Επειδή πλέον δεν μιλάμε πολύ για τον Covid, είναι εύκολο να ξεχνάμε πως για πολλούς δεν είναι μια απλή ίωση αλλά έχει μακροχρόνιες συνέπειες. Όσο περνάει ο καιρός οι επιστήμονες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα αποτελέσματα του Long Covid, όπως ονομάστηκε ή και καινούργια συμπτώματα των ήδη υπαρχουσών παραλλαγών.

Έπειτα από μελέτες, οι γιατροί προειδοποιούν πως ο Covid επηρεάζει τελικά και την υγεία των ματιών μας. Έρευνες έδειξαν πως τα μάτια μας δεν μπορεί να μολυνθούν μόνο εξαιτίας ενός πεσμένου ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και η μόλυνση μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα του ίδιου του ιού.

covid

Πώς συνδέεται ο Covid με τα μάτια μας;

Ενώ ο Covid-19 συνδέεται συνήθως με λοιμώξεις των πνευμόνων, της καρδιάς και άλλων ζωτικών οργάνων, ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδηλώνει ότι μια λοίμωξη Covid-19 μπορεί επίσης να επηρεάσει το μάτι. Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους που εκτίθενται στον Covid-19 αντιμετωπίζουν τουλάχιστον ένα πρόβλημα στα μάτια, όπως ξηρότητα, ερυθρότητα, θολή όραση και ευαισθησία στο φως.

Στα πρώτα στάδια της μόλυνσης από τον ιό, μπορεί να εμφανιστεί επιπεφυκίτιδα. Αυτό, όπως λέει η γιατρός Nisa Aslam «οφείλεται εν μέρει στο ότι θα μπορούσατε να κολλήσετε τον ιό μέσω των ίδιων των ματιών σας». Όπως συμπληρώνει  «η επιπεφυκίτιδα θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα της παραλλαγής Omicron (η πιο συχνή). Μελέτες περιπτώσεων έχουν βρει ότι η επιπεφυκίτιδα εκδηλώνεται σε άτομα που είναι θετικά στον κορωνοϊό, ακόμα κι αν κατά τα άλλα δεν έχουν συμπτώματα».

Τι χρειάζεται να προσέξεις

  • Το λευκό μέρος του ενός ή και των δύο ματιών είναι κόκκινο ή ροζ
  • Τα βλέφαρά σου έχουν πάθει φλεγμονή και πονάνε
  • Αισθάνεσαι μια τραχιά αίσθηση ή φαγούρα στα μάτια σου.
  • Κάνουν εκκρίσεις ενός πηχτού κίτρινου υγρού.

Τι να κάνεις:

Σύμφωνα με την Δρ Aslam, η επιπεφυκίτιδα COVID είναι «όπως κάθε άλλη μορφή ιογενούς επιπεφυκίτιδας», επομένως απαιτεί παρόμοια θεραπεία.

«Μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς ιατρική συνταγή, με τοπικές οφθαλμικές σταγόνες ή/και οφθαλμική αλοιφή, εκτός εάν σχετίζεται με σοβαρές οφθαλμικές επιπλοκές που αφορούν τον κερατοειδή (π.χ. έλκος του κερατοειδούς ή ουλές) ή σοβαρή μόλυνση των ματιών», λέει.

covid

Υπάρχουν επίσης κάποιες οικιακές θεραπείες και συνήθειες που μπορείτε να κάνετε παράλληλα και βοηθούν: «Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τα μάτια σας καθαρά χρησιμοποιώντας ένα καθαρό επίθεμα από βαμβάκι σε κάθε μάτι, εμποτισμένο σε χλιαρό νερό. Κρατήστε μια κρύα φανέλα στα κλειστά μάτια σας για λίγες στιγμές για να μειώσετε τη φλεγμονή», συμβουλεύει η Δρ Aslam.

Διαβάστε ακόμα: 5 tips για να παραμείνεις υγιής κατά τη διάρκεια της σεζόν της γρίπης

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet