Αν έχουμε μάθει κάτι για τη βιταμίνη του ήλιου όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι η επάρκεια βιταμίνης D είναι κρίσιμη για την υγεία ολόκληρου του σώματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Ναι, προφανώς εννοούμε ότι αυτή η απαραίτητη βιταμίνη είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών, τη μυϊκή δύναμη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την υγεία του εντέρου και πολλά άλλα, ωστόσο σήμερα θα μιλήσουμε για τη ζωτική σημασία της D για την κυτταρική υγεία και τη μακροζωία.

Πώς η βιταμίνη D υποστηρίζει τη μακροζωία και το να μεγαλώνουμε όμορφα;

Η μακροζωία είναι ένα καυτό θέμα αυτές τις ημέρες και αν μιλάμε για μια μακρά, υγιή, ευτυχισμένη ζωή, απλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την υγεία και τη σταθερότητα του γονιδιώματος, δηλαδή, τα γονίδιά μας και τα υλικά από τα οποία αποτελούνται, με άλλα λόγια το DNA. Άλλωστε, το DNA είναι το ψωμί και το βούτυρο της ζωής και της υγείας όλου του σώματος! Όμως ποιός είναι ο ρόλος της βιταμίνης D σε αυτό;

βιταμίνη

Αντιοξειδωτική δράση

Κάνε χώρο, βιταμίνη C— υπάρχει μια ακόμη απαραίτητη βιταμίνη που μοιράζεται τον τίτλο του ισχυρού αντιοξειδωτικού. Αν και πολλοί επικεντρώνονται στα πιο γνωστά οφέλη της βιταμίνης D (π.χ. μυοσκελετική ακεραιότητα, ανοσοποιητική λειτουργία, υγεία του δέρματος), η μακροζωία είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Η επάρκεια βιταμίνης D (δηλαδή η επίτευξη και η διατήρηση υγιών επιπέδων D στο σώμα) προάγει το να μεγαλώνουμε όμορφα και με χάρη, βοηθώντας στη ρύθμιση της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας, στην εξισορρόπηση της μιτοχονδριακής λειτουργίας, στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και, τελικά, στην προστασία αυτού του πολύτιμου DNA.

Μια μετα-ανάλυση της Pharmacological Research το 2019 διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D συμβάλλουν στην αύξηση της συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας και των επιπέδων ορού της κύριας αντιοξειδωτικής γλουταθειόνης, τα οποία είναι και τα δύο εξαιρετικά ευεργετικά για την προώθηση της οξειδωτικής ισορροπίας (δηλαδή, τα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τα οξειδωτικά) σε όλο το σώμα.

Δυστυχώς, το πρόβλημα με τη βιταμίνη D που μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό είναι εάν το σώμα μας είναι σε θέση ή όχι να χρησιμοποιήσει πλήρως αυτές τις αντιοξειδωτικές δράσεις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 41% ​​των ενηλίκων στις ΗΠΑ είναι ανεπαρκές σε βιταμίνη D και το 29% αντιμετωπίζει σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D, είναι προφανές ότι η σκόπιμη λήψη επαρκούς βιταμίνης D στην καθημερινότητα μας παίζει μεγάλο ρόλο στο αντιοξειδωτικό δίκτυο του σώματός και στην ικανότητα καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών.

βιταμίνη

Προστασία του DNA

Ενώ η αντιοξειδωτική δράση είναι ένα ζωτικής σημασίας χαρακτηριστικό της υγιούς γήρανσης, η προώθηση της κυτταρικής ακεραιότητας και η προστασία των γονιδίων μας είναι το άλλο σημαντικό μέρος της εξίσωσης της μακροζωίας. Ένας ακριβής τρόπος για να δούμε το ρυθμό κυτταρικής γήρανσης είναι η μέτρηση των τελομερών.

Τα τελομερή είναι αλληλουχίες πρωτεϊνών που ουσιαστικά «καλύπτουν» τα άκρα των κλώνων του DNA. Προστατεύουν το DNA μας από τις ελεύθερες ρίζες, τις σύγχρονες τοξίνες και άλλους πιθανούς στρεσογόνους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιδιωματική μας σταθερότητα. Όσον αφορά τη μακροζωία, τα μακρύτερα τελομερή βοηθούν στην προστασία του DNA και ρυθμίζουν το οξειδωτικό στρες.

Με άλλα λόγια, το μήκος των τελομερών (και πάλι, όσο μεγαλύτερα τόσο καλύτερα) είναι ένας βιώσιμος βιοδείκτης για τη μακροζωία και η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην αύξηση της δραστηριότητας του ενζύμου τελομεράσης για τη διατήρηση του μήκους και της αντοχής των τελομερών και την προστασία του κυτταρικού DNA και της ικανότητας των κυττάρων να αναπαράγονται.

Μια μελέτη του 2017 από το Archives of Medical Science βρήκε μια θετική συσχέτιση μεταξύ της επάρκειας βιταμίνης D και του μήκους των τελομερών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η λήψη επαρκούς βιταμίνης D είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της γονιδιωματικής ακεραιότητας και, επομένως, της δυνατότητας μακροζωίας.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet