Ποια ήταν η τελευταία φορά που τσέκαρες την ώρα που περνάς στο διαδίκτυο και στις εφαρμογές που έχεις στο κινητό σου; Υπολογίζεται ότι ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να περνά πάνω από 5 ώρες μπροστά στην οθόνη του κινητού του. Μπορεί μεν ο online κόσμος να σε συνδέει με άλλους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά ή να σου προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε πράγματα που σε ενδιαφέρουν όμως έρχεται με πολλούς κινδύνους που αφορούν την ψυχική σου υγεία!

Μπορεί να πιάνεις τον εαυτό σου να είναι αγχωμένος ή νευρικός κάθε φορά που πιάνεις το κινητός σου. Μπορεί να παρατηρήσεις πως ανοίγεις τις εφαρμογές χωρίς λόγο ή ότι αισθάνεσαι την αυτοεκτίμησή σου να κατεβαίνει με τις εικόνες που λαμβάνεις. Η ψυχική υγεία πλέον δεν επηρεάζεται μόνο από τον φυσικό κόσμο αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τον online!

Ακολουθούν 5 tips που μπορείς να ακολουθήσεις ώστε να προστατέψεις τον εαυτό σου στο διαδίκτυο

διαδίκτυο

1. Μην αφιερώνεις πολύ χρόνο σε αρνητικές ειδήσεις!

Θα έχεις παρατηρήσει πως σε οτιδήποτε κλικάρεις περισσότερο, παρόμοιες ειδήσεις σου εμφανίζονται. Για παράδειγμα αν κάνεις reaction συνέχεια σε δημοσιεύεις για κακοποιημένα ζώα τότε αυτό θα αρχίσει να γεμίζει την αρχική σου. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κακές ειδήσεις. Το περιεχόμενο του διαδικτύου επηρεάζει πολύ τα συναισθήματά σου με τρόπους που δεν αντιλαμβάνεσαι αμέσως. Το να μπορέσεις να αντιληφθείς τι είναι ακριβώς αυτό που σε στενοχωρεί ή σε στρεσάρει είναι ένα πρώτο καλό βήμα στο να χτίσεις μια πιο υγιή σχέση ανάμεσα σε σένα και το διαδίκτυο.

Πρέπει να θέσεις σωστά όρια σχετικά με το χρόνο που αφιερώνεις  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε άλλες εφαρμογές. Αν και δεν είναι πάντα ρεαλιστικό να σταματήσεις να ακολουθείς ή να κατανοήσεις το οτιδήποτε μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τα συναισθήματά σου, θα μπορούσες να δοκιμάσεις  να βάλεις το κινητό σου στη σίγαση ή να περιορίσεις περιεχόμενο και τα reactions σου σε λογαριασμούς που δεν σε κάνουν να νιώθεις καλά. Είναι σημαντικό να έχεις στο μυαλό σου ότι όσα βλέπεις, ακόμα και οι αναρτήσεις των φίλων σου δεν είναι αληθινά, αλλά το μέγεθος της επιρροής είναι!

2. Φρόντισε για την ψυχική σου υγεία

Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες στο διαδίκτυο που αναφέρονται σε θέματα ψυχικής υγείας. Από βιντεάκια στο Tik-Tok και την TED-X μέχρι εφαρμογές διαλογισμού που σε βοηθούν να χαλαρώσεις και να είσαι πιο συγκεντρωμένη αλλά και πλατφόρμες που σε βοηθούν να αναπτύξεις την ικανότητά σου να ανακαλύψεις περισσότερα πράγματα για τον εαυτό σου.  Υπάρχουν εξαιρετικά διαδικτυακά εργαλεία εκμάθησης με τη βοήθεια των οποίων μπορείς να δοκιμάσεις κάτι νέο, όπως το σχέδιο ή τη γιόγκα, που μπορούν να σε βοηθήσουν να αναπτύξεις νέες γνωστικές και δημιουργικές δεξιότητες, καθώς και διαδικτυακά μαθήματα γυμναστικής που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις υγιής και να χαλαρώσεις. Προσπάθησε να επιλέγεις λογαριασμούς με θετικό και ενθαρρυντικό περιεχόμενο –π.χ. αθλητές, τραγουδιστές, μάγειρες, συγγραφείς – που μιλούν για θέματα που σε ενδιαφέρουν.

διαδίκτυο

3. Προστάτεψε εσένα και τους γύρω σου

Ήλεγξε τις ρυθμίσεις απορρήτου σε όλα τα προφίλ σου στα social media. Έχε καλυμμένη την κάμερα του υπολογιστή σου όταν δεν τη χρησιμοποιείς! Μην δίνεις οπουδήποτε τις προσωπικές σου πληροφορίες!  Είναι τρομερά σημαντικό να προσέχεις τι μοιράζεσαι με τον έξω κόσμο καθώς δεν είναι όλοι καλοί!

4. Η ευγένεια είναι cool!

Χρησιμοποίησε τα κοινωνικά μέσα για να μοιραστείς θετικό περιεχόμενο και μηνύματα με τους φίλους σου. Για παράδειγμα όταν επιλέγεις να σχολιάσεις σε μια ανάρτηση επίλεξε να πεις κάτι θετικό κι όχι κάτι αρνητικό. Ακόμα και εάν η ανάρτηση προβάλει κάτι με το οποίο διαφωνείς (εάν φυσικά δεν αφορά βία ή κάτι πολύ σοβαρό) επίλεξε να την προσπεράσεις! Το να γράψεις ένα αρνητικό σχόλιο για κάποιον με σκοπό να τον θίξεις δεν θα σου προσφέρει κάτι, αντίθετα θα σου γυρίσει μπούμερανγκ. Επιπλέον, εάν ο δέκτης αρνητικών σχολίων είσαι εσύ μπορείς να μπλοκάρεις αυτούς τους λογαριασμούς ή να τους αναφέρεις. Δεν είσαι υποχρεωμένη να αφήνεις comments που σε πληγώνουν ή σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα!  

5. Ζήσε τη στιγμή και θέσε όρια περιορίζοντας το χρόνο χρήσης

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ διαδικτύου και πραγματικής ζωής. Προσπάθησε να αντικαταστήσεις μερικές από τις ώρες που περνάς διαδικτυακά με δραστηριότητες της πραγματικής ζωής! Για παράδειγμα αντί να περάσεις ένα μισάωρο στο Tik Tok, να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να κάνεις λίγη γυμναστική! Αντί να δεις τα stories του φίλου σου μπορείς να τον πάρεις τηλέφωνο ή να πάτε για καφέ. Επιπλέον όταν είσαι έξω μην κοιτάζεις το κινητό σου αλλά τον συνομιλητή σου! Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις διάλειμμα από το διαδίκτυο και να συνδέεσαι στην πραγματική ζωή! Θέσε ρεαλιστικούς στόχους. Μην προσπαθήσεις π.χ. να μην μπεις στο διαδίκτυο για 5 ώρες συνεχόμενα γιατί δεν θα τα καταφέρεις. Ένα μικρό βήμα τη φορά θα σε οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου σου!

διαδίκτυο

Διάβασε ακόμη: Άγχος υψηλής λειτουργικότητας: ήρεμος απ’ έξω και μέσα σου το χάος

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet