Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, το καστόρι ή σουέντ (suede) δέρμα, που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε, προέρχεται από ζώα αιγοειδή. Ωστόσο, υπάρχει και το συνθετικό καστόρι που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, έχει πολύ μεγάλη αντοχή και ιδιαίτερη υφή. Τα παπούτσια, οι τσάντες και τα ρούχα από καστόρι ή αλλιώς σουέτ είναι πολύ μαλακά και εύκαμπτα. Ειδικά τα suede παπούτσια προσαρμόζονται πολύ εύκολα στο πόδι. Επιπλέον είναι πάντα in fashion και η Νο1 επιλογή τόσο το Φθινόπωρο και το Χειμώνα όσο και το Καλοκαίρι.

Όμως, όλα τα καλά πράγματα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή!

To suede είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο νερό και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στο καθάρισμα του.

Ακολούθησε τα παρακάτω tips και θα έχεις πάντα τα αγαπημένα σου suede κομμάτια σαν καινούρια.

Για το καθάρισμα και τη συντήρηση του suede θα χρειαστείς:

 • Ειδικό σπρέι waterproof για καστόρινα-σουέτ δέρματα. Με μια αναζήτηση στο Skroutz θα δείς ότι οι τιμές ξεκινάνε από 6,50 ευρώ περίπου.
 • Ειδική βούρτσα ή εναλλακτικά μια παλιά μας οδοντόβουρτσα
 • Ειδική γόμα για suede που θα προμηθευτείς στον τσαγκάρη ή εναλλακτικά μια άσπρη σχολική γόμα
 • Μια μαλακή πετσέτα
 • Λευκό ξύδι
 • Ταλκ
Τσάντα suede Chloé

Καθάρισε τα suede σε 6 βήματα:

 1. Αρχικά ψέκασε το σουέτ/suede με το ειδικό σπρέι, για να του παρέχουμε ένα προστατευτικό στρώμα από το νερό και τη σκόνη.
 2. Έπειτα το σημαντικότερο είναι να αποφεύγεις το νερό και τη βροχή. Ωστόσο, επειδή τα καστόρινα παπούτσια είναι κυρίως χειμερινά, σε περίπτωση που βραχούν και λερωθούν μπορούμε να κάνουμε τα εξής:
 • Αν βραχούν, τα αφήνουμε να στεγνώσουν φυσικά όχι κοντά σε εστίες θερμότητας. Συνδυαστικά μπορούμε με ένα μαλακό πανί ή πετσέτα να απορροφήσουμε το νερό που πιθανότατα θα έχει εισχωρήσει.
 • Έπειτα σε περίπτωση βρωμιάς, αφού έχουν στεγνώσει καλά, τα τρίβουμε με την ειδική βούρτσα ή με την παλιά μας οδοντόβουρτσα κυκλικά και προς την ίδια φορά.
 • Σε πιο επίμονους λεκέδες χρησιμοποιούμε την γόμα – μη φοβάσαι δεν θα χαλάσει το καστόρι – και μετά ξανατρίβουμε με την βούρτσα ή την οδοντόβουρτσα δυνατά για να αφαιρεθούν τα υπολείμματα της γόμας.
Keepfred
Μust Info: Σε λεκέδες που δεν υποχωρούν, μπορούμε να εμποτίσουμε σε μια καθαρή πετσέτα λευκό ξύδι, να τρίψουμε καλά το παπούτσι και να το αφήσουμε να στεγνώσει φυσικά.

Εxtra tip: Μπορούμε να ρίξουμε λίγο ταλκ πάνω στο σημάδι που έχει αφήσει το υγρό στοιχείο στο suede και να το αφήσουμε να δράσει το βράδυ. Την επόμενη μέρα το τρίβουμε δυνατά με την βούρτσα ή την οδοντόβουρτσα.

Αν τα πράγματα δεν βελτιωθούν , καλό θα ήταν να απευθυνθείς στον τσαγκάρη και εκείνος να σου επαναφέρει το αγαπημένο σου suede στην αρχική του κατάσταση, ακόμα και αν χρειαστεί να το βάψει με ειδικά χρώματα.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!