Το να καλωσορίσουμε ένα νέο μωρό είναι μια χαρούμενη εμπειρία για όλους και ειδικά για ένα ζευγάρι. Τα ζευγάρια χρειάζονται χρόνο για να προετοιμαστούν για την άφιξη του νέου μέλους, αλλά και για προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν στο σεξ και τις ερωτικές τους σχέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Στο Εργαστήριο Σεξουαλικότητας και Ευημερίας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας (SWell), διεξάγουν έρευνα για να κατανοήσουν τους παράγοντες, που οδηγούν ορισμένα ζευγάρια να ευδοκιμούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, ενώ άλλα δυσκολεύονται. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν αυτήν την έρευνα για να αναπτύξουν πόρους ώστε να βοηθήσουν τα ζευγάρια να συμπορευτούν σε αυτές τις αλλαγές.

Τι να περιμένετε

Οι σεξουαλικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό είναι συχνές. Έως και 885% των γυναικών που γεννούν και το 45% των συντρόφων τους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σεξουαλική τους ζωή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Με τη μετατόπιση ρόλων και ευθυνών, η περιγεννητική περίοδος (κύηση και έως ένα έτος μετά τον τοκετό) μπορεί να είναι ταραχώδης. Είναι κατανοητό ότι το σεξ μπορεί να πάει πίσω για λίγο.

«Μελέτες που διεξήχθησαν από την ομάδα μας και τους συνεργάτες μας στο Πανεπιστήμιο Dalhousie έχουν δείξει ότι πολλοί μέλλοντες και νέοι γονείς επιθυμούν σεξ λιγότερο συχνά και/ή σε διαφορετικές ώρες από τον σύντροφό τους».

Πολλά ζευγάρια αναφέρουν ότι έχουν ανησυχίες σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή, όπως η εικόνα του σώματος ή το εάν η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα βλάψει το μωρό – δεν θα το κάνει. Περίπου μία στις πέντε γυναίκες, που γέννησαν αναφέρουν μέτριο πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, ο οποίος είτε ξεκινά στην εγκυμοσύνη είτε μετά τη γέννηση του μωρού.

Τα σεξουαλικά προβλήματα συνήθως επιδεινώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέχρι τους τρεις μήνες μετά τον τοκετό, όταν γενικά αρχίζουν να βελτιώνονται.

Το κενό της πληροφόρησης

Τα μελλοντικά ζευγάρια και οι νέοι γονείς συχνά δεν ξέρουν τι να περιμένουν όταν πρόκειται για τη σεξουαλική τους ζωή. Σε μια πρόσφατη μελέτη δειγματοληψίας 204 ζευγαριών από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπιστώσαμε ότι έως και το 78 τοις εκατό των εγκύων και νέων γονέων έλαβαν ελάχιστες έως καθόλου πληροφορίες σχετικά με αλλαγές στη σεξουαλικότητά τους. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα άτομα θέλουν να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το σεξ!

Δεδομένου ότι τα σεξουαλικά προβλήματα είναι κοινά και όχι ασήμαντα για την υγεία της ερωτικής σχέσης, αυτή η έλλειψη πληροφοριών για τα ζευγάρια σχετικά με το τι να περιμένουν σχετικά με την περιγεννητική σεξουαλικότητα τους είναι πρόβλημα.

Εκτός από αυτό το κενό πληροφοριών, το περιεχόμενο των πληροφοριών, που λαμβάνουν τα ζευγάρια δεν ταιριάζει με αυτό, που θέλουν να λάβουν.

Στη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι οι μέλλοντες και οι νέοι γονείς λάμβαναν συχνότερα πληροφορίες για θέματα όπως η ασφάλεια της σεξουαλικής δραστηριότητας κατά την εγκυμοσύνη, η αντισύλληψη, το πότε να ξαναρχίσουν το σεξ μετά τον τοκετό και πληροφορίες σχετικές μόνο με τον σύντροφο που γέννησε.

Ωστόσο, λείπουν επίσης πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλικότητα του συντρόφου που δεν γέννησε, παρόλο που επηρεάζονται και τα δύο μέλη του ζευγαριού. Οι μελλοντικοί και οι νέοι γονείς θέλουν μια ποικιλία πληροφοριών για να τους βοηθήσουν να προετοιμαστούν καλύτερα.

εγκυμοσύνη
Giulio Fornasar/IStock

Η έρευνα έχει επίσης αποκαλύψει ότι ψυχολογικοί παράγοντες όπως η επιλόχεια κατάθλιψη, κοινωνικοί παράγοντες όπως ο καταμερισμός της εργασίας και οι παράγοντες σχέσεων όπως η αντιμετώπιση ως ζευγάρι, είναι σημαντικοί για τις σεξουαλικές σχέσεις των ζευγαριών στην εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό.

Ίσως παραδόξως, βιολογικοί παράγοντες – όπως το αν ο τοκετός ήταν κολπικός ή καισαρική και ο βαθμός δακρύρροιας – δεν είναι ισχυροί προγνωστικοί παράγοντες σεξουαλικών προβλημάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μετατρέποντας τη γνώση σε σεξ

Οι επαγγελματίες υγείας χρειάζονται εκπαίδευση σχετικά με το πώς να ξεκινούν συζητήσεις αναφορικά με την περιγεννητική σεξουαλική υγεία με μέλλοντες και νέους γονείς, αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζουν την πιο πρόσφατη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Dalhousie δημιούργησαν πρόσφατα μια σειρά από σύντομα ενημερωτικά βίντεο που συνοψίζουν την πρόσφατη έρευνα για το σεξ μετά την απόκτηση μωρού. Ο στόχος του #PostBabyHankyPanky είναι να ομαλοποιήσει τις αλλαγές στη σεξουαλικότητα μετά τον τοκετό, να ενθαρρύνει τις συζητήσεις για το σεξ μεταξύ συντρόφων και να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να αισθάνονται πιο έτοιμοι να κάνουν αυτές τις συζητήσεις με τους ασθενείς τους.

Εάν είστε νέος ή μέλλων γονέας και έχετε παρατηρήσει αλλαγές στη σχέση σας, ορίστε μερικά καλά νέα: Η έρευνα δείχνει ότι όταν τα ζευγάρια λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι να περιμένουν σχετικά με αλλαγές στη σεξουαλική τους ζωή κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό αναφέρουν μεγαλύτερη επιθυμία, κάνουν σεξ πιο συχνά, αισθάνονται πιο σεξουαλικά ικανοποιημένοι και αισθάνονται λιγότερο ανήσυχοι για τη σεξουαλική τους ζωή.

Φωτογραφία εξωφύλλου: nd3000/IStock

Διαβάστε επίσης:

Εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζει την βιολογική μας ηλικία σύμφωνα με νέα έρευνα


Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet