Το καλοκαίρι απ’ ότι φαίνεται δεν θα είναι τόσο ανέμελο όσο όταν ξεκίνησε πριν από 1 μήνα, καθώς μιλάμε πια για νέο κύμα της πανδημίας και ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί. Αυτή τη φορά όμως μιλάμε για έξαρση της παραλλαγής όμικρον 4 και 5! Αν δεν παρακολουθείς τα νούμερα να σε ενημερώσουμε ότι έχουμε αρχίσει και διαβάζουμε για 20.000 νέους ασθενείς καθημερινά! Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουμε για αυτές τις καινούριες παραλλαγές αλλά και πως μπορούμε να προστατευτούμε;

Covid-19: Έξαρση κρουσμάτων με την παραλλαγή Όμικρον 4-5. Πως να προστατευτούμε;

Ο Ιταλός καθηγητής ιολογίας Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης της χώρας του υπογράμμισε ότι η παραλλαγή 4 και 5 είναι τέσσερις φορές πιο ισχυρή από τη συνηθισμένη γρίπη.

 Βρισκόμαστε στην έναρξη του έκτου κύματος

Ραγδαία αύξηση θετικότητας στην χώρα μας, η παραλλαγή όμικρον 4 και 5 δεν είναι ασυμπτωματική όπως έχει σημειωθεί από τον ΕΟΔΥ. Η παραλλαγή Όμικρον 4 και5 είναι 10 φορές πιο μολυσματική από τη Δέλτα.

Τα συμπτώματα της παραλλαγής όμικρον

  • Καταρροή (ειδικά σε συνδυασμό με απώλεια όσφρησης)
  • Πονοκέφαλος
  • Υψηλός πυρετός (π.χ. 38,5-39)
  • Έντονη κόπωση
  • Φτέρνισμα
  • Πονόλαιμος (διαρκεί πάνω από 5 μέρες)
Covid-19: Έξαρση κρουσμάτων με την παραλλαγή Όμικρον 4-5. Πως να προστατευτούμε;

Πως να προστατευτείς;

Πως να προστατευτείς όταν δεν υπάρχουν οι μάσκες; Να φοράς μάσκα σε εσωτερικούς χώρους για παράδειγμα σε εμπορικά κέντρο, σινεμά, μουσεία, διότι εκεί αυξάνεται η πιθανότητα της μόλυνσης. Επίσης μην ξεχνάς τα μέτρα προστασίας που τηρούσαμε στην αρχή του Covid-19, όπως συχνό πλύσιμο χεριών και αντισηπτικό μετά από επαφή με αντικείμενα που πιθανά έχουν αγγίξει πολλοί. Μην ξεχνάς επιπλέον να κάνεις συχνά τεστ! Τέλος, αν ξέρεις οτι κάποιο άτομο έχει κάποια από αυτα συμπτώματα μην έρθεις σε επαφή, αυξάνεις κατά πολύ την πιθανότητα της μετάδοσης και της μόλυνσης.

Αν νιώθεις ότι έχεις κάποιο από αυτά τα παραπάνω συμπτώματα, ή αν έρθει σε επαφή με άτομο που νόσησε, περιόρισε τις επαφές, μείνε στο σπίτι, μην πας στην δουλειά και προστάτευσε του δικούς σου ανθρώπους! Μπορεί το πρωτόκολλο να σου επιτρέπει να βγεις από το σπίτι με μάσκα αν έχεις έρθει σε επαφή με κρούσμα, ωστόσο, αν έχεις τη δυνατότητα, απομονώσου για λίγες μέρες. Είναι για το καλό όλων μας.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet