Το παιδί σου ξυπνάει ουρλιάζοντας στη μέση της νύχτας. Τινάζεται, είναι απαρηγόρητο και φωνάζει. Προσπαθείς να το ξυπνήσεις, αλλά συνεχίζει. Μετά, ξαφνικά, ξανακοιμάται. Τι συνέβη μόλις τώρα; Ένας εφιάλτης; Όχι.

«Είναι νυχτερινός τρόμος ή τρόμος ύπνου», λέει ο Stephen Sheldon, M.D. Παραϋπνικές διαταραχές ύπνου, μπορεί να συμβούν τη νύχτα. «Ο τρόμος ύπνου είναι μια μερική διέγερση από βαθύ ύπνο», λέει ο Sheldon. «Το σύστημα αφύπνισης του εγκεφάλου ενεργοποιείται, αλλά το σύστημα ύπνου δεν σβήνει». Χαρακτηρίζεται από έντονο φόβο ή τρόμο και από την ανικανότητα ανάκτησης πλήρους συνειδητότητας. Αυτός που το βιώνει ξυπνά απότομα από ύπνο αργών κυμάτων, ενώ το ξύπνημα περιλαμβάνει αναστεναγμό, βογκητό και κραυγή.

Τι προκαλεί τους νυχτερινούς τρόμους;

Οι νυχτερινοί τρόμοι συνήθως ξεκινούν μεταξύ 18 μηνών και δύο ετών. Εμφανίζονται επειδή τα παιδιά κοιμούνται πολύ βαθιά, καθιστώντας δυνατό κάτι να ενεργοποιήσει το σύστημα εγρήγορσης του εγκεφάλου τους χωρίς να κλείσει τελείως το σύστημα ύπνου, φέρνοντάς τα σε μερική εγρήγορση. Το σύστημα εγρήγορσης του εγκεφάλου μπορεί να ενεργοποιηθεί από εξωτερικό ερέθισμα, όπως ένας θόρυβος, ή από κάτι εσωτερικό, όπως πυρετός ή άγχος ή υπερβολική κούραση.

παιδί

Το νήπιό μου έχει νυχτερινό τρόμο;

Ενώ τα περισσότερα παιδιά θα έχουν τουλάχιστον έναν νυχτερινό τρόμο κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, μερικά μπορεί να είναι επιρρεπή σε αυτούς, ακόμη και να έχουν πολλούς κατά τη διάρκεια μιας νύχτας. Πώς μπορείς να καταλάβεις εάν το παιδί σου έχει νυχτερινό τρόμο; Συνήθως, οι νυχτερινοί τρόμοι συμβαίνουν κατά το πρώτο μισό της νύχτας και συχνά ξεκινούν με μια διαπεραστική κραυγή.

Το παιδί σου μπορεί να ιδρώνει, να τινάζεται, να μουρμουρίζει ή να φωνάζει ή να μιλάει και να έχει διεσταλμένες κόρες. Οι νυχτερινοί τρόμοι διαρκούν από δύο έως πέντε λεπτά και μετά, το παιδί ξανακοιμάται, χωρίς να θυμάται τι συνέβη.

Είναι επιβλαβείς οι νυχτερινοί τρόμοι;

Ενώ οι νυχτερινοί τρόμοι μπορεί να είναι απίστευτα τρομακτικοί για τους ενήλικες, είναι αβλαβείς για τα παιδιά. «Οι νυχτερινοί τρόμοι δεν είναι ασυνήθιστοι. Δεν βλάπτουν το παιδί. Δεν προκαλούν εγκεφαλική βλάβη», λέει ο Sheldon.

παιδί

Πρέπει να παρηγορήσω το παιδί μου κατά τη διάρκεια ενός νυχτερινού τρόμου;

Ενώ μερικές φορές είναι δυνατό να ξυπνήσεις ένα παιδί από έναν νυχτερινό τρόμο, συχνά μπορεί να είναι δύσκολο. «Αν ο γονιός προσπαθήσει να ηρεμήσει το παιδί, μπορεί να χειροτερέψει», λέει ο Sheldon. «Το παιδί μπορεί να απομακρύνει τον γονέα, φωνάζοντας «όχι, όχι, όχι» ή ακόμη και να μαλώσει τον γονέα». Αντίθετα, απλώς βεβαιώσου ότι το παιδί σου είναι ασφαλές και ότι δεν κινδυνεύει να πέσει από το κρεβάτι ή να τραυματιστεί.

Μπορούν να προληφθούν οι νυχτερινοί τρόμοι;

Όχι πραγματικά, αν και ορισμένες συνθήκες, όπως ο πυρετός, το υπερβολικό άγχος ή η έλλειψη ύπνου, καθιστούν πιο πιθανό ένα παιδί να έχει νυχτερινό τρόμο. «Συνήθως, οι νυχτερινοί τρόμοι μειώνονται σε συχνότητα καθώς το παιδί μεγαλώνει, αν και θα μπορούσαν να επιμείνουν μέχρι την εφηβεία. Εάν ανησυχείς ή οι νυχτερινοί τρόμοι του παιδιού σου γίνονται ενοχλητικοί, συμβουλεύσου τον παιδίατρο σου», λέει ο Sheldon.

Photos: istockphoto.com

Διάβασε επίσης: Πόσο ύπνο χρειάζονται οι έφηβοι;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet