Γιατί ενώ οι σύντροφοι των γυναικών, συνήθως, δεν μοιάζουν στους μπαμπάδες τους, οι άνδρες είναι περισσότερο πιθανό να καταλήξουν με γυναίκες που μοιάζουν πολύ με τις μητέρες τους;

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Φιλανδία με επικεφαλής την Urszula Marcinkowska, Διδάκτωρ Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Turku, κατέληξε στα εξής: “Ενώ οι σύντροφοι των γυναικών δεν μοιάζουν σε τίποτα με τους μπαμπάδες τους, οι άνδρες είναι περισσότερο πιθανό να καταλήξουν με γυναίκες που μοιάζουν πάρα πολύ με τις μητέρες τους. Και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό! Η εξέλιξη και η φυσική επιλογή έχουν προγραμματίσει τους ανθρώπους να αναζητούν συντρόφους, οι οποίοι προέρχονται από το ίδιο «είδος». Και από τη στιγμή που η πρώτη και στενότερη επαφή των αντρών είναι η μητέρα τους, γίνεται το πρότυπο στην αναζήτησή τους”.

μαμά
Το πιο στιβαρό θεμέλιο για τις ερωτικές σχέσεις των ανδρών είναι μία στενή και στοργική σχέση μητέρας-γιου.

Τελικά ο Freud είχε δίκιο;

“Ενώ η ιδέα του Sigmund Freud για το «Οιδιπόδειο σύμπλεγμα» έχει -σε μεγάλο βαθμό- αμφισβητηθεί από τους ψυχολόγους, η σχέση του άντρα με τη μητέρα του, θα παίξει σημαντικό ρόλο στο πόσο καλά αυτός θα συνδέεται με τις γυναίκες αργότερα στη ζωή του”, επισημαίνει ο Michael Kimmel, κοινωνιολόγος από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συγγραφέας του βιβλίου «Guyland».

Το πιο στιβαρό θεμέλιο για τις ερωτικές σχέσεις των ανδρών είναι μία στενή και στοργική σχέση μητέραςγιου. Όμως, αν οι άντρες είχαν κακή σχέση με τις μητέρες τους, είναι πιθανό να αναζητήσουν, υποσυνείδητα, ίδιου τύπου γυναίκες ως ερωτικούς συντρόφους. Αυτό συμβαίνει στην προσπάθειά τους να «διορθώσουν» το ρήγμα στη σχέση τους με τη μητέρα τους. Αλλά, δεν λειτουργεί σχεδόν ποτέ”, μας λέει ο Δόκτωρ William Pollack, ειδικός σε θέματα Συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή του Harvard και συγγραφέας του βιβλίου REAL BOYS: Rescuing Our Sons from the Myths of Boyhood.

Σε ποια ηλικία μπορούμε να εντοπίσουμε τα πρώτα δείγματα;

Τα πρώτα δείγματα αυτής της “έλξης προς το γνώριμο”, τα συναντάμε από την παιδική ηλικία, όπου τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αναπτύσσουν καλύτερες σχέσεις με νηπιαγωγούς οι οποίες ως προς κάποιο ή κάποια χαρακτηριστικά ομοιάζουν με τις μητέρες τους. Και βέβαια αυτό βοηθάει τα μικρά παιδιά να προσαρμοστούν ευκολότερα στο σχολικό περιβάλλον.

μαμά

“Τελικά, είναι καλό να μοιάζω στη μαμά του;”

Η εξελικτική δαρβινική θεωρία της φυσικής επιλογής έρχεται να συμπληρώσει πως οι άνδρες είναι βιολογικά προγραμματισμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να αναζητούν ερωτικές συντρόφους που διαθέτουν τα δικά τους «ποιοτικά» χαρακτηριστικά και ουσιαστικά να προέρχονται από την ομάδα του δικού τους είδους. Επομένως, όσο πιο πολύ μοιάζει μία γυναίκα στη μητέρα ενός άνδρα, τόσο πιο πολύ πλησιάζει το πρότυπο ομορφιάς (πρόσωπο, σώμα, προσωπικότητα) που εκείνος επιζητά να διαιωνίσει. Μάλιστα, οι ειδικοί στο χώρο της εξελικτικής ψυχολογίας, έχουν κατονομάσει το γνώρισμα αυτό ως «σεξουαλικό αποτύπωμα».

Επίσης, φαίνεται πως ο συγκεκριμένος δεσμός μητέρας – γιού, μας δίνει χρήσιμες ενδείξεις, όχι μόνο για την εμφάνιση της μελλοντικής συντρόφου, αλλά και για τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά της. Πιο συγκεκριμένα, οι μελετητές στο χώρο των διαπροσωπικών σχέσεων υποστηρίζουν ότι η ποιότητα της σχέσης που έχει κάποιος με τη μητέρα του, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζει γενικότερα τις γυναίκες στη ζωή του.

Για παράδειγμα, ένας άνδρας με μία αρκετά στοργική και υπομονετική μητέρα, είναι πολύ πιθανό να γίνει και εκείνος ένας ευαίσθητος εραστής που θα επιδιώξει να δημιουργήσει τρυφερές και ρομαντικές σχέσεις. Αντίθετα, ένας άνδρας μεγαλωμένος από μία καταθλιπτική και αμφιθυμική μητέρα, όπου άλλες φορές τον απέρριπτε και άλλες του φερόταν με αγάπη, είναι πιο πιθανό να αναζητήσει μία ανάλογη σύντροφο ή ακόμα και να φοβάται να δεσμευτεί, αποφεύγοντας τη σταθερότητα στις σχέσεις του.

Ποιο είναι το ποσοστό που προτιμά γυναίκα σαν τη μαμά του;

Ακόμη μια πρόσφατη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τον ιστότοπο γνωριμιών eHarmony, διαπίστωσε ότι το 64% των ανδρών προτιμούν γυναίκες με τα ίδια χαρακτηριστικά προσωπικότητας με τις μαμάδες τους. Δηλαδή περίπου δύο στους τρεις.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα τεστ προσωπικότητας, το οποίο αξιολογούσε ψυχολογικά τους άνδρες, τις συντρόφους τους και τις μητέρες τους.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα κοινά χαρακτηριστικά που είχαν οι μαμάδες με τις συντρόφους ήταν:

Σεβασμός και εκτίμηση προς τις απόψεις τρίτων

Ανοχή και υπομονή στις δύσκολες καταστάσεις

Congratulations mom!

Διάβασε ακόμα: Ποια είναι η μεγαλύτερη ένδειξη ευφυίας σε έναν άντρα;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet