Το burn out είναι συνήθως ένας αρνητικός όρος που πολλοί το συνδυάζουν με μια δουλειά που σε εξαντλεί γιατί δεν σου αρέσει. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει καθώς οι άνθρωποι που λατρεύουν τη δουλειά τους είναι εξίσου πιθανό να «καούν» κάποια στιγμή.

Το burn out δεν εκδηλώνεται με τον τρόπο που βλέπουμε συνήθως στις ταινίες που ξαφνικά πέφτουν πάνω στα γραφεία τους, λιποθυμούν και καταλήγουν με ορό! Καμία σχέση! Το burn out είναι ύπουλο!

Ο ψυχολόγος Michael Leiter εξηγεί: «Η επαγγελματική εξουθένωση είναι μια αργή εξάντληση».  Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση, η λέξη «burnout» δεν είναι αυστηρά συνώνυμη με την εξάντληση. «Είναι πιο περίπλοκο από αυτό. Η έννοια του burnout  είναι στην πραγματικότητα τόσο περίπλοκη που χρειάστηκε αρκετός καιρός στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για να την ορίσει επίσημα ως σύνδρομο (2019)».

Πολλοί νομίζουν ότι το να υπερ- προσπαθείς για μία δουλειά που δεν σου αρέσει ή δεν σε καλύπτει, είναι κάτι που σε οδηγεί στην επαγγελματική εξάντληση όμως στην πραγματικότητα αυτός δεν είναι τόσο σημαντικός παράγοντας.

burn

Πώς θα καταλάβεις ότι έπαθες burnout;

Τελικά ο ΠΟΥ όρισε το burn out ως «επαγγελματικό φαινόμενο που προκύπτει από χρόνιο στρες στον χώρο εργασίας και δεν έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς». Αν και η επαγγελματική εξουθένωση καθιστά τους ανθρώπους ευάλωτους σε ασθένειες όπως η κατάθλιψη, δεν είναι ασθένεια από μόνη της, λέει ο Δρ Leiter, στην έρευνα του οποίου διατυπώνεται ο ορισμός. Η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να χαρακτηριστεί πιο συγκεκριμένα από τρία συμπτώματα: εξάντληση, κυνισμό και έλλειψη αποτελεσματικότητας.

Όσοι πάσχουν από επαγγελματική εξουθένωση, τείνουν να έχουν έναν συνδυασμό και των τριών συμπτωμάτων, αλλά ανάλογα με τη φύση της εργασίας σας και την άποψή σας, μπορεί να εμφανίσετε το ένα περισσότερο από το άλλο.

Το να φροντίζεις τον εαυτό σου βοηθάει- μέχρι ενός σημείου

Το πιο σύνηθες πρόβλημα όσων παθαίνουν burn out είναι ότι δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τον εαυτό τους. Προφανώς το να μην βλέπεις τα μέιλ σου δεν είναι πάντα η ενδεδειγμένη  επιλογή. Η Ψυχολόγος Kira Schabram τονίζει πως υπάρχουν μερικές διαδικασίες που μπορούμε να κάνουμε μέσα στην ημέρα και να μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε. Είναι σημαντικό να υιοθετούμε κάποιες συνήθειες που θα αφορούν αποκλειστικά εμάς. «Αν υποφέρετε από εξάντληση, αυτές οι πράξεις αυτοφροντίδας που κοροϊδεύουμε μερικές φορές, όπως το να βάζουμε μια μάσκα προσώπου ή να κάνουμε πεντικιούρ, στην πραγματικότητα έχουν αποτέλεσμα», λέει.

Το εργασιακό βάρος πρέπει να μένει στον χώρο εργασίας

Όσοι είναι «κολλημένοι» με τη δουλειά τους συχνά παραλείπουν να θέσουν όρια. Έτσι καταλήγουν να σκέφτονται τη δουλειά στο σπίτι ή ακόμα χειρότερα να εκτελούν δουλειά στο σπίτι. Η έλλειψη αποτελεσματικότητας, είναι το τρίτο σύμπτωμα και το πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ο εγκέφαλος κουράζεται και απλά «φρακάρει» αδυνατώντας να προσφέρει λύσεις. Όμως η διάσπαση των στόχων σου σε μικρότερα και πιο πρακτικά tasks μπορεί να βοηθήσει πολύ, εξηγεί η Δρ Schabram και συνεχίζει: «Η ικανότητα να αφήνεις τις δουλειές πίσω όταν κλείνει η πόρτα του γραφείου είναι πολύ σημαντική και θέλει εξάσκηση. Βοηθάει το να βάλεις πρόγραμμα στη δουλειά και έπειτα να βάλεις ένα χαλαρό πρόγραμμα στο σπίτι σου π.χ. “να δω τηλεόραση, να κάνω μπάνιο, γιόγκα, beauté” – οτιδήποτε σε ευχαριστεί! Αρκεί να μην ασχοληθείς με τη δουλειά σου».

burn

Διαβάστε επίσης: Πως φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε την ξεκούραση τεμπελιά;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet