Εάν έχεις ποτέ απολυθεί, ξέρεις ότι μπορεί να είναι μια τραυματική εμπειρία, ειδικά αν δεν σου έχει δοθεί συγκεκριμένος λόγος. Η αλήθεια όμως είναι ότι ακόμη κι αν δεν σου το έχουν ανακοινώσει υπάρχει πάντα λόγος, γιατί κανείς δεν απολύεται χωρίς αιτία.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι απολύονται όπως είναι η έλλειψη οργάνωσης, η χαμηλή απόδοση, η αντιεπαγγελματική συμπεριφορά, η παρενόχληση των συναδέλφων, τα παράπονα για το αφεντικό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η παραβίαση των πολιτικών της εταιρείας κ.λπ. Τρεις όμως είναι οι πιο συνηθισμένοι σύμφωνα με την εμπειρία της Margaret Buz, career coach, για τους οποίους μπορεί να οδηγηθείς στην απόλυση.

απόλυση

1. Δεν είσαι αποτελεσματικός

Εάν παίρνεις συνεχώς κακές αποφάσεις ή δεν επιτυγχάνεις τους στόχους σου, τότε αυτοί μπορεί να είναι οι λόγοι που απολύθηκες. Καλό θα ήταν να αναστοχαστείς την πρόοδό σου το περασμένο διάστημα για να δεις τι έφταιξε.  Εάν συνειδητοποιήσεις ότι η απόδοσή σου δεν ήταν ικανοποιητική, προσπάθησε να σκεφτείς τρόπους βελτίωσης. Έτσι είναι δύσκολο να επαναλάβεις το ίδιο λάθος στην επόμενη δουλειά σου.

2. Έχεις λάθος συμπεριφορά

Για παράδειγμα, αν κάθε μέρα πηγαίνεις στη δουλειά με αρνητική στάση, τότε το αφεντικό σου και/ή οι συνάδελφοί σου πιθανότατα το παρατήρησαν και αυτό μπορεί να έπαιξε ρόλο στην απόφαση της απόλυσής σου. Επίσης, αν έλειπες πάρα πολλές μέρες από τη δουλειά ή έφτανες με καθυστέρηση όλη την ώρα, αυτό πιθανότατα έπαιξε ρόλο. Μήπως η εταιρεία δεν ταίριαζε απλώς σε εσένα (σε αυτή την περίπτωση, τώρα έχεις την ευκαιρία να βρεις κάτι πιο κατάλληλο!), ή υπάρχουν άλλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσεις για να διασφαλίσεις ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά; Είναι σημαντικό να βρεις μια δουλειά σε μια εταιρεία που έχει κουλτούρα και αξίες με τις οποίες μπορείς να σχετιστείς, λέει η Buz.

3. Μείωση Budget

Αυτό δυστυχώς συμβαίνει… Και το πιθανότερο είναι ότι δεν φταις καθόλου. Είναι επώδυνο να χάνεις τη δουλειά σου λόγω αναδιάρθρωσης ή περικοπών στον προϋπολογισμό. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση να θυμάσαι ότι συνήθως αποχωρεί εκείνος για τον οποίο η εταιρεία θα νιώσει λιγότερο βάρος, είτε σε επαγγελματικό, είτε σε προσωπικό επίπεδο. Οπότε, ακόμα κι αν νομίζεις ότι είσαι απαραίτητος, ίσως πάλι χρειαστεί να αξιολογήσεις τη στάση σου και την απόδοσή σου.

Όπως και να ‘χει, να θυμάσαι: το ότι σε απέλυσαν από μια δουλειά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταις εσύ ούτε ότι δεν θα βρεις μια καλή δουλειά στο μέλλον. Πολλές φορές είναι η τέλεια αφορμή για να επαναπροσδιορίσεις κι εσύ πολλά πράγματα!

απόλυση

Διαβάστε επίσης: Βελονισμός: τι είναι και που μπορείς να τον εφαρμόσεις;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet