Είναι δυνατόν να καθαρίσουμε το σώμα μας από τις τοξίνες; Ναι! Όχι με ακριβά, άσκοπα συμπληρώματα ή τεχνάσματα, αλλά με την υποστήριξη της υγείας των οργάνων μας. «Εάν το σώμα σας έχει ήδη λειτουργικό ήπαρ, νεφρούς και πνεύμονες, έχει ήδη την ισορροπία που χρειάζεται», λέει η Katherine Zeratsky, διαιτολόγος της Mayo Clinic. Ακολουθούν, λοιπόν, 5 τρόποι για να δείξεις λίγη περισσότερη αγάπη στο συκώτι και στα νεφρά σου που εργάζονται σκληρά.

Πιες άφθονο νερό

Το πόσιμο νερό είναι σημαντικό για την υγεία των νεφρών σου. «Το νερό βοηθά τα νεφρά σας να απομακρύνουν τα απόβλητα από το αίμα σας», λέει η Southern Massachusetts Dialysis Group. «Το σώμα σας αποβάλλει αυτά τα απόβλητα και τα υπερβολικά υγρά με τη μορφή ούρων που ταξιδεύουν στην ουροδόχο κύστη πριν φύγουν από το σώμα σας. Το νερό βοηθά επίσης να κρατήσετε τις αρτηρίες σας ανοιχτές, ώστε το αίμα να μπορεί να ρέει ελεύθερα στα νεφρά σας. Αυτό το αίμα παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη λειτουργία τους. Από την άλλη, η αφυδάτωση δυσχεραίνει τη λειτουργία αυτού του συστήματος.

αποτοξίνωση

Κατανάλωσε θρεπτικές τροφές

Αυτό που τρως έχει τρομερή επίδραση στην υγεία του ήπατός σου. «Είναι ένα από τα μόνα όργανα που μπορεί να αναγεννηθεί», λέει η ειδικός στο ήπαρ γιατρός Christina Lindenmeyer, MD. «Εάν έχετε λοίμωξη ή τραυματισμό στο συκώτι σας, είναι πιθανό ότι εάν ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και τρώτε τις σωστές τροφές, το συκώτι σας μπορεί να είναι σε θέση να αυτοθεραπευθεί».

«Συνιστούμε τη μεσογειακή διατροφή στους ασθενείς μας με ήπαρ», λέει η γιατρός Annie Guinane, RD, LDN, CNSC. «Η μεσογειακή διατροφή είναι όλα όσα θα περίμενε κανείς να συστήσει ένας διαιτολόγος. Περισσότερα φρούτα και λαχανικά, περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, περισσότερους ξηρούς καρπούς και όσπρια, άπαχα κρέατα, λιγότερο κόκκινο κρέας και λιγότερα γλυκά/πρόσθετα σάκχαρα».

Διατήρησε ένα υγιές βάρος

Το υπερβολικό λίπος βλάπτει την υγεία του ήπατος, λένε οι ειδικοί. «Λόγω της αυξανόμενης επιδημίας της παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο επιπολασμός της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος αυξάνεται ταχέως και αναμένεται να ξεπεράσει την ηπατίτιδα C ως η κύρια ένδειξη για μεταμόσχευση ήπατος τα επόμενα 30 χρόνια», λέει η ηπατολόγος Tinsay Ambachew Woreta, MD., MPH.

Κοιμήσου!

Ο σωστός ύπνος, για τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα, σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention είναι απίστευτα σημαντικός για την υγεία του ήπατος. «Τα άτομα με κακό ύπνο τη νύχτα και παρατεταμένο μεσημεριανό ύπνο έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης λιπώδους ηπατικής νόσου», λέει ο Yan Liu, PhD, του Provincial Key Laboratory of Food του Guangdong και του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen στο Guangzhou της Κίνας. «Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι μια μέτρια βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου σχετιζόταν με 29% μείωση του κινδύνου για λιπώδη νόσο του ήπατος».

αποτοξίνωση

Ασκήσου

Η τακτική άσκηση είναι το κλειδί για την υποστήριξη της υγείας του ήπατος. «Ως ηπατολόγος μεταμοσχεύσεων και ερευνητής άσκησης, συχνά με ρωτούν οι ασθενείς μου με χρόνια ηπατική νόσο εάν πρέπει ή όχι να ασκούνται», λέει ο Jonathan Stine, MD MSc, FACP. «Η απάντησή μου είναι πάντα ένα ηχηρό «ΝΑΙ!». Σε συνδυασμό με μια μέτρια απώλεια βάρους, τουλάχιστον 7% του σωματικού σας βάρους, η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί ακόμη και να βελτιώσει τον ουλώδη ιστό (ίνωση) στο συκώτι σας», εξηγεί.

Photos: istockphoto.com

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet