Είσαι δυναμική, ανεξάρτητη και συντηρείς τον εαυτό σου μόνη σου. Παρόλα αυτά πρέπει να παραδεχτείς πως ένα από τα πιο δύσκολα tasks της ζωής είναι να ζητήσεις αύξηση. “Πως θα το ζητήσω;”, “Μήπως δεν την αξίζω;”, “Αν πω το λάθος πράγμα;” Όλες αυτές οι ερωτήσεις μπορεί να σε απασχολούν όμως υπάρχουν κάποιες συμβουλές από ειδικούς που μπορείς να ακολουθήσεις ώστε να καταφέρεις να κάνεις την ερώτηση: Θα ήθελα να πάρω αύξηση!

Η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Hayley Cross, της εταιρεία υγείας και ευεξίας Improb, υποστηρίζει πως εάν έχετε επιχειρήματα που να δικαιολογούν μια αύξηση μισθού δεν πρέπει να διστάζετε αλλά να το κυνηγήσετε!

αύξηση

Να θυμάσαι ότι είναι οκ!

Δεν υπάρχει κανένας εργοδότης, προϊστάμενος, υπεύθυνος λογιστηρίου ή HR manager, πουθενά στον πλανήτη, που θα σκεφτεί «καλά, ο τάδε ήρθε και μου ζήτησε αύξηση, τι θράσος» ή «α καλά, κατάλαβα, η τάδε είναι εδώ μόνο για τα λεφτά, ακούς εκεί». Το να ζητάς αύξηση θεωρείται αυτονόητο και αναπόσπαστο κομμάτι κάθε εργασιακής σχέσης. Ο προϊστάμενός σου περιμένει ότι κάποια στιγμή μπορεί να το κάνεις και δεν θα εκπλαγεί.

Έχε σωστό timing

Θεωρητικά, οι εταιρείες στις ευρωπαϊκές χώρες, αναθεωρούν τους μισθούς του προσωπικού τους μία φορά το χρόνο, κατά κανόνα εκεί γύρω στον Γενάρη. Στην πράξη αυτό συμβαίνει σπανιότατα, ειδικά στην Ελλάδα. Ωστόσο, αν έχουν περάσει 2-3 χρόνια που ο μισθός σου παραμένει στάσιμος, όχι μόνο θεωρείται απολύτως αποδεκτό να ζητήσεις να τον ξανασυζητήσετε, αλλά έχεις και περισσότερες πιθανότητες να πάρεις θετική απάντηση.

Ανάφερε αναλυτικά όλα όσα κάνεις

Μην θεωρείς δεδομένο ότι ο εργοδότης σου βλέπει όλη μέρα τι κάνεις, άρα ξέρει από μόνος του ότι δικαιούσαι την αύξηση. Κι επίσης, σε καμία περίπτωση μην θεωρήσεις ότι τον κουράζεις αν αρχίσεις να απαριθμείς όσα έχεις κάνει όσον καιρό βρίσκεσαι στη δουλειά. Ειδικά αν έχεις αναλάβει περισσότερα πράγματα απ’ όσα είχες αρχικά συμφωνήσει ότι θα κάνεις (περίπτωση εννιά στους δέκα εργαζομένων) πες το πρώτο-πρώτο. Μαζί, φυσικά, με οτιδήποτε εξαιρετικό έχει συμβεί τον τελευταίο καιρό στη δουλειά και μπορεί έστω και έμμεσα να θεωρηθεί προσωπική σου επιτυχία.

Προσπάθησε να ζητήσεις περισσότερα από όσα θέλεις

Οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν κάποια μπρος-πίσω. Δεν περιλαμβάνουν όμως απλά ναι ή όχι. Γι’ αυτό μη διστάζεις να ζητήσεις περισσότερα από όσα θέλεις. Αυτό πρακτικά θα σου αφήσει λίγο χώρο για να «υποχωρήσεις» πάνω στην αύξηση που θέλεις. Κάτι σαν το παλιό, καλό παζάρεμα.

αύξηση

Διάβασε επίσης: 7 πράγματα που δεν πρέπει να πεις σε μια συνέντευξη

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet