Ήξερες ότι εάν αφεθούν ανεξέλεγκτα τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να οδηγήσουν σε σιδηροπενική αναιμία, μια κατάσταση όπου δεν τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν επαρκούν για να μεταφέρεται οξυγόνο στους ιστούς του σώματός; Οι γυναίκες, τα παιδιά, οι χορτοφάγοι και οι αθλητές διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει μήνες. Η μεγαλύτερη πρόκληση με την έλλειψη σιδήρου είναι τα ύπουλα συμπτώματα που περνούν εύκολα απαρατήρητα.

Δώσε σημασία λοιπόν, σε αυτά τα 6 σημάδια. Αν τα έχεις πρέπει να το προσέξεις και να συμβουλευτείς το γιατρό σου!

#1 Κόπωση και κούραση

Όταν ακόμη και οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως τα ψώνια τροφίμων ή η βόλτα με τον σκύλο γίνονται πιο κουραστικές από το συνηθισμένο και η κούραση γενικά εμφανίζεται εύκολα, μην παραβλέπεις τα επίπεδα σιδήρου! Περίπου το 75% του σιδήρου στο σώμα μας βρίσκεται στην αιμοσφαιρίνη και τη μυοσφαιρίνη που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση οξυγονωμένων των μυών, των οργάνων και άλλων ιστών μας. Όταν δεν λαμβάνεις αρκετό σίδηρο μέσω της διατροφής ή για κάποιο λόγο το σώμα σου δυσκολεύεται να τον απορροφήσει, η δύναμη και η φυσική σου κατάσταση είναι τα πρώτα που υποφέρουν.

σίδηρο

#2 Δεν συγκεντρώνεσαι

Έχεις θολωμένη σκέψη και δεν μπορείς να συγκεντρωθείς στην δουλειά ή στο διάβασμα; Πρέπει να το προσέξεις! Ο εγκέφαλός σου έχει υψηλές απαιτήσεις σε σίδηρο, βασίζεται στο πλούσιο σε σίδηρο αίμα για να παραμείνει οξυγονωμένος, να χτίσει ένζυμα, να διατηρήσει τους νευρώνες ενεργοποιημένους και να ενεργοποιήσει τους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη και ντοπαμίνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διόρθωση της έλλειψης σιδήρου είναι το κλειδί για να επαναφέρεις τη συγκέντρωση και τη μνήμη σου σε καλό δρόμο.

#3 Τρώς παγάκια

Θες συνέχεια να καταναλώνεις παγάκια; Μην ανησυχείς, απλά ο εγκέφαλος δίνει σήμα οτι χρειάζεται παραπάνω σίδηρο! Ειναι μια πολύ συχνή συνήθεια στους ανθρώπους που έχουν έλλειψη σιδήρου.

σίδηρο

#4 Έχεις ημικρανίες

Ενώ πολλοί από εμάς κατηγορούμε τα κοινά ερεθίσματα, όπως ο κακός ύπνος, οι ορμονικές διακυμάνσεις, και οι αλλαγές του καιρού, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της κατάστασης σιδήρου των γυναικών και της ευαισθησίας στις ημικρανίες.

#5 Έχεις τριχόπτωση

Η τριχόπτωση συνδέεται άμεσα με τη έλλειψη σιδήρου, όπως και αλλά όργανα συνδέονται άμεσα με την παροχή αίματος για να αναπτυχθούν σωστά. Κατά συνέπεια και η τριχόπτωση είναι μια ένδειξη.

σίδηρο

#6 Νιώθεις ζαλάδες

Το να αισθάνεσαι ζάλη ή έχεις τάση προς λιποθυμία είναι ένδειξη ανεπάρκειας σιδήρου. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να είναι μια υποκείμενη αιτία ζάλης λόγω της ισχυρής σύνδεσης του σιδήρου με τη λειτουργία της καρδιάς και της ικανότητας να αντλεί αίμα αποτελεσματικά.

Αν έχεις κάποια από αυτα τα σημάδια τότε πρέπει σίγουρα να απευθυνθείς στο γιατρό σου, ο οποίος θα σε παραπέμψει να κάνεις τις κατάλληλες εξετάσεις. Με τη σωστή θεραπεία μπορείς να απαλλαγείς μια για πάντα από αυτά τα σημάδια- συμπτώματα που σε ταλαιπωρούν στην καθημερινότητα σου.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet