Ως εδώ και μη παρέκει. Πόσα κακά θα μας βρουν; Σύμφωνα με νέα έρευνα το κρασί δεν κάνει τελικά τόσο καλό! Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Χαρτζ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ερευνών για θέματα αλκοολισμού “Alcoholism: Clinical and Experimental Research”, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 400.000 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 85 ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν εάν καταναλώνουμε πάνω από 2 με 4 ποτηράκια την εβδομάδα (ποσότητα που μέχρι τώρα μας έλεγαν  πως είναι οκ) τώρα μας τα αλλάζουν και λένε πως αυτές οι ποσότητες αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 20%, σε σχέση με όσους πίνουν λιγότερα από τρία ποτά την εβδομάδα.

Μολονότι μερικές παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει τη λελογισμένη κατανάλωση αλκοόλ με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό το δυνητικό όφελος υπεραντισταθμίζεται από άλλους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία, όπως ο καρκίνος. Όπως είπε η Χαρτς, «αναφορικά με τον κίνδυνο καρκίνου, και η παραμικρή ποσότητα αλκοόλ είναι επιβλαβής». Τώρα μας το λες;

Παλαιότερες έρευνες έδειχναν ότι το αλκοόλ αυξάνει την HDL, την «καλή» χοληστερίνη, και ότι η ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό που υπάρχει στα σταφύλια (και στο κόκκινο κρασί), έχει προστατευτικές ιδιότητες για την καρδιά. Πρόσφατα στοιχεία τα αντικρούουν όλα αυτά και αναφέρουν ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα αλκοόλ αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο υψηλής πίεσης και καρδιαγγειακών ασθενειών. Το αλκοόλ επίσης συνδέεται με αρρυθμίες, την κολπική μαρμαρυγή, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων και εγκεφαλικού.

Τα θετικά αποτελέσματα των προηγούμενων ερευνών μάλλον προέκυψαν εξαιτίας των καλών συνηθειών που είχαν οι συμμετέχοντες στις έρευνες. Η πεποίθηση, λοιπόν ότι η μικρή κατανάλωση αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά προέκυψε από το γεγονός ότι όσοι πίνουν μικρές ποσότητες τείνουν να έχουν και άλλες υγιεινές συνήθειες, όπως είναι η σωματική άσκηση, η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών και η αποχή από το κάπνισμα.

Με λίγα λόγια, μια χαρά ήμασταν και έρχεται η κυρία Σάρα Χαρτζ και μας το χαλάει. Μην πιούμε το κρασάκι μας έτσι ανενόχλητοι να πρέπει να σκεφτούμε μην πάθουμε καρδιά και πίεση. Αδικία αν με ρωτάτε!

Διαβάστε ακόμα: Κι όμως αυτό το τσάι μπορεί να κάνει το δέρμα σου να λάμψει

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet