Σήμερα, μπορείτε να αγοράσετε ένα φτηνό ζευγάρι γυαλιά ηλίου σχεδόν οπουδήποτε – από σούπερ μάρκετ μέχρι σε διαδικτυακά καταστήματα μόδας. Όμως μια τέτοια αγορά μπορεί να προκαλέσει αμφιβολίες ως προς την προστασία, που μπορούν να σας προσφέρουν.

Ενώ οι φακοί συνήθως πληρούν ορισμένες, ελάχιστες απαιτήσεις προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία, η ποιότητά τους από άλλες απόψεις, όπως η οπτική διαύγεια δεν είναι και τόσο καλή. Οι οπτικοί, από την άλλη διέπονται από εθνικούς υγειονομικούς κανονισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να πληρούν υψηλότερα πρότυπα όπως τα σήματα CE και UKCA.

Επομένως, οι επαγγελματίες οπτικοί είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι για να βοηθήσουν τους πελάτες να βρουν γυαλιά ηλίου, που όχι μόνο ανταποκρίνονται στις πρακτικές απαιτήσεις τους, αλλά είναι επίσης άνετα και ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Κανόνες προστασίας

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ταξινομεί τους φακούς ηλίου ως «εξοπλισμό ατομικής προστασίας», περιγράφοντας πέντε επίπεδα προστασίας. Οι φακοί της κατηγορίας 0 επιτρέπουν το 80-100% του ηλιακού φωτός να περάσει, ενώ αυτοί της κατηγορίας 4 περνούν μόνο το 3-8%, που σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλοι για οδήγηση. Η κατηγορία 3 είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη, καθώς είναι κατάλληλη για τις περισσότερες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης.

Λοιπόν, οι πιο σκούροι φακοί σας προστατεύουν καλύτερα; Η σύντομη απάντηση είναι: όχι απαραίτητα. Ο βαθμός απορρόφησης φωτός εξαρτάται από το πώς και πού θα χρησιμοποιηθούν: οι φακοί κατηγορίας 4 είναι σχεδιασμένοι για εξαιρετικά φωτεινές περιοχές όπως ψηλά βουνά ή ερήμους, αλλά μπορεί να μειώσουν την ορατότητά σας σε άλλες καταστάσεις.

Ποιότητα όρασης

Η χρήση γυαλιών ηλίου μπορεί να δώσει την αίσθηση ότι η όρασή σας εμποδίζεται. Αυτό συμβαίνει επειδή ένας έγχρωμος φακός φιλτράρει επιλεκτικά το φως: αφήνει έναν τύπο ακτινοβολίας και περιορίζει έναν άλλο. Τρεις έννοιες μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί αυτό και γιατί έχει σημασία.

Το πρώτο είναι η οπτική οξύτητα. Αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να μετρήσει πόσο «απότομα» βλέπουμε και δοκιμάζεται ζητώντας από τους ασθενείς να διαβάσουν όλο και πιο μικρά γράμματα που εμφανίζονται σε μια οθόνη ή έναν πίνακα τοίχου, με ιδανικό αποτέλεσμα περίπου 100%. Ωστόσο, αυτή η δοκιμή εκτελείται με μαύρα γράμματα σε καλά φωτισμένο λευκό φόντο, επομένως δεν λαμβάνει υπόψη το πώς μπορεί να διαφέρει η οπτική ποιότητα σε άλλες συνθήκες φωτισμού.

Η ευαισθησία αντίθεσης ορίζεται ως η ικανότητα διαφοροποίησης αντικειμένων από το περιβάλλον φόντο. Είναι, για παράδειγμα, πιο δύσκολο να διακρίνει κανείς τα μαύρα γράμματα σε γκρι φόντο παρά σε λευκό φόντο.

Τέλος, έχουμε διαθλαστικά σφάλματα, τα οποία επηρεάζουν τόσο την οπτική οξύτητα όσο και την ευαισθησία αντίθεσης. Αυτά είναι που προκαλούν αστιγματισμούς και μας κάνουν μακρόφθαλμους ή κοντόφθαλμους. Το να φοράτε μη συνταγογραφούμενα γυαλιά ηλίου όταν πάσχετε από οποιαδήποτε από αυτές τις παθήσεις μπορεί να κάνει την όραση ακόμα χειρότερη από ό,τι θα ήταν χωρίς αυτά.

γυαλιά
Mark Dymchenko/ IStock

Το χρώμα έχει σημασία

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε το κοινό ερώτημα του χρώματος των φακών. Αν και το χρώμα δεν επηρεάζει την προστασία, μπορεί να επηρεάσει την αντίθεση και την αίσθηση φωτεινότητας, επειδή κάθε χρώμα φιλτράρει διαφορετικό μήκος κύματος φωτός.

Οι γκρι φακοί φιλτράρουν όλα τα μήκη κύματος του φωτός, ενώ οι αποχρώσεις όπως το καφέ ή το πράσινο έχουν διαφορετική επίδραση στην απορρόφηση του φωτός. Αυτό σημαίνει ότι η οπτική αντίληψη τείνει να είναι πιο φωτεινή μέσω ενός καφέ φακού, πολύ σκοτεινή μέσα από τους γκρι φακούς και πιο φυσική μέσω των πράσινων.

Πλαστικοί ή γυάλινοι φακοί στα γυαλιά ηλίου;

Το χρώμα δεν είναι το μόνο πράγμα που επηρεάζει την ποιότητα της όρασης: πρέπει επίσης να προσέχουμε από τι είναι κατασκευασμένοι οι φακοί. Ενώ συνήθως κατασκευάζονται από εξειδικευμένα πλαστικά – γνωστά ως οργανικοί φακοί – μπορείτε επίσης να βρείτε γυάλινους, γνωστούς ως ορυκτούς φακούς.

Αυτά τα δύο υλικά δεν είναι ίδια. Οι οργανικοί φακοί είναι ελαφρύτεροι και ισχυρότεροι, ενώ οι ορυκτοί φακοί είναι πιο ανθεκτικοί στις γρατσουνιές και είναι λιγότερο επιρρεπείς σε παραμόρφωση χρώματος. Αυτό σημαίνει ότι οι ορυκτοί φακοί προσφέρουν μεγαλύτερη ποιότητα όρασης.

Τι γίνεται με τους polaroid φακούς;

Οι polaroid φακοί εμποδίζουν το φως που φτάνει στο μάτι υπό μια ορισμένη γωνία μετά την ανάκλαση σε μια επιφάνεια όπως ένας δρόμος ή το νερό, μειώνοντας έτσι την αντανάκλαση. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλοι για οδήγηση ή για να περνάτε χρόνο γύρω από το νερό.

Ωστόσο, μπορεί να είναι ακατάλληλοι σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, εμποδίζουν το φως από τις οθόνες, με αποτέλεσμα να φαίνονται πιο σκούρες ή ακόμα και εντελώς μαύρες, πράγμα που σημαίνει ότι οι συσκευές συχνά πρέπει να περιστρέφονται για να βελτιωθεί η ορατότητα. Επίσης, δεν είναι ιδανικοί για ορισμένα χειμερινά σπορ: εξαλείφοντας την αντανάκλαση κάνουν πολύ εύκολο να χάσετε παγωμένα μπαλώματα στο έδαφος.

Άλλα χαρακτηριστικά

Τέλος, υπάρχουν ορισμένα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε όταν επιλέγουμε ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου.

Οι ντεγκραντέ φακοί είναι πιο σκούροι στο επάνω μέρος και βαθμολογούνται σε πιο ανοιχτή απόχρωση στο κάτω μέρος – συνήθως απορροφούν περίπου το 85% του φωτός στην πιο σκοτεινή τους περιοχή και το 10% στην πιο ανοιχτή. Αυτοί οι φακοί είναι κομψοί, αλλά αυτό δεν επηρεάζει την προστασία τους από τις ακτίνες UV. Τούτου λεχθέντος, μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα σε συννεφιασμένες συνθήκες και σε μια φωτεινή καλοκαιρινή μέρα μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή.

Οι αντανακλαστικοί φακοί έχουν ένα στρώμα στην εξωτερική τους επιφάνεια που αντανακλά το φως και ενισχύει την προστασία. Δυστυχώς, αυτή η θεραπεία καταστρέφεται ή γρατσουνίζεται εύκολα.

Οι φακοί με αντιανακλαστική επίστρωση στο εσωτερικό του φακού παρέχουν μεγαλύτερη ευκρίνεια όρασης εξαλείφοντας το φως που αντανακλάται πίσω από αυτόν που φοράει. Αυτή η θεραπεία εφαρμόζεται συνήθως σε μεγάλα γυαλιά ηλίου, ή γυαλιά με οπτικά πολύ υψηλής ποιότητας φακούς.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, η καλύτερη δυνατή συμβουλή είναι να μιλήσετε με τον οπτικό ή τον οπτομέτρη σας για να βρείτε τα γυαλιά ηλίου που καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες σας.

*Photo Credits: Newman Studio/ IStock

Διαβάστε επίσης:

Πώς να σώσετε τα μάτια σας από την οθόνη του κινητού και του υπολογιστή

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet