Η αύξηση των δυνατοτήτων καύσης λίπους του σώματός σου είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την επίτευξη υγιούς και βιώσιμης απώλειας βάρους και η άσκηση είναι ο ευκολότερος τρόπος για να το πετύχεις. Ενώ ορισμένες μορφές άσκησης είναι ιδανικές για την τόνωση της καύσης λίπους κατά τη διάρκεια του workout, άλλες είναι καλύτερες για την προώθηση της μόνιμης καύσης θερμίδων, ακόμη και για τη βελτίωση του μεταβολισμού σου, κάτι που θα σου επιτρέψει να χάσεις εύκολα βάρος χωρίς να εξαντλήσεις τα αποθέματα ενέργειας σου ή να λιμοκτονήσεις.

Δεν είσαι σίγουρη ποιες μορφές άσκησης είναι οι καλύτερες για την προώθηση της αυξημένης καύσης λίπους και κατά συνέπεια για την υγιή απώλεια βάρους; Συμβουλευτήκαμε τον Robert S. Herbst, personal trainer, ειδικό στην απώλεια βάρους και την ευεξία και powerlifter για το πώς να βελτιστοποίησουμε την προπόνησή μας μια για πάντα. Να τι μας είπε!

Εναλλασσόμενη προπόνηση cardio με βάρη

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η καλύτερη ρουτίνα άσκησης είναι ο συνδυασμός cardio και προπόνησης με βάρη. Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά προγράμματα καθώς βοηθά στην επίτευξη υγιούς απώλειας βάρους τονώνοντας τους μύες, που με τη σειρά τους θα ενισχύσουν το μεταβολισμό σου και ως εκ τούτου την καύση θερμίδων.

άσκηση

Το να ξεκινάς το πρωινό σου με προπόνηση με βάρη, μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις την καύση θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρατείνοντας την πολύ πέραν του χρόνου που ήσουν πραγματικά ενεργή. «Μπορεί κανείς να κάνει προπόνηση με βάρη ή με αντιστάσεις δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα, που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό για 48 έως 72 ώρες μετά, καθώς το σώμα αναδομεί τους μυς που είχαν καταστραφεί», εξηγεί ο Herbst.

Ωστόσο, αν δεν θέλεις να αφιερώνεις κάθε πρωί στην προπόνηση με βάρη, μία εξαιρετική λύση για να επιτύχεις σημαντικά αποτελέσματα είναι τρεις ημέρες προπόνηση με βάρη και δύο έως τρεις ημέρες cardio. Οι καρδιαγγειακές ασκήσεις, όπως το HIIT, είναι επίσης γνωστές για την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού μέσω του διαλλειματικου τους μοτίβου. «Μπορείτε να κάνετε διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT), καθώς αυτό θα διατηρήσει το μεταβολισμό σας σε υψηλά επίπεδα για το υπόλοιπο της ημέρας», προτείνει ο Herbst. «Μερικές ημέρες την εβδομάδα αρκούν προκειμένου να αποτρέψετε και την εξουθένωση».

άσκηση

Ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι η προπόνηση με βάρη με την πάροδο του χρόνου μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του όγκου των μυών και ως εκ τούτου να θέσει σε λειτουργία τον μεταβολισμό σου, το ίδιο ισχύει και για το cardio. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι άλλες ασκήσεις τύπου cardio, όπως το τρέξιμο ή η κωπηλασία, θα σας κάνουν να κάψετε λίπος εάν είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε το πρωί σε κατάσταση νηστείας», λέει ο Herbst. Τούτου λεχθέντος, η καρδιαγγειακή άσκηση σε κατάσταση νηστείας μπορεί να σε αφήσει να αισθάνεσαι χαμηλή ενέργεια, θέτοντας σε κίνδυνο την ένταση της προπόνησής σου. Αν δοκιμάσεις να ασκηθείς χωρίς να έχεις φάει και δεν είναι για εσένα, δεν είναι κακό να έχεις μια μπανάνα ή μια φέτα του τοστ με φυστικοβούτυρο το πρωί για να δώσεις στον οργανισμό σου μια δόση καυσίμου πριν θέσεις το σώμα σου σε κίνηση.

Δεν υπάρχει μία και μοναδική προπόνηση καλύτερη από τις υπόλοιπες για την αύξηση της καύσης του λίπους στο σώμα και στο τέλος της ημέρας είναι σίγουρα καλύτερο να ακολουθείς ένα πρόγραμμα που πραγματικά απολαμβάνεις. Ωστόσο, ως γενικός κανόνας, η εναλλαγή μεταξύ της προπόνησης με βάρη και του cardio το πρωί μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις τα περιττά κιλά και να χτίσεις μυς, τονώνοντας το σώμα σου και δίνοντας στον μεταβολισμό σου μια φυσική ώθηση. Εάν δεν έχεις χρόνο να ασκηθείς το πρωί και γυμνάζεσαι μόνο το βράδυ, θα μπορέσεις να δεις και πάλι το σώμα σου να αλλάζει, με την προϋπόθεση ότι η διατροφή σου θα είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Photos: istockphoto.com

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet