Ο θυρεοειδής είναι ένας σημαντικός αδένας στη βάση του λαιμού σου. Δημιουργεί και παράγει ορμόνες που λειτουργούν με πολλά διαφορετικά συστήματα σε όλο το σώμα σου, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης και του ελέγχου ορμονών που ελέγχουν τον μεταβολισμό, δηλαδή τη διαδικασία όπου η τροφή που βάζεις στο σώμα σου μετατρέπεται σε ενέργεια. Εάν πάσχεις από νόσο του θυρεοειδούς, είναι επειδή ο αδένας αυτός παράγει πάρα πολλές ή πολύ λίγες από αυτές τις ορμόνες.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι παθήσεων του θυρεοειδούς, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, ο υποθυρεοειδισμός, η θυρεοειδίτιδα και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, οι οποίοι μπορούν να προκληθούν από διαφορετικά πράγματα, όπως ανεπάρκεια ιωδίου ή ακόμα και γενετικά. Η πιστοποιημένη διαιτολόγος Molly Hembree, MS, RD, LD, σημειώνει ότι η πιο κοινή πάθηση του θυρεοειδούς είναι ο υπολειτουργικός θυρεοειδής ή ο «υποθυρεοειδισμός».

θυρεοειδή

«Συχνά μια κύρια παρενέργεια του υποθυρεοειδισμού είναι η αύξηση βάρους», λέει η Hembree. «Είναι σημαντικό εάν αισθάνεστε ακούσια αύξηση βάρους, ιδιαίτερα εάν δεν φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τις τρέχουσες συνήθειες διατροφής και άσκησης, να μιλήσετε με το γιατρό σας για να αντιμετωπίσετε τυχόν υποκείμενα ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν υποθυρεοειδισμό σε ορισμένες περιπτώσεις».

Το να παρακολουθείς τι τρως μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις επιπτώσεις της πάθησης του θυρεοειδούς σου και σύμφωνα με την Hembree, η #1 χειρότερη τροφή εάν έχεις διαγνωστεί με προβλήματα θυρεοειδούς είναι τα τρόφιμα που περιέχουν βρογχογόνα. «Τα βρογχογόνα είναι τροφές που περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται «γκοϊτρίνη», η οποία μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών, όταν συνοδεύεται από ανεπάρκεια ιωδίου», λέει η Hembree.

Σύμφωνα με την ίδια, τα βρογχογόνα περιλαμβάνουν ωμά σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, καθώς και τη σόγια και το κεχρί. Ωστόσο, για να απαλλαγείς από μερικές από τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις τους, μπορείς απλά να μαγειρέψεις ελαφρώς. «Η θέρμανση των σταυρανθών λαχανικών εξαλείφει τη βρογχογόνο δράση τους», λέει η Hembree. «Και εάν τρώτε ωμά σταυρανθή λαχανικά και σόγια με μέτρο, δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή για την υγεία του θυρεοειδούς. Ωστόσο, οι περισσότεροι διαιτολόγοι συμβουλεύουν να εξαλείψετε εντελώς το κεχρί από τη διατροφή σας», συνεχίζει.

θυρεοειδή

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο όταν θέλεις να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα του θυρεοειδούς σου. Η υπερβολική κατανάλωση ενός τροφίμου, ενώ αποκλείεις εντελώς ένα άλλο, μπορεί να επηρεάσει τη δουλειά του αδένα σου. Για παράδειγμα, πάρα πολλά λίπη και ιώδιο.

Επίσης, ορισμένα άγνωστα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα λαχανικά μπορεί να είναι βρογχογόνα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Όπως ανέφερε η Hembree, μία τέτοια περίπτωση είναι το λάχανο και άλλα μέλη της οικογένειας Brassica.

Όπως πάντα όμως, πριν κάνεις σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σου, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς το γιατρό σου.

Photos: istockphoto.com/unsplash.com

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet