Ζούμε στο 2022. Μερικοί από εμάς έχουμε σχέση, άλλοι όχι, αλλά σίγουρα όλοι έχουμε σχέση με το κινητό μας! Δυστυχώς, αυτή η μικροσκοπική συσκευή μπορεί να καταστρέψει μια σχέση ανάλογα με το πόσο διαθέσιμη- ή όχι- είσαι διαδικτυακά… 

Το να αφήσεις λοιπόν κάποιον στο «διαβάστηκε» είναι σαν να τον «γράφεις» ή να πατάς σε ναρκοπέδιο. Ενώ εργαλεία των εφαρμογών όπως «συνδέθηκε τελευταία φορά» ή τα μπλε τικ και ό,τι έχει να κάνει με το «διαβάστηκε» και …δεν απάντησε, είναι μια συνεχής πηγή άγχους.

Επιπλέον, με αυτές τις ενδείξεις είναι πολύ εύκολο να βγάλουμε συμπεράσματα τα οποία είναι αποτέλεσμα αγχωτικών σκέψεων και συνήθως αβάσιμων υποθέσεων όπως για παράδειγμα: «δεν με θέλει», «έχει κάτι μαζί μου», «έχω κάνει κάτι»…  Παρόλα αυτά, καθορίζουν τη διάθεσή μας αλλά και τις αποφάσεις που παίρνουμε! Μήπως είναι η ώρα να αφήσουμε κάτω το κινητό και να απενεργοποιήσουμε τις ειδοποιήσεις;

διαδικτυακά

Κατ’ αρχάς, αναρωτήσου: «είμαι σίγουρη πως δεν πήρα απάντηση επειδή συμβαίνει κάτι κακό;». Μπορεί η άλλη μεριά να ξεχάστηκε ή πολύ απλά να μη θεώρησε ότι το μήνυμα έχριζε απάντησης ή απλά να μην είχε όρεξη (δικαίωμα του καθενός) ή- όπως γίνεται όλο και πιο συχνά τελευταία ανάμεσα στους millennials- να θέλει να κάνει αποτοξίνωση από την διαρκή διαδικτυακή διαθεσιμότητα.

Σκέψου για μια στιγμή πόσο διαθέσιμοι είμαστε για να μην κακοκαρδίσουμε τους άλλους στα social! Το να αναγκάζεις τον εαυτό σου να είναι συνεχώς με ένα κινητό στο χέρι, κάνει μεγαλύτερο κακό στην ψυχική σου υγεία από ότι φαντάζεσαι! Για πολλούς από εμάς, το να κάνουμε ένα διάλειμμα από τα social, είναι σχεδόν απίθανο και αποτελεί κι αυτό μια πηγή άγχους καθώς η πρώτη αντίδρασή μας είναι να νομίζουμε πως κάτι κακό θα συμβεί. Μέσα σε όλο αυτό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αφήσεις το κινητό σου στην άκρη καθώς ο εγκέφαλός σου είναι προγραμματισμένος να ψάχνει το κινητό.

Το ότι θέλουμε να είμαστε offline από τα social, δεν σημαίνει προφανώς πως πρέπει αυτόματα να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τις συσκευές μας ή το ίντερνετ γενικά! Χρειάζεται πάντα ένα μέτρο! Οι τεχνολογικοί τιτάνες όπως το Facebook, το Instagram και το WhatsApp από την άλλη, κάνουν εξαιρετική δουλειά για να μας πείσουν για την αναγκαιότητα της διαρκούς μας παρουσίας. Όμως, η αλήθεια είναι μία: αν χαθείς λίγο από τα social δεν θα καταστραφεί η κοινωνική σου ζωή! 

διαδικτυακά

Σύμφωνα με την παγκόσμια ερευνητική πλατφόρμα Appinio, το 43% των ανθρώπων αισθάνεται πίεση να απαντήσει αμέσως στις ειδοποιήσεις, τα μηνύματα ή τα τηλέφωνα που λαμβάνει! Αυτή η πίεση μάλιστα έχει αυξηθεί από τότε που επαφιόμαστε πλήρως  στην τεχνολογία για να «συνδεθούμε» μεταξύ μας, με το 27% των ανθρώπων να συμφωνούν πως η πανδημία έκανε τα πράγματα χειρότερα!

Τα ηχητικά και τα FaceTime είναι μια σανίδα σωτηρίας γιατί έστω προωθούν μια πιο άμεση επικοινωνία και βοήθησαν αρκετά μέσα στην καραντίνα. Παρόλα αυτά, βασιστήκαμε εξ’ ολοκλήρου στην τεχνολογία για να περάσουμε μια περίοδο απομόνωσης και αυτό μπορεί να έχει δημιουργήσει κάποια «ανθυγιεινά όρια» καθώς περιηγούμαστε στην κοινωνική μας ζωή μετά το lockdown, λέει η ψυχολόγος Ιωάννα Κωνσταντοπούλου.

Το ερώτημα που δημιουργείται, είναι τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην πραγματική ζωή και τη ζωή των social. Η ψυχολόγος Ι. Κωνσταντοπούλου μας δίνει τρία χρήσιμα tips:

Βάλε όρια ώστε οι αγαπημένοι σου άνθρωποι να ξέρουν τι να περιμένουν!

«Μπορεί να αισθάνεσαι ικανοποίηση να απαντάς αμέσως στα μηνύματα, όμως αυτό θέτει μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τους αγαπημένους σου. Θέσε ξεκάθαρα όρια στην οικογένεια και τους αγαπημένους σου, τονίζοντας πως μπορούν να σε βρουν ή ότι θα τους τηλεφωνήσεις μια συγκεκριμένη ώρα! Μην μπεις σε πειρασμό να απαντήσει κάτι εκτός αυτής της ώρας εκτός αν είναι κάτι επείγον!» 

Προσπάθησε να έχεις μια απόσταση από το κινητό σου ώστε να βοηθηθείς να καταπολεμήσεις το φόβο της απώλειας!

«Ο φόβος της απώλειας (FOMO) είναι ένα πραγματικό ζήτημα με το οποίο παλεύουν πολλά άτομα», εξηγεί η Κωνσταντοπούλου. «Το να είσαι σταθερά συνδεδεμένος με φίλους και οικογένεια, είναι μια μεγάλη πρόκληση και εάν σταματήσεις να το κάνεις, αισθάνεσαι ότι χάνεις κάτι πολύ σημαντικό», εξηγεί. «Καθόρισε συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες θα επιτρέπεις στον εαυτό σου να ελέγχει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μηνύματα, ώστε να μπορείς να εστιάσεις ουσιαστικά σε αυτό που κάνεις», μας παροτρύνει. «Ξεκίνησε ελέγχοντας το κινητό σου κάθε μισή ώρα και στη συνέχεια άρχισε να αυξάνεις αυτό το διάστημα κάθε μέρα μισή ώρα μέχρι να σταματήσεις την ψυχαναγκαστική κίνηση να πιάσεις το κινητό σου!»

Διεκδίκησε ξανά τη συμμετοχή σου στην πραγματική ζωή

«Περιέργως, το να είσαι πάντα online, μπορεί στην πραγματικότητα να σε κάνει λιγότερο κοινωνικά ενεργό στον πραγματικό κόσμο», λέει η Κωνσταντοπούλου. «Αν νιώθεις ότι πρέπει να είσαι πάντα διαθέσιμη για άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε μπορεί να διαπιστώσεις ότι είναι λιγότερο πιθανό να ασχοληθείς με γεγονότα της πραγματικής ζωής ή να συνειδητοποιήσεις ότι είσαι πάντα στο τηλέφωνό σου αντί να ζεις τη στιγμή. Αυτό μπορεί να σε οδηγήσει στην πραγματική απομόνωση απέναντι στους συγγενείς και τους φίλους σου”

διαδικτυακά

Διαβάστε επίσης: Οι διαμαρτυρίες που στιγμάτισαν το Φεστιβάλ των Καννών

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet