Σύμφωνα με έρευνες, η κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει περισσότερες από 200 μολυσματικές ασθένειες. Οι κλιματικοί κίνδυνοι φέρνουν τους ανθρώπους και τους οργανισμούς που προκαλούν ασθένειες πιο κοντά, οδηγώντας σε αύξηση των κρουσμάτων. Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί επίσης να επιδεινώσει ορισμένες καταστάσεις πιο σοβαρές και να επηρεάσει το κατά πόσο καλά θα μπορέσει ο ανθρώπινος οργανισμός να αντιμετωπίσει τις καινούργιες λοιμώξεις.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της μελέτης, σύμφωνα με την οποία, η πιθανότητα εμφάνισης μιας νέας πανδημίας παρόμοια με την Covid-19 θα τριπλασιαστεί τις επόμενες δεκαετίες.

Πέρα από την πανδημία COVID-19, ένα άλλο παράδειγμα είναι η επανεμφάνιση του ιού Έμπολα στην Αφρική τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβανομένου και του φετινού. Υπάρχουν στοιχεία ότι η καταστροφή των δασών στην Αφρική για την δημιουργία φοινικέλαιου και η μετανάστευση των νυχτερίδων που ζούσαν σε εκείνες τις περιοχές αύξησαν τη μεταδοτικότητα της Έμπολα.

ασθένειες

Την άποψη ότι η κλιματική αλλαγή φέρνει πιο κοντά μας επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες ενισχύει και η έρευνα του Camilo Mora, αναλυτή δεδομένων στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης και της ομάδας του που εξέτασαν περισσότερες από 77.000 ερευνητικές εργασίες, εκθέσεις, βιβλία και αρχεία που αναφέρονταν σε μολυσματικές ασθένειες που επηρεάστηκαν από τον κλιματικό κίνδυνο που έχει επιδεινωθεί από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Πάνω από το 90% των σχετικών εργασιών είχαν δημοσιευτεί μετά το 2000. Τελικά, η ομάδα βρήκε 830 δημοσιεύσεις που περιείχαν 3.213 παραδείγματα περιπτώσεων.

Οι μολυσματικές ζωονόσοι αποτελούν το 60% όλων των ασθενειών και το 75% των νέων αναδυόμενων ασθενειών με βάση τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Όλες οι πληθυσμιακές ομάδες υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουν με πιο ευάλωτα τα παιδιά κάτω των 5 ετών, τους ενήλικες άνω των 65 ετών, τις εγκύους και του ανοσοκατεσταλμένους.

Φυσικά όσο αυξάνονται οι ασθένειες τόσο θα αυξάνονται και τα εμβόλια. Φυσικά αυτό μπορεί να συμβεί κατόπιν εορτής καθώς δεν μπορείς να αναπτύξεις εμβόλιο και θεραπεία για μια ασθένεια που δεν έχει εμφανιστεί ακόμα! Για το λόγο αυτό, αναφέρουν οι επιστήμονες είναι απαραίτητη η επένδυση για την ανάπτυξη νέων συστημάτων παρακολούθησης για την πρόληψη ιικών μολύνσεων ειδικά στις υποανάπτυκτες περιοχές.

Διαβάστε ακόμα: Μα καλά, πως βρέθηκαν 7 τόνοι ανθρώπινων σκουπιδιών στον πλανήτη Άρη;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet