Είναι δύσκολο να πηγαίνεις για δουλειά (ειδικά τις Δευτέρες…)! Αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολο αν κανείς δεν έχει λίγο χιούμορ, αν δεν συμπαθείς κανέναν ή δεν υπάρχει καλό κλίμα με τους συναδέλφους! Γι’ αυτό οι υπεύθυνοι προσωπικού δεν έχουν στόχο μόνο να βρουν τον ιδανικό υποψήφιο βάσει του βιογραφικού του, αλλά να φροντίσουν να έχει στοιχεία στο χαρακτήρα του που θα δένουν με την υπόλοιπη ομάδα. Ποια είναι αυτά;

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, οι υπεύθυνοι των προσλήψεων πρέπει πάντα να αναζητούν ανθρώπους με ένα πολύ συγκεκριμένο χαρακτηριστικό: το χιούμορ! Παλαιότερα το θεωρούσαν αρνητικό στοιχείο καθώς υποτίθεται έδειχνε έλλειψη σοβαρότητας. Πλέον, οι ΗR Managers θεωρούν άριστη ένδειξη να έχει ο άλλος χιούμορ επειδή δημιουργείται μια θετική ατμόσφαιρα ενώ αποσυμπιέζεται η ένταση στο γραφείο.

χιούμορ

Το χιούμορ είναι δείγμα ευφυΐας. Ένας άνθρωπος με χιούμορ, πρόθυμος να αυτοσαρκαστεί και να αλλάξει τη διάθεση ενός γραφείου είναι ένα πολύ σημαντικό asset για την οποιαδήποτε επιχείρηση. Μάλιστα, ένας από τους θεμελιωτές του αγγλικού Εμπειρισμού, ο Λόρδος Σέιφτσμπερι, στο «Δοκίμιο για την Ελευθερία του Πνευματώδους και του Χιούμορ» (Essay on the Freedom of Wit and Humor, 1709) το συσχέτιζε με την ελευθερία και την ηθική, ως ιδιότητα του καλλιεργημένου και ορθολογικού υποκειμένου που δύναται αυτόνομα να αντιλαμβάνεται τα γεγονότα και τις δεοντικές (νομικές) διαστάσεις της κοινωνικής ζωής –  πολιτικής κι αισθητικής περιλαμβανομένων!

Σύμφωνα με το συγγραφέα του βιβλίου The Psychology of Humor: An Integrative Approach Ροντ Μάρτιν, υπάρχουν οι καλές χρήσεις του χιούμορ, για να ενισχυθεί το εγώ μας και για να βελτιωθούν οι σχέσεις μας με τους άλλους. Υπάρχουν, ωστόσο, και οι παθολογικές χρήσεις του, όπως ο σαρκασμός και η ειρωνεία με μειωτικούς σκοπούς απέναντι στους άλλους.

Φυσικά, μιλάμε για τον πρώτο τύπο χιούμορ όπου σύμφωνα με τη μελέτη του Μάρτιν που δημοσιεύτηκε στο Journal of Research in Personality, αναφέρεται στους ανθρώπους που συχνά συναντούμε στη ζωή μας να διηγούνται συνεχώς ανέκδοτα, ή να παρεμβαίνουν με πνευματώδεις παρατηρήσεις στη συζήτηση.

χιούμορ

Ακολουθούν οι τρεις λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι με χιούμορ είναι οι καλύτεροι εργαζόμενοι:

Έχουν αυτοεπίγνωση

Οι άνθρωποι με χιούμορ σύμφωνα με έρευνες έχουν αυτοεπίγνωση. Είναι ρεαλιστές και βλέπουν τα πράγματα όπως ακριβώς είναι. Στη συνέχεια αξιολογούν την κατάσταση ψύχραιμα και προχωρούν σε πράξεις. Δηλαδή αυτό που χρειάζεται μια εταιρεία.

Έχουν ενσυναίσθηση

Συνήθως οι άνθρωποι με χιούμορ έχουν έντονο το στοιχείο της ενσυναίσθησης. Αυτό συμβαίνει γιατί όποιος μπορεί να αυτοσαρκαστεί και να αποσυμπιέσει μια τεταμένη ατμόσφαιρα, έχει δουλέψει με τον εαυτό του αρκετά για να μπορεί να «συναισθανθεί» τον άλλον. Οι άνθρωποι με χιούμορ μπορούν να συνδεθούν με ένα άλλο άτομο, να καταλάβουν πώς νιώθει και κάπως έτσι δημιουργούν θετικές ανθρώπινες σχέσεις.

Καταπολεμούν το άγχος

Το χιούμορ είναι ένας τρόπος για να καταπολεμήσεις το άγχος. Δεν έχει σημασία αν δουλεύεις σε μια μικρή ή μεγάλη επιχείρηση, το άγχος θα υπάρχει σίγουρα. Άτομα με χιούμορ χρειάζονται σίγουρα σε μια εταιρεία καθώς έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το άγχος ή να διακωμωδήσουν μια κατάσταση κάνοντάς την  με αυτόν τον τρόπο λιγότερο αγχωτική. 

χιούμορ
Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet