Αν έχεις TikTok δεν αποκλείεται να έχεις πέσει πάνω σε κάποιο βίντεο που μιλάει για quiet quitting;. Αλήθεια όμως, τι είναι αυτή η παραίτηση που δεν είναι παραίτηση τελικά;

Πάντα θεωρούσαμε ότι η εύρεση μιας σταθερής εργασίας που θα μας εγγυόταν μια οικονομική ασφάλεια ήταν απόλυτη προτεραιότητα στη ζωή. Εδώ και αρκετό καιρό όμως, τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Που οφείλεται; Στο γεγονός ότι ο κόσμος της εργασίας γίνεται ολοένα και πιο τοξικός. Μας έχει οδηγήσει να πιστεύουμε ότι το «να κάνεις περισσότερα» και να είσαι «πάντα συνδεδεμένος» είναι όχι μόνο φυσιολογικό αλλά και καθήκον. Μάλιστα φτάναμε στο σημείο να κρίνουμε αρνητικά όποιον δεν ακολουθούσε αυτή την τακτική.

Quiet quitting

Τα πράγματα όμως έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Μετά τη μεγάλη παραίτηση που ακολούθησε την πανδημία Covid-19 ένα νέο φαινόμενο άρχισε να εμφανίζεται. Εκτός από τους ανθρώπους που προτιμούν να παραιτηθούν ακόμη και χωρίς «plan B», προκειμένου να διαφυλάξουν την ψυχική τους υγεία, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά στο TikTok, άρχισε να γίνεται λόγος για μια εναλλακτική που ονομάζεται “Quiet quitting”. Κι αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι το εργασιακό σύμπαν δεν είναι εντελώς απρόσβλητο από τις τάσεις.

Παραίτηση σε ωράριο γραφείου;

Τι ακριβώς είναι το Quiet Quitting; Η προοδευτική και σιωπηλή απώλεια ενδιαφέροντος για τη δουλειά προκειμένου να διαφυλάξει κάποιος την ψυχική του υγεία ή την προσωπική του ζωή. Με απλά λόγια οι άνθρωποι άρχισαν να κάνουν το μίνιμουμ στις δουλειές τους προκειμένου να τις κρατήσουν, αδιαφορώντας για τον εντυπωσιασμό των αφεντικών ή των συναδέλφων.

Quiet quitting

Αν αναζητήσεις το hashtag #quietquitting στο TikTok θα ανακαλύψεις ότι υπάρχουν εκατομμύρια χρήστες που παράγουν περιεχόμενο σχετικό με το θέμα και όλοι υπογραμμίζουν ότι η μείωση της προσπάθειας που κατέβαλαν στην επαγγελματική τους απόδοση, βελτίωσε την ποιότητα ζωής τους.

Τελικά, είναι μια απλή τάση ή ένας κοινωνικός συναγερμός; Το βέβαιο είναι ότι μεγαλώσαμε σκεπτόμενοι ότι μετατρέποντας το πάθος μας σε δουλειά δεν θα δουλεύαμε ούτε μια μέρα της ζωής μας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η σύγχρονη κοινωνία, οδηγούμενη από τους τόσο φρενήρεις ρυθμούς που είναι σχεδόν «απάνθρωποι», έχει φέρει αυτή την έννοια σε τοξικότητα.

Quiet quitting

Τελικά το Quiet Quitting θα. βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας;

Όπως ήταν αναμενόμενο, το φαινόμενο Quiet Quitting έχει μετατραπεί από μια απλή τάση στο TikTok σε θέμα συζήτησης και ανάλυσης. Μήπως ήρθε η ώρα να πούμε “τέλος” σε υπερβολικά «επεμβατικές» θέσεις εργασίας ή απλώς “όχι” στην εργασία εκτός ωραρίου και μάλιστα χωρίς αμοιβή;

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Wall Street Journal, φαίνεται πως ήρθε η ώρα. Στην πραγματικότητα, έχει καταγραφεί σωματική και πνευματική βελτίωση σε εργαζόμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν αρχίσει να αρνούνται τηλεφωνήματα εκτός ωρών εργασίας, να αποφεύγουν δουλειές που δεν αφορούν το δικό τους job description και να μην νιώθουν στην απ’ έξω όταν δεν τους συμπεριλαμβάνουν σε κάποιες δουλειές. Εν ολίγοις, το #quietquitting που είναι στη μόδα στο TikTok απλώς καταγγέλει μια εξαιρετικά τοξική εργασιακή κουλτούρα, δίνοντας φωνή σε όλους εκείνους που διαφορετικά δεν θα είχαν εκτεθεί ποτέ από φόβο ή έλλειψη εναλλακτικής λύσης.

Διάβασε ακόμη: Εργασία: οι δεξιότητες της νέας εποχής που πρέπει να αναπτύξουμε όλοι

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet