Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για την υγεία της καρδιάς; Μια κάπως δύσκολη ερώτηση—σύμφωνα με τον καρδιολόγο και συγγραφέα των best seller των New York Times, William Davis, MD,. Στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο Super Gut: A Four-Week Plan to Reprogram Your Microbiome, Restore Health, and Lose Weight μας πληροφορεί ότι οι καλύτερες τροφές για την καρδιά, τυγχάνει να είναι εξαιρετικοί σύμμαχοι και για την υγεία του εντέρου.

Ο Δόκτωρ Davis στο βιβλίο αυτό μας αποκαλύπτει κάποιες από αυτές τις τροφές, που ομολογουμένως είναι κάπως απρόβλεπτες.

1. Κρέας

Ένας καρδιολόγος που επαινεί το κρέας; Κάπως σπάνιο. Βέβαια το ερώτημα αν το κόκκινο κρέας είναι καλό για την υγεία μας έχει συζητηθεί έντονα εδώ και αρκετό καιρό. Σε όλο τον κόσμο οι περισσότερες οδηγίες των ειδικών συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος για λόγους υγείας. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση ακατέργαστου κόκκινου κρέατος και τυριού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, βελτιώνοντας την ευημερία της καρδιάς.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association έδειξε ότι τα άτομα που προτιμούσαν μια ακολουθούσαν διατροφή στηριγμένη στα λαχανικά προκειμένου να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς τους, το κατάφεραν μόνο κατά 16%.

τροφές
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση ακατέργαστου κόκκινου κρέατος μπορεί να βελτιώσει την ευημερία της καρδιάς.

Σύμφωνα με τον Dr Davies το κρέας αλλά και όλες οι τροφές ζωικής προέλευσης συνεχίζουν να βρίσκονται στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, να αποτελούν βασικό κομμάτι μιας ολοκληρωμένης διατροφής! Ας μην ξεχνάμε πως το κρέας αποτελεί μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και σημαντικών θρεπτικών ουσιών όπως βιταμίνη Β12, βιταμίνη Β6, νιασίνη, σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, κρεατίνη και καρνοσίνη. Αλλά το λάθος που κάνουμε συνήθως είναι να αφαιρούμε κάποια κομμάτια του κρέατος ως ανθυγιεινά. Λάθος: Για παράδειγμα τα κόκκαλα του κρέατος έχουν πολλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς μας, και όχι μόνο. Όταν μαγειρεύεις τα κόκαλα για πολλή ώρα, αυτά απελευθερώνουν πολύ πρωτεΐνη.  Σύμφωνα με τον Dr Davies , ένας ζωμός από κόκκαλα και κρέας περιέχει τις εξής ευεργετικές ιδιότητες:

Μεταλλικά στοιχεία με αντιφλεγμονώδη δράση: Ανακουφίζει από κρύωμα και γρίπη ενώ δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Προστατεύει τις αρθρώσεις: Κρατά τις αρθρώσεις υγιείς, χωρίς πόνο ενώ προστατεύει από την οστεοπόρωση.

Δυναμώνει τα κόκαλα: Φώσφορο, μαγνήσιο και ασβέστιο μεταφέρονται από τα μαγειρεμένα κόκαλα στον ζωμό και έτσι τα προσλαμβάνουμε σε μεγάλες ποσότητες.  

Θεραπεύει και θωρακίζει το έντερο: Βοηθά στη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας και της δυσκοιλιότητας ακόμα και στην δυσανεξία σε πολλές τροφές. Το κολλαγόνο που περιέχει, αποκαθιστά την ζημιά στο πεπτικό σύστημα καθώς μειώνει το φούσκωμα και την ευαισθησία σε διάφορες τροφές. 

Σε βοηθά να κοιμηθείς καλύτερα, να νιώσεις καλύτερα και σου δίνει ενέργεια: Βελτιώνει τη μνήμη, ενώ βοηθά στην πέψη, στην αποτοξίνωση και στην έκκριση γαστρικών οξέων.

Βοηθά στην απώλεια βάρους: Περιέχει ένα αμινοξύ που δίνει αλμυρή γεύση και σε κάνει να τρως λιγότερο. Πολλές δίαιτες περιλαμβάνουν τον ζωμό αυτό σαν βασική τροφή τους.

2. Όσπρια

Η κατανάλωση οσπρίων μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, στεφανιαίας νόσου και υπέρτασης, σύμφωνα με επισκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advances in Nutrition. Και ο λόγος για τον οποίον τα όσπρια ωφελούν την υγεία της καρδιάς, είναι επειδή περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες και άλλα μικροθρεπτικά, ενώ είναι χαμηλά σε λιπαρά, δεν περιέχουν χοληστερόλη και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

τροφές

Σύμφωνα με τον Dr Davies αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε οπότε είναι να επιλέξουμε όσπρια πλούσια σε φυτικές ίνες. Και αυτά δεν είναι άλλα από τη φάβα και τις φακές!

3. Βότανα

Κι όμως, υπάρχουν ορισμένα φυσικά συστατικά σε διάφορα βότανα που ενισχύουν την προσπάθειά σας για τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς.

Ρίγανη

Είναι πλούσια πηγή ινών που καταπολεμούν τη χοληστερόλη, ενώ περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και έτσι βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Επίσης, η ρίγανη καταπολεμάει τη φλεγμονή και προστατεύει την καρδιά από την “κακή” χοληστερόλη (LDL).

τροφές

Πράσινο Τσάι

Τα κύτταρα που συνθέτουν την εσωτερική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων είναι ευαίσθητα και η κατανάλωση πράσινου τσαγιού βελτιώνει την ανθεκτικότητά τους. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation έδειξε ότι το πράσινο τσάι βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων εντός 30 λεπτών από την κατανάλωσή του! Το πράσινο τσάι έχει επίσης υψηλή συγκέντρωση του αντιοξειδωτικού/φλαβονοειδούς που ονομάζεται ECGC (EpiGalloCatechinGallate).

Σκόρδο

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μίας σκελίδας σκόρδου ημερησίως, είναι ιδανική δόση για να διατηρείται σε υγιή επίπεδα η χοληστερόλη στο αίμα. Παρόμοιες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το σκόρδο ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση. Η τακτική κατανάλωση σκόρδου αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την αθηροσκλήρωση καθώς “μαλακώνει” τις αρτηρίες και διασπά τη χοληστερόλη και το λίπος που προσκολλάται στα εσωτερικά τοιχώματά τους.

Λεβάντα

Το έλαιο από λεβάντα είναι γνωστό για τις αντισηπτικές, αντιβακτηριακές και καταπραϋντικές του ιδιότητες. Επίσης συμβάλλει στην ενίσχυση των καρδιακών μυών και αυτό με τη σειρά του βελτιώνει τη συστολή και τη χαλάρωση των αρτηριών και των κοιλιών της καρδιάς. Οι καταπραϋντικές του ιδιότητες βοηθούν επίσης στη μείωση της ταχυπαλμίας και της υπέρτασης.

Ginseng

Έρευνες έχουν δείξει σαφή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ginseng και της μειωμένης αρτηριακής πίεσης, καθώς και του μειωμένου κινδύνου καρδιακής νόσου. Ωστόσο, προτού καταναλώσετε ginseng συμβουλευτείτε το γιατρό σας, επειδή σε ορισμένους ανθρώπους προκαλεί αύξηση της πίεσης.

Διάβασε ακόμα: Οι 15 τροφές που αδυνατίζουν σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet