Πιστεύετε ότι το μόνο που χρειάζεται για να νιώσετε ευτυχισμένοι είναι ένας μεγαλύτερος μισθός, ένα καταναλωτικό ξεφάντωμα; Αυτό θέλει να πιστεύετε η κοινωνία μας. Αλλά δεν είναι αλήθεια. Η ευτυχία είναι πολλά περισσότερα!

Η έρευνα της νευροεπιστήμης αποκαλύπτει ότι πολλά από αυτά που έχετε εκπαιδευτεί να πιστεύετε ότι θα σας κάνουν ευτυχισμένους μπορούν πραγματικά να βλάψουν τον εγκέφαλό σας, να θολώσουν το μυαλό σας και να σας κάνουν πιο ευάλωτους στην κατάθλιψη. Ο νευροεπιστήμονας και ψυχίατρος, Daniel Amen, M.D., μας δίνει πέντε από τα πιο κοινά ψέματα ευτυχίας τα οποία όχι μόνον δεν οδηγούν στην ευτυχία, αλλά είναι μονόδρομος για την κατάθλιψη.

Ψέμα ευτυχίας Νο1: Ένας και μόνο «στόχος» στη ζωή είναι αρκετός για να νιώσεις πλήρης και ευτυχισμένος

Αγόρασες μια καινούρια μπλούζα, τη φόρεσες με χαρά δυο-τρεις φορές και μετά πήρε δεύτερη θέση στο συρτάρι σου. Μετακόμισες στο καινούριο σπίτι. Τον πρώτο καιρό το φρόντιζες και χαιρόσουν κάθε φορά που έμπαινες από την πόρτα. Χαιρόσουν ακόμα και όταν πλησίαζες στη γειτονιά. Μετά από λίγο καιρό όμως, δε σου έκανε τόσο εντύπωση. Τώρα μάλιστα ψάχνεις για καινούριο. Άλλαξες δουλειά. Τους πρώτους μήνες όλα σου δημιουργούσαν ενδιαφέρον και γνώριζες καινούριους ανθρώπους και καταστάσεις. Τώρα ξέρεις με το μικρό το θυρωρό και την καθαρίστρια και βαριέσαι ακόμα και να απαντήσεις στα τηλέφωνα. 

Γιατί συμβαίνει αυτό;  Οι ψυχολόγοι ονομάζουν το φαινόμενο αυτό ηδονική προσαρμογή. Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο οι άνθρωποι έχουν την τάση να επανέρχονται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ευτυχίας. Βραχυπρόθεσμα μπορεί να συμβαίνουν είτε θετικά αλλά είτε και αρνητικά γεγονότα στη ζωή τους τα οποία επηρεάζουν τη στιγμή εκείνη το πόσο ευτυχισμένοι νιώθουν. Μεσοπρόθεσμα όμως, τείνουν να συνηθίζουν τις καταστάσεις μέσα τις οποίες βρίσκονται και έτσι η ευτυχία τους πηγαίνει και πάλι στο δικό τους πολύ προσωπικό, σταθερό, μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Βασικά, ο εγκέφαλός σας συνηθίζει σε εμπειρίες υψηλής απόλαυσης, που σημαίνει ότι χρειάζεστε ακόμη περισσότερη ευχαρίστηση για να νιώσετε το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτό φθείρει τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Σύμφωνα με τον Dr Daniel Amen, M.D., αυτό είναι αρκετά σύνηθες σε επαγγελματίες αθλητές, ηθοποιούς και καλλιτέχνες.

Ψέμα ευτυχίας Νο 2: Τα χρήματα σε κάνουν πιο ευτυχισμένο

Υπάρχει κάποια δόση αλήθειας σε αυτό. Ωστόσο, αυτή η σχέση μεταξύ χρημάτων και ευτυχίας εξαφανίζεται όταν ένα άτομο κερδίζει πάνω από 75.000 -80.000 το χρόνο. Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πολλούς πλούσιους ανθρώπους η ερώτηση ήταν: τι είναι για εκείνους η ευτυχία.

ευτυχία

Η απάντηση ήταν: να έχουν από 2 έως 10 φορές περισσότερα χρήματα απ’ ότι ήδη είχαν. Συμπέρασμα: Η επιθυμία για πολλά περισσότερα χρήματα εξαφανίζει την ευτυχία γιατί ό,τι κι αν έχεις δεν είναι ποτέ αρκετό.

Ψέμα ευτυχίας Νο 3: Η κατανάλωση αλκοόλ σε κάνει πιο ευτυχισμένο

Η κατανάλωση κοκτέιλ, μπορεί να σου χαρίσει μια ελαφρώς χαρούμενη διάθεση για λίγο, αλλά μακροχρόνια οι παρενέργειες του ουσιαστικά σου «στραγγίζουν» την ευτυχία.

ευτυχία

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να βλάψει τη λήψη αποφάσεων, κάτι που μπορεί να αναστατώσει την καριέρα, τις σχέσεις και την υγεία σας. Και αυτό είναι μια στάνταρ συνταγή για δυστυχία. Ακόμη και οι άνθρωποι που καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο, θα πρέπει να αποφεύγουν να το κάνουν για να τους «φτιάξει» η διάθεση.

Ψέμα ευτυχίας Νο 4: Η μαριχουάνα σε κάνει πιο ευτυχισμένο

Οι άνθρωποι καταναλώνουν μαριχουάνα, συχνά λένε ότι τους αρέσει γιατί τους προκαλεί γέλιο και συναισθήματα ευφορίας. Αλλά σύμφωνα με τον Dr Amen, μια εγκεφαλική απεικόνιση αρκεί για να διαπιστωθεί ότι η μαριχουάνα προκαλεί πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου και μειώνει την εγκεφαλική ροή αίματος. Και αυτό είναι σημάδι ενός «δυστυχισμένου» εγκεφάλου. Η χρήση μαριχουάνας επίσης στους έφηβους αυξάνει τον κίνδυνο δυστυχίας καθώς οι έρευνες συνδέουν τη χρήση της με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και αυτοκτονιών σε νεαρές ηλικίες.

Ψέμα ευτυχίας Νο. 5: Η ζάχαρη σε κάνει ευτυχισμένο

Η κατανάλωση γλυκών μπορεί να προσφέρει μια στιγμιαία αίσθηση ευδαιμονίας, αλλά σου «κλέβει» την ευτυχία μακροπρόθεσμα. Τι κάνει τη ζάχαρη τόσο δυσάρεστη τροφή; Εκτός από το ότι είναι προφλεγμονώδης και εθιστική, σχετίζεται με την κατάθλιψη, καθώς και με άνοια, διαβήτη και παχυσαρκία. Οπότε, πού βλέπετε την ευτυχία σε όλο αυτό; Όπως και με το αλκοόλ, μπορείτε να απολαύσετε το γλυκό σας αλλά με μέτρο.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το βιβλίο του MD. Daniel G. Amen  You, Happier: The 7 Neuroscience Secrets of Feeling Good Based on Your Brain Type.

Διάβασε ακόμα: Αυτό είναι το μυστικό της ευτυχίας σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet