Η βιταμίνη C και η ρετινόλη, είναι δύο στοιχεία που συστήνονται για την περιποίηση της επιδερμίδας. Πιθανότατα έχετε διαβάσει ή έχετε δει πολλά βίντεο στο TikTok ή στο Instagram για τα οφέλη του καθενός. Εκτός από τα θετικά αποτελέσματα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μένουν με μια σημαντική απορία… Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ρετινόλη και βιταμίνη C μαζί;

Τι είναι η ρετινόλη;

βιταμίνη C

Η ρετινόλη, είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Α που χρησιμοποιείται συχνά σε διάφορα προϊόντα για την περιποίηση της επιδερμίδας. Συγκεκριμένα συμβάλει στην ανανέωση των κυττάρων του δέρματος, την προστασία του κολλαγόνου, ενώ βοηθάει στη στη μείωση των ρυτίδων και των ορατών πόρων. Όχι μόνο βελτιώνει τις γραμμές και τις ρυτίδες, αντιμετωπίζει τυχόν σημάδια ακμής, ενισχύει την κυκλοφορία και βελτιώνει τη συνολική υφή του δέρματος.

Η ρετινόλη συχνά συγχέεται με τα ρετινοειδή, επομένως μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να καταλάβετε ότι η ρετινόλη, είναι στην πραγματικότητα ένας τύπος ρετινοειδούς. Μπορεί να συναντήσετε ρετινοειδή σε δύο διαφορετικές μορφές:

  • Ρετινοϊκό οξύ, το οποίο συνιστάται με ιατρική συνταγή.
  • Ρετινόλη, η οποία συνιστάται χωρίς ιατρική συνταγή.

Τα ρετινοειδή (ρετινοϊκό οξύ) είναι πιο αποτελεσματικά (σε σύντομο χρονικό διάστημα) από τη ρετινόλη, σύμφωνα με τους κορυφαίους δερματολόγους Azadeh Shirazi, MD, και Todd Minars, MD.

Τι είναι η βιταμίνη C;

βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα μας. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης C, βοηθούν επίσης στη φυσική διαδικασία αναγέννησης του δέρματος. Η βιταμίνη C μπορεί να βελτιώσει τον τόνο και την υφή της επιδερμίδας, να προωθήσει την παραγωγή κολλαγόνου και να φωτίσει το θαμπό δέρμα. Σε περιπτώσεις όπου η ρετινόλη ερεθίζει το δέρμα, συνιστάται ο ορός βιταμίνης C ως εναλλακτική, με την προειδοποίηση ότι οι οροί βιταμίνης C δεν είναι συνήθως τόσο αποτελεσματικοί όσο τα ρετινοειδή.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρετινόλη και βιταμίνη C μαζί;

βιταμίνη C

Δεν υπάρχει πρόβλημα για τη χρήση τόσο της ρετινόλης όσο και της βιταμίνης C ως μέρος της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας, λένε οι δερματολόγοι. Στην πραγματικότητα, η Shirazi αποκαλεί αυτό το combo «ζευγάρι δύναμης» όταν πρόκειται για την καταπολέμιση της γήρανσης. Για να αποφύγετε τον πιθανό κίνδυνο ερεθισμού, η Shirazi δεν συνιστά να χρησιμοποιείτε τα προϊόντα μαζί. Αντίθετα, προτείνει τη χρήση βιταμίνης C το πρωί και ρετινόλης το βράδυ.

Τα οφέλη του συνδυασμού ρετινόλης και βιταμίνης C

Η χρήση ρετινόλης και βιταμίνης C μαζί (δεν χρειάζεται να είναι ταυτόχρονα) μπορεί να οδηγήσει σε πιο λεία και φωτεινή επιδερμίδα. «Η βιταμίνη C, προστατεύει και υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ η ρετινόλη ανανεώνει τα κύτταρα του δέρματος και διεγείρει το κολλαγόνο», λέει η Shirazi. Και τα δύο μειώνουν τη μελάγχρωση και φωτίζουν τον αποχρωματισμό.

Οι παρενέργειες του συνδυασμού ρετινόλης και βιταμίνης C

Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε και τη βιταμίνη C και τη ρετινόλη ως μέρος της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας, ο ερεθισμός είναι η πιο συχνή παρενέργεια που μπορεί να συμβεί, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε και τα δύο προϊόντα ταυτόχρονα. Για να αποφύγετε τυχόν ερεθισμό, μπορείτε να μειώσετε την εφαρμογή κάθε προϊόντος, χρησιμοποιώντας ρετινόλη το βράδυ και βιταμίνη C το πρωί.

Ένα άλλο μειονέκτημα στη χρήση ρετινόλης και βιταμίνης C είναι το κόστος. Σε σύγκριση με προϊόντα όπως μία απλή ενυδατική κρέμα, η ρετινόλη και η βιταμίνη C μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβά. Και οι δύο δερματολόγοι επεσήμαναν, ότι τα προϊόντα με βιταμίνη C μπορεί να διαφέρουν πολύ ως προς την ποιότητα, γι’ αυτό είναι καλό να επενδύετε σε κάποιο καλό προϊόν.

Το Τελικό Takeaway

βιταμίνη C

Μπορείτε σίγουρα να χρησιμοποιήσετε ρετινόλη και βιταμίνη C στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας, αλλά μάλλον είναι καλύτερο να μην τα χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα εάν θέλετε να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματός σας. Εξετάστε, καλύτερα το ενδεχόμενο εφαρμογής ρετινόλης τα βράδια και βιταμίνης C το πρωί. Και τα δύο αυτά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση του δέρματός σας με πολλούς τρόπους, όπως βελτιώνοντας την υφή του δέρματός σας, μειώνοντας τις λεπτές γραμμές και φωτίζοντας το θαμπό δέρμα.

Μερικά προϊόντα που βρήκαμε στην αγορά που περιέχουν ρετινόλη και βιταμίνη C

Διαβάστε επίσης: Να φοράω ενυδατική το βράδυ ή όχι;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet