Εσένα φίλη μου, πόση διασκέδαση χωράει το καθημερινό σου πρόγραμμα; Όχι πολύ; Σύμφωνα  με έρευνα της Βρετανικής Στατιστικής αρχής ONS, οι γυναίκες έχουν 38 ώρες ελεύθερο χρόνο την εβδομάδα, συγκριτικά με τους άντρες που έχουν 43 ώρες. Ο ελεύθερος χρόνος των αντρών έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2000 σε βάρος αυτού των γυναικών όπως μας πληροφορεί η μελέτη!

Που οφείλεται αυτό το χάσμα;
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αυτή ανισότητα οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για τις οικιακές δουλειές. Ναι, ακόμη κι αν οι γυναίκες λειτουργούν σε part time εργασίες ακόμη και τότε ο χρόνος που αφιερώνουν στο σπίτι τους στερεί από τις ώρες χαλάρωσης και διασκέδασης, αναφέρει η μελέτη. 

Κορίτσια! Ας διεκδικήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα μας στη διασκέδαση!

Ο ελεύθερος χρόνος παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην υγεία, την παραγωγικότητα και την ευημερία μας ιδιαίτερα σε μια εποχή που τόσες πολλές γυναίκες ακόμα αγωνίζονται να παραμείνουν ενεργές επαγγελματικά!

Γιατί έχει τόση σημασία η ισότητα στον ελεύθερο χρόνο;” Η συγγραφέας, time management expert και συνεργάτης στη Λέσχη Βιβλίου της Reese Witherspoon, Eve Rodsky, διερευνά αυτό το ερώτημα και μας δίνει κάποιες πρακτικές λύσεις στο νέο της βιβλίο, Find Your Unicorn Space: Reclaim Your Creative Life in a Too-Busy World.

διασκέδαση

Η Rodsky ενθαρρύνει τις αναγνώστριες να  «διεκδικήσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους  στη διασκέδαση.

Ακόμη κι αν πολλές φορές νιώθουμε κουρασμένες για να οργανώσουμε μια διασκεδαστική βραδιά, θα πρέπει να το κάνουμε! Η διασκέδαση είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και ψυχική μας υγεία, και επομένως ένα βασικό (αν συχνά παραβλέπεται) μέρος του αγώνα μας για την ισότητα των φύλων.

Ποιά τα οφέλη του ελεύθερου χρόνου σύμφωνα με τη συγγραφέα του Unicorn Space;

Στο βιβλίο Leisure: The Basis of Culture, ο φιλόσοφος Josef Pieper επισημαίνει ότι ο ελεύθερος χρόνος συνδέεται με τη μάθηση, τον στοχασμό, τη δημιουργική σκέψη και τη δράση.

Η Rodsky το προχωρά αυτό ένα βήμα παραπέρα για τους σύγχρονους αναγνώστες. Και μαζί με την ανάπαυση ή τη φροντίδα του εαυτού μας (που περιλαμβάνει πράγματα όπως ο αρκετός ύπνος και η άσκηση), προσθέτει την κοινωνικοποίηση και το Unicorn Space – που ορίζεται ως ο προσωπικός χρόνος που αφιερώνεται στην καλλιέργεια «των φυσικών χαρισμάτων, ενδιαφερόντων και ταλέντων που σε κάνουν μοναδικό».

Οτιδήποτε σας φωτίζει και σας ανανεώνει μετράει! Είτε πρόκειται για την εκμάθηση μιας γλώσσας, είτε για σεμινάρια φωτογραφίας ή μαθήματα χορού, όλα μετρούν. Ο χρόνος που αφιερώνετε κάνοντας κάτι που αγαπάτε, εκτός από τη δουλειά και τις οικιακές δουλειές, μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε ξανά την αίσθηση της ταυτότητας και του σκοπού. Και αυτοί είναι σημαντικοί παράγοντες για τη συναισθηματική μας δύναμη αλλά και το βαθύτερο αίσθημα της ολοκλήρωσης.

Ο ελεύθερος χρόνος δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια… ακόμα κι αν συχνά νιώθετε έτσι

Στο βιβλίο της Find Your Unicorn Space, η Rodsky βασίζεται σε εκτενή έρευνα για να αποδείξει πόσο ζωτικής σημασίας είναι να υπερασπιστούμε τον ελεύθερο χρόνο μας και τη δημιουργική μας έκφραση. «Σύμφωνα με μια μελέτη από τη Νέα Ζηλανδία, η ενασχόληση με τη δημιουργική έκφραση συμβάλλει σε μια «άνθιση» θετικών συναισθημάτων, ψυχολογικής ευημερίας. Τα οφέλη που βιώνουμε μετά από κάποια δραστηριότητα που μας προσφέρει διασκέδαση είναι πολλά: Η διασκέδαση και ο ελεύθερος χρόνος μας βοηθά να γνωρίσουμε τις δυνατότητες μας, να βιώσουμε θετικά συναισθήματα αλλά και να αναπτύξουμε σωστές κοινωνικές σχέσεις» λέει η συγγραφέας.

Ποιο είναι το αντίκτυπο της έλλειψης ελεύθερου χρόνου στην ψυχική μας υγεία;

Η έρευνα της Rodsky, δείχνει ότι ο ελεύθερος χρόνος (και η έλλειψή του) έχει επίσης τεράστιο αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Σε μια μελέτη που διεξήχθη στο UCLA και επικεντρώθηκε σε ζευγάρια διπλού εισοδήματος με παιδιά, για παράδειγμα, ο καθηγητής Darby Saxbe ανακάλυψε το «καθημερινό κόστος υγείας» για τις γυναίκες που είναι υποχρεωμένες να ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού: «Οι γυναίκες που διαθέτουν χρόνο στις δουλειές του σπιτιού έχουν πιο αδύναμη βραδινή ανάκτηση των επιπέδων κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες», εξηγεί.

Πώς να δημιουργήσετε περισσότερο χώρο για διασκέδαση στη ζωή σας

«Το πρώτο βήμα για να βρείτε χρόνο είναι να καταλάβετε πώς σας λείπει», λέει η Rodsky. «Μήπως λειτουργείτε σα να προσαρμόζετε το χρόνο σας στις ανάγκες όλων των άλλων; Αν ναι, πρέπει να αναγνωρίσετε ότι ο χρόνος σας είναι πολύτιμος και πεπερασμένος. Σκεφτείτε, για έναν άντρα δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της έννοιας ελεύθερος χρόνος».

Πρόσφατη έρευνα της Εκπαιδευτικής Οργάνωσης The Female Lead επιβεβαιώνει πόσο ζωτικής σημασίας είναι να αναγνωρίσετε το πρόβλημα και να αλλάξετε τη σκέψη σας για αυτό. Η έκθεσή τους για τις Γυναίκες στην Εργασία υποδηλώνει ότι το βασικό πρόβλημα που κρύβεται πίσω από πολλά ζητήματα που κρατούν τις γυναίκες σε λιγότερο προνομιακή θέση στην κοινωνία είναι η «νοοτροπία χωρίς δικαίωμα». Όπως το έθεσαν, «αν οι γυναίκες περιμένουν λιγότερα, τότε δεν θα παραπονιούνται ότι έχουν λιγότερα». Στην ουσία, πρέπει να αρχίσουμε να περιμένουμε περισσότερα.

Ο χρόνος που αφιερώνετε κάνοντας κάτι που αγαπάτε μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε ξανά την αίσθηση της ταυτότητας και του σκοπού σας

Το επόμενο βήμα για να αποκτήσετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο είναι να εξασκηθείτε καλύτερα στη ρύθμιση των ορίων σας. «Προφυλάξτε τον χώρο και το χρόνο σας», προτρέπει η Rodsky, «με σαφήνεια και σεβασμό για την τήρηση των ορίων σας».

Όπως το θέτει η Rodsky: «Είσαι συνένοχος στην καταπίεσή σου όταν βάζεις πρόθυμα τον εαυτό σου και τον χρόνο σου σε δεύτερη μοίρα».

Θεωρήστε την διασκέδασή σας ως δικαίωμα σας και παλέψτε γι΄αυτό. Υπάρχει πιο ευχάριστος τρόπος να πολεμήσεις την πατριαρχία;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet