παρατηρείται ραγδαία εξάπλωση και χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με γνωστότερα το Facebook και το Instagram. Οι άνθρωποι δημοσιεύουν σε αυτά φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται, μεταξύ άλλων, σε στιγμές της καθημερινότητάς τους.

Είναι, επίσης, πολύ σύνηθες, ακόμη, με τον ερχομό ενός παιδιού οι γονείς, να αισθάνονται πολύ περήφανοι για αυτό. Τα έντονα συναισθήματα της αγάπης και της υπερηφάνειας που κατακλύζουν τους νέους γονείς, τους οδηγούν να δημοσιεύουν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς φωτογραφίες και βίντεο με το παιδί (να κοιμάται, να τρώει, να παίζει, να πηγαίνει στο σχολείο, να παίρνει το πρώτο του πτυχίο στα αγγλικά και ούτω καθεξής).

παιδιών

Το ερώτημα, ωστόσο, που τίθεται είναι το αν η έκθεση των παιδιών από μικρή κιόλας ηλικία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να τα θέσει σε κίνδυνο.

Τί προβλήματα μπορεί να προκύψουν από αναρτήσεις των παιδιών στα social media;

Αυτοσυνειδησία

Τα παιδιά όταν βρίσκονται σε μικρή ηλικία δεν μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς δημοσιεύουν οι γονείς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουν (περίπου μετά την ηλικία των πέντε ετών) καλλιεργούν την αίσθηση του εαυτού τους και το πώς αντιλαμβάνεται ο υπόλοιπος κόσμος αυτό ‘τον εαυτό τους’. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μερικές φορές να ενοχλούνται με τις δημοσιευμένες φωτογραφίες τους που αφορούν τη βρεφική και γενικότερα την πρώιμη παιδική τους ηλικία.

παιδιών

 Συναίνεση

Ως γονείς και παιδαγωγοί προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μάθουμε στα παιδιά  την έννοια της συναίνεσης (π.χ. να ρωτούν πριν πάρουν κάτι, να μην βαράνε, να μην πιέζουν το φίλο/ συμμαθητή τους να κάνει κάτι χωρίς τη θέλησή του). Πώς εμείς, λοιπόν, ανεβάζουμε φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται τα παιδιά χωρίς να το γνωρίζουν ή να έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν τη δημοσιοποίησή τους;

Νοσηρή εκμετάλλευση (παιδική πορνογραφία)

Βίντεο ή φωτογραφίες του παιδιού γυμνό  μπορεί να κυκλοφορήσουν σε ιστοσελίδες με υλικό παιδικής πορνογραφίας.

παιδιών

Αλλοίωση των φωτογραφιών και βίντεο και συνεπαγόμενος εκφοβισμός

Το υλικό που δημοσιεύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οποιονδήποτε με οποιοδήποτε σκοπό (π.χ. τον εκφοβισμό των γονιών και του παιδιού ή την προσβολή της προσωπικότητάς τους).

Κλοπή

Η έκθεση του παιδιού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επιφέρει την ψηφιακή κλοπή της ταυτότητας του (π.χ. μπορεί κάποιος να πάρει τη φωτογραφία του και να την αξιοποιήσει σε ένα άρθρο ή να την επανατοποθετήσει με νέα στοιχεία και να ισχυριστεί πως το παιδί είναι δικό του).

Αν και πάλι επιθυμούμε να ανεβάζουμε υλικό από τη ζωή των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τουλάχιστον να αποφεύγουμε βίντεο και φωτογραφίες από ευαίσθητες στιγμές τους. Επίσης, κρίνεται απαραίτητο να μην είναι ευδιάκριτα τα πρόσωπά τους. Συνίσταται, λοιπόν, να αποκρύπτουμε τα πρόσωπά τους με διάφορα εικονίδια ή αυτά να μη φαίνονται.

παιδιών

Διάβασε ακόμα: Να αφήσω τα παιδιά μου να έχουν social media;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet