Πρώτη φορά μαμά και έχεις αρχίσει να οργανώνεις τις καλοκαιρινές διακοπές. Και η αλήθεια είναι ότι γυρίζουν άπειρα πράγματα στο μυαλό σου που σε αγχώνουν. Υπάρχει κατάλληλο μέρος για τις πρώτες διακοπές με το παιδί; Πρέπει να πάρεις συγκεκριμένα πράγματα; Τι πρέπει να περιλαμβάνει το φαρμακείο σου; Η Παιδίατρος Αικατερίνη Τσαντίλα και μας λύνει όλες μας τις απορίες!

διακοπές

Η οργάνωση των οικογενειακών διακοπών φαντάζει ολόκληρη εκστρατεία στα μάτια μας – και σε μεγάλο βαθμό είναι. Αξίζει όμως τον κόπο καθώς θα σε γεμίσεις με πρωτόγνωρες και όμορφες αναμνήσεις και το μωρό σου και εκείνο θα λάβει πολύ σημαντικά ερεθίσματα για την ανάπτυξή του.

Που να παμε;

Ένα πολύ βασικό κριτήριο για την επιλογή του κατάλληλου μέρους διακοπών είναι να βρίσκεται σε μια περιοχή που παρέχει νοσοκομείο και φαρμακεία σχετικά κοντά. Άλλα κριτήρια επιλογής του προορισμού είναι η ρηχή και ζεστή θάλασσα, ειδικά αν πρόκειται για τα πρώτα μπάνια του μωρού. Καλό θα ήταν να διαλέξεις, επίσης ένα κατάλυμα ευρύχωρο, με στοιχειώδη εξοπλισμό κουζίνας για να ετοιμάζεις τα βρεφικά γεύματα. Τέλος το πάρκινγκ στο ξενοδοχείο είναι σημαντικό για να έχεις μην ταλαιπωρείσαι με παρκάρισμα, βαλίτσες, αλλά και την τοποθέτηση του παιδιού στο καθισματάκι του.

Τι μέσο μεταφοράς να επιλέξω;

Η καλύτερη επιλογή θα ήταν να πάρεις αμάξι επειδή θα έχεις μεγαλύτερη άνεση για το ταξίδι και την μεταφορά των πράγματων (μην ξεχνάς μπορεί να είναι πολλά τα πράγματα που θα χρειαστεί να κουβαλήσεις). Μια άλλη γρήγορη επιλογή είναι το αεροπλάνο που σε απαλλάσσει από τις πολλές ώρες του ταξιδιού. Φρόντισε να έχεις μαζί σου έξτρα ρουχαλάκια, μωρομάντιλα, πιπίλες, παιχνίδια και βρεφικά σνακ καθώς μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια για όλη την οικογένεια. Σε ένα οδικό ταξίδι, υπολόγισε ότι θα κάνεις συχνές στάσεις για τάισμα και άλλαγμα πάνας. Αν πάλι επιλέξεις προορισμό που χρειάζεται πλοίο βεβαιώσου ότι έχει συχνά δρομολόγια.

διακοπές

Τι να πάρω μαζί μου;

Εδώ είναι το πιο δύσκολο! Θα χρειαστείς αρκετά. Ξέχασε τις στιγμές που πήγαινες μόνη και έπαιρνες μια μικρή βαλιτσούλα και καλλυντικά. Εδώ θα κάνεις μετακόμιση… Για αρχή πρέπει να μάθεις αν το κατάλυμα που θα μείνεις διαθέτει παιδικό κρεβατάκι, αλλιώς θα χρειαστείς να πάρεις μαζί σου κάποιο πτυσσόμενο παρκοκρέβατο. Σίγουρα θα σου χρειαστεί ένα καρότσι, σκευή για να φτιάχνεις το φαγητό του παιδιού, παιχνιδάκια για τη θάλασσα, πάνες -για τις πρώτες μέρες τουλάχιστον μέχρι να οργανωθείς- και πολλές μα πολλές αλλαξιές.

Μην ξεχάσεις το Φαρμακείο διακοπών!

Η κα Τσαντίλα συστήνει για το φαρμακείο των διακοπών (φυσικά πάντα να ρωτάς τον οικογενειακό σου παιδίατρο που ξέρει καλύτερα τις ανάγκες του δικού σου μωρού!).

  • Αντικουνουπικό υγρό χώρου
  • Κρέμες για μετά το τσίμπημα
  • Χαμομήλι (που να μπορεί να το πιει)
  • Μια κρέμα για εγκαύματα (μετά τον ήλιο)
  • Ντεπόν
  • Θερμόμετρο
  • Τσιρότα
  • Αντηλιακό (υψηλής προστασίας)
διακοπές

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζεις;

  • Αν το μωρό είναι κάτω των 6 μηνών, η έκθεσή του στον ήλιο είναι απαγορευτική. Τα μωρά και τα νήπια έως δύο ετών δεν έχουν επαρκή παραγωγή μελανίνης και είναι πιο ευάλωτα σε ηλιακά εγκαύματα. Για όλα τα παιδιά οι πλέον ακατάλληλες ώρες είναι 11.00-17.00, οπότε κάντε πρωινό ή απογευματινό μπάνιο. Όταν το παιδί βγαίνει στον ήλιο πρέπει να φοράει βρεφικό αντιηλιακό, καπελάκι και, ιδανικά, μαγιό με αντιηλιακά φίλτρα.
  • Μπορείς να συμβουλευτείς τον παιδίατρο για το ποια είναι η κατάλληλη ηλικία που μπορείς να βάλεις για πρώτη φορά το μωρό στη θάλασσα. Δεν το βουτάς κατευθείαν στο νερό αλλά το κρατάς αγκαλιά και βρέχεις σιγά σιγά το σωματάκι του, ξεκινώντας από τα χέρια και τα πόδια, ώστε να εξοικειωθεί με τη θερμοκρασία. Αν κλαίει δεν το πιέζουμε, αλλά το βγάζουμε έξω και ξαναδοκιμάζουμε άλλη στιγμή.
διακοπές

Διαβάστε επίσης: Πρώτες βοήθειες στο σπίτι: τα sos που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet