Τα καλοκαιρινά βράδια η αλήθεια είναι ότι μας ωθούν να βγαίνουμε περισσότερο. Γιατί να μην το εκμεταλλευτείτε για να περπατήσετε λίγο σε ένα πάρκο ή ακόμα και στην πόλη; Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τριάντα λεπτά περπάτημα την ημέρα είναι καλό για την υγεία σας. Ναι αλλά, συγκεκριμένα, για τι οφέλη μιλάμε;

Το περπάτημα για τριάντα λεπτά την ημέρα μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας περισσότερο από όσο φαντάζεστε. Δεν είναι μόνο μια φανταστική μορφή ελαφριάς καρδιαγγειακής άσκησης, αλλά κάνει καλό για στην ψυχική και συναισθηματική σας υγεία και μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε το άγχος και να κοιμηθείτε καλύτερα. Το θέμα είναι ότι δεν θεωρούμε όλοι μας ότι είναι μια πραγματική προπόνηση. Επειδή πιστεύουμε ότι είναι πολύ εύκολο, πολύ συνηθισμένο, ή πολύ χαλαρωτικό για να θεωρηθεί σοβαρή μορφή άσκησης. Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο. Είναι μια από τις πιο εύκολες ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά. Η πρόκληση πρέπει να είναι να κάνουμε το περπάτημα τακτικό μέρος της καθημερινότητάς μας.

περπάτημα

5 οφέλη που θα αποκομίσεις αν κάνεις το περπάτημα συνήθεια

#1 Το περπάτημα κάνει καλό στην καρδιά

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι το περπάτημα είναι μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης για την υγεία της καρδιάς. Το Εθνικό Ίδρυμα Καρδιάς της Αυστραλίας έχει υπολογίσει ότι το περπάτημα τριάντα λεπτά ή περισσότερο κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Όχι μόνο αυτό: μπορεί να μειώσει επίσης τα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 35%. Επιπλέον, το καθημερινό περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, καλό μεταβολισμό, καλή αρτηριακή πίεση και καλή χοληστερόλη στο αίμα, όλα αυτά βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας.

#2 Μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση

Δεν είναι μυστικό ότι η άσκηση είναι ένας καλά αποδεδειγμένος τρόπος μείωσης του στρες. Το περπάτημα απελευθερώνει ενδορφίνες, μια χημική ουσία για την καλή αίσθηση που προάγει μια κατάσταση ευχαρίστησης και ευεξίας. Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι ακόμη και σύντομοι δεκάλεπτοι περίπατοι μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση. Η επιστημονική έρευνα έχει επίσης δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, μπορεί να μειώσει ή να αποτρέψει την κατάθλιψη.

περπάτημα

#3 Το περπάτημα δυναμώνει τις αρθρώσεις

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά το περπάτημα μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στη μείωση της ανάπτυξης και της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας, μιας μορφής αρθρίτιδας που επηρεάζει τις αρθρώσεις. Είναι γνωστό πια ότι η άσκηση είναι καλή για τη θεραπεία και την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το περπάτημα μπορεί να βελτιώσει τον πόνο και να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που περπατούν έχουν 40% μείωση στην ανάπτυξη νέου πόνου στο γόνατο σε σύγκριση με άτομα που δεν περπατούν ποτέ.


#4 Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Σύμφωνα με έρευνες, όσοι περπατούν τακτικά έχουν 30% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Αυτό συμβαίνει επειδή το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Συγκεκριμένα, το περπάτημα με γρήγορο ρυθμό συσχετίστηκε με 41% χαμηλότερο κίνδυνο να ασθενήσει κάποιος από διαβήτη τύπου 2. Μια μελέτη που διεξήχθη σε 201 άτομα που πάσχουν από διαβήτη διαπίστωσε ότι για κάθε 2.600 επιπλέον βήματα την ημέρα υπάρχει μείωση του επιπέδου σακχάρου του αίματος κατά 0,2 %.

περπάτημα
Fitness, teamwork or mockup with a runner couple on the promenade for cardio or endurance from the back. Exercise, wellness or workout with a man and woman athlete running outdoor in the city

$5 Το περπάτημα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς προκαλεί μια αλλαγή στα αντισώματα και τα λευκά αιμοσφαίρια που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις ασθένειες. Η προσωρινή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί επίσης να αποτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων, επιβραδύνοντας την απελευθέρωση των ορμονών του στρες, που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ασθένειας. Επιπλέον, το περπάτημα μπορεί να καθαρίσει τα βακτήρια από τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς σας, μειώνοντας τις πιθανότητές σας να κολλήσετε κρυολόγημα και γρίπη.

Διάβασε ακομη: Πώς θα καταφέρεις να κάνεις 10.000 βήματα καθημερινά!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet