Πολλοί δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη στάση ύπνου! Όταν πέφτουμε στο κρεβάτι μετά από μια κουραστική μέρα, κοιμόμαστε στη στάση που μας βολεύει, ανεξάρτητα αν αυτή θυμίζει το κοριτσάκι του εξορκιστή!

Παρόλα αυτά η στάση ύπνου μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Επηρεάζει πολλά πράγματα, από την ένταση που προκαλούμε σε διάφορα μέρη του σώματός μας μέχρι τη στομαχική μας υγεία.  

«Ο ύπνος ανάσκελα είναι η πιο συνιστώμενη στάση, επειδή οι σπόνδυλοι στην πλάτη σας μπορούν να ευθυγραμμιστούν φυσικά σε ουδέτερη θέση», λέει η ειδικός στον ύπνο Kiera Pritchard από το Everynight Mattresses. «Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να είναι πιο υγιεινός για τη σπονδυλική σας στήλη, ενώ ο ύπνος στη δεξιά πλευρά είναι ευεργετικός για την καρδιά σας. Ο ύπνος στο στομάχι είναι η μόνη στάση που θεωρείται ανθυγιεινή καθώς είναι πολύ πιεστική για τη σπονδυλική στήλη σας».

στάση ύπνου

Η σπονδυλική στήλη ευθυγραμμίζεται σωστά μόνο ανάσκελα ενώ η στάση αυτή σύμφωνα με τους ειδικούς προλαμβάνει το πιάσιμο σε πλάτη και αυχένα. «Ο πόνος στην πλάτη δεν είναι άσχετος με τη στάση του ύπνου σας», λέει η ειδικός Kiera. «Εάν πονάτε στην πλάτη μπορεί να έχετε διακοπτόμενο ύπνο εξαιτίας αυτού του πόνου και το σώμα σας δεν έχει αρκετό χρόνο να αποκαταστήσει τις “βλάβες»” στους μυϊκούς ιστούς. Έτσι μπαίνετε σε έναν φαύλο κύκλο!»

Και συνεχίζει λέγοντας: «Όλα τα σώματα είναι διαφορετικά. Διαφέρουν στο ύψος, στα κιλά, στη δομή και έτσι διαφέρουν και στο πως βολεύονται. Παρόλα αυτά, η πιο καλή στάση είναι ανάσκελα!»

Επιπλέον ο ύπνος ανάσκελα αποτρέπει την καούρα, την παλινδρόμηση οξέος και τις ρυτίδες και βοηθά στην προώθηση της αποστράγγισης των υγρών στα ιγμόρεια (καθιστώντας τον ιδανικό για άτομα με κρυολόγημα ή αλλεργίες).

στάση ύπνου

Παρά το γεγονός ότι είναι η πιο συνιστώμενη στάση ύπνου, η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς δεν κοιμάται ανάσκελα – στην πραγματικότητα, μόνο το 10% από εμάς κοιμάται έτσι. Το 74% των ανθρώπων κοιμάται στο πλάι και μόνο το 16% κοιμάται μπρούμυτα, κάτι που είναι καλό, επειδή είναι η μία θέση που συνιστούν οι ειδικοί να αποφεύγουμε λόγω της πίεσης που ασκεί στη σπονδυλική στήλη, το στήθος και τους πνεύμονές μας. «Αναγκάζει τον λαιμό σας να περιστρέφεται είτε προς τη δεξιά είτε προς την αριστερή πλευρά και αυτή η θέση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ροή του αίματος, της λέμφου και του νωτιαίου υγρού και μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις», εξηγεί η Kiera.

στάση ύπνου

Εάν ανήκεις στο 16% που προτιμάει τη στάση ύπνου μπρούμυτα υπάρχουν τρόποι για να το αλλάξεις!

  • Μπορεί να σου φαίνεται αφύσικο να κοιμάσαι ανάσκελα στην αρχή, γι’ αυτό προσπάθησε να κάνεις κάτι ευχάριστο σε αυτή τη στάση για αρκετές νύχτες, για παράδειγμα, να ακούσεις σ’ αυτή τη στάση το αγαπημένο σου άλμπουμ ή podcast. Αυτές οι ασκήσεις θα βοηθήσουν το μυαλό σου να εκπαιδευτεί συσχετίζοντας αυτή τη στάση με την άνεση!
  • Χρησιμοποίησε τα μαξιλάρια σου για στήριξη. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται περίεργα όταν κοιμούνται ανάσκελα, αλλά μπορείς να το αντιμετωπίσεις επιστρατεύοντας τα μαξιλάρια σου για στήριξη. Πολλοί βολεύονται με το να τα βάζουν κάτω από τα χέρια ή το πόδι τους!
  • Επέμεινε! Ακόμα κι αν κοιμηθείς ανάσκελα, πιθανότατα να ξυπνήσεις σε διαφορετική στάση. Όταν ξυπνήσεις, απλώς γύρισε ανάσκελα και δοκίμασε ξανά! Θα δεις πως σε λίγο καιρό θα κοιμάσαι περισσότερη ώρα ανάσκελα!
στάση ύπνου

Διαβάστε επίσης: Ύπνος: Ποια είναι η καλύτερη ώρα τελικά να κοιμηθούμε;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet