Αυτή η συνταγή είναι αφιερωμένη σε όσους θέλουν να δώσουν μια ευκαιρία στο τόφου να τους καταπλήξει με την νοστιμιά που μπορεί να πάρει και με την ομοιότητα που παρουσιάζει με ένα σνίτσελ από κοτόπουλο. Βγαίνει απίστευτα νόστιμο, ζουμερό από μέσα και με μια λαχταριστή τραγανή κρούστα από έξω. Είναι τόσο γευστικό που σχεδόν ξεχνάς ότι τρως τόφου – αυτό το άγευστο, άνοστο όπως πολλοί θέλουν να το αποκαλούν σφουγγάρι από σόγια. Ο συνδυασμός του με τη σως από κάσιους -που μοιάζει με σως καίσαρα -το ανεβάζει σε γευστικό επίπεδο και το καθιστά μια ιδανική υγιεινή vegan επιλογή junk food. Ακόμα να πειστείς ότι η vegan διατροφή είναι απίστευτα νόστιμη;

Υλικά που θα χρειαστούμε:

Για τα σνίτσελ

400 γρ τόφου

1 λίτρο ζωμός λαχανικών

4 κ.ς. σως σόγιας

2 σκελίδες σκόρδο

1 κόκκινο ξερό κρεμμύδι

½ κούπας βρώμη αλεσμένη στο μούλτι

½ κούπας φρυγανιά τριμμένη

½ κούπας νισεστέ (ή κορν φλάουρ)

5 κ.ς. διατροφική μαγιά

1+ ½ κ.ς. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο

1+ ½ κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. κόκκινη γλυκιά πάπρικα

1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη

1 κ.γ κρεμμύδι σε σκόνη

μαύρο πιπέρι

λάδι για το τηγάνισμα (περίπου 2 κούπες ελαιόλαδο χρησιμοποίησα εγώ)

Για τη σως κάσιους

1+ ½ κούπα κάσιους μουλιασμένα για 6 ώρες (αν μπορείτε και παραπάνω ακόμα καλύτερα)

¾- 1 κούπα νερό

2 κ.γ. μουστάρδα

2 σκελίδες σκόρδο

2 κ.ς. διατροφική μαγιά

6 κ.ς. ελαιόλαδο

¼ – ½ κ.γ. καυτερό μπούκοβο

ξύσμα από 1 λεμόνι

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τα μπέργκερ:

4 ψωμάκια για μπέργκερ

λίγα φύλλα μαρούλι Iceberg

Η συνταγή βγάζει 4 σνίτσελ. Αν θέλουμε λιγότερα ή περισσότερα προσαρμόζουμε τις αναλογίες.

Το πιο λαχταριστό vegan burger

Τρόπος εκτέλεσης:

Κόβουμε και τα δύο κομμάτια τόφου οριζόντια ώστε να δημιουργήσουμε 4 συνολικά πιο λεπτά φιλέτα. Στρώνουμε σε μια επιφάνεια πετσέτες, βάζουμε πάνω τα φιλέτα τόφου και τα σκεπάζουμε από πάνω με επιπλέον πετσέτες. Ουσιαστικά θέλουμε να είναι τυλιγμένα από όλες τις πλευρές τους με πετσέτα για να απορροφηθούν τα υγρά τους. Για να στεγνώσουν καλύτερα τοποθετούμε πάνω τους ένα βάρος όπως μια κατσαρόλα γεμάτη με κρύο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 30’.

Παράλληλα φτιάχνουμε την μαρινάδα. Βάζουμε σε ένα σκεύος 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, 2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες στην πρέσα ή πολύ ψιλοκομμένες), 1 ξερό κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε μεσαία κομμάτια και 4 κ.σ. σως σόγιας.  Βάζουμε μέσα τα φιλέτα τόφου και τα αφήνουμε για 1μιση ώρα να μαριναριστούν.

Όσο περιμένουμε να μαριναριστούν τα φιλέτα μας φτιάχνουμε της σως κάσιους. Αφού σουρώσουμε τα μουλιασμένα κάσιους, τα βάζουμε στο μούλτι και τα χτυπάμε για 1 λεπτό μέχρι να διαλυθούν τελείως.

Προσθέτουμε τη 2 κ.γ. μουστάρδα, 2 σκελίδες σκόρδο, 2 κ.σ. διατροφική μαγιά και ¾ της κούπας νερό. Τα χτυπάμε όλα μαζί για 1 λεπτό. Αν εξακολουθεί να έχει κομματάκια προσθέτουμε και άλλο νερό μέχρι να γίνει μια σως όσο πιο λεία γίνεται. Θέλουμε να είναι λεία και απαλή αλλά όχι νερουλή γι’ αυτό και βάζουμε το νερό σταδιακά και χτυπάμε σε δόσεις μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 2 κ.ς. ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τη σως κάσιους. Προσθέτουμε ξύσμα από ένα λεμόνι, το μπούκοβο, ½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό χωρίς τα κοτσάνια, αλάτι και μαύρο πιπέρι, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτάκι ανακατεύοντας συνεχώς. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Έπειτα βάζουμε άλλες 4 κ.σ ελαιόλαδο, ανακατεύουμε, κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε άλλο 1 λεπτάκι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, ανακατεύοντας διαρκώς. Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε στην άκρη.

Για να φτιάξουμε το μείγμα για το πανάρισμα, σε ένα πιάτο προσθέτουμε ½ κούπας αλεσμένη βρώμη, ½ κούπας φρυγανιά, 1 + ½ κ.ς. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο, 5 κ.ς διατροφική μαγιά, 1+ ½ κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. κόκκινη γλυκιά πάπρικα, 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη, 1 κ.γ κρεμμύδι σε σκόνη και ¾ κ.ς. μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε ένα άλλο πιάτο βάζουμε ½ κούπας νισεστέ.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε περίπου 2 κούπες ελαιόλαδο.

Όταν θα έχει μαριναριστεί το τόφου το βουτάμε στο νισεστέ από όλες τις πλευρές (και από τις πλαϊνές), αμέσως το βουτάμε πάλι στο ζωμό που το μαρινάραμε και αμέσως μετά το βουτάμε στο μείγμα για το πανάρισμα.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet