Είτε ψάχνεις δουλειά, είτε όχι, θα πρέπει να ξεκινήσεις να αναθεωρείς τις δεξιότητες σου. Τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, η αγορά εργασίας έχει εξελιχθεί. Ποτέ όμως πριν δεν υπήρξε τόση φόρα όπως τον τελευταίο καιρό. Εξαιτίας της πανδημίας, η έξυπνη εργασία εξαπλώθηκε παντού και κυρίως η τεχνητή νοημοσύνη και το ChatGPT, έφεραν ανατρεπτικές αλλαγές.

δεξιότητες

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με τίτλο 2023 Future of Jobs, 83 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα εξαφανιστούν παγκοσμίως μέχρι το 2027. Από την άλλη θα δημιουργηθούν σχεδόν 70 εκατομμύρια. Είναι αυτονόητο ότι αν θέλεις να βρεις δουλειά, να παραμείνεις ενεργή ή να αναπτυχθείς επαγγελματικά, θα χρειαστεί να δουλέψεις τις δεξιότητές σου.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι – πιο συγκεκριμένα, το 44% – χρειάζεται να ανανεώσουν τις δεξιότητές τους. Για τι δεξιότητες μιλάμε όμως; Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν δέκα σημαντικές δεξιότητες και καθεμία από αυτές θα είναι όλο και πιο σημαντική τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες θα ζητούν όλο και περισσότερο από τους εργαζόμενους:

  1. δημιουργική σκέψη
  2. αναλυτική σκέψη
  3. τεχνολογικές γνώσεις
  4. υγιή περιέργεια
  5. ετοιμότητας για δια βίου μάθηση
  6. ανθεκτικότητα
  7. ευελιξία
  8. γνώση τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης δεδομένων
  9. ενσυναίσθηση
  10. εξυπηρέτηση πελατών

Επιπλέον, θα απαιτούνται ολοένα και περισσότερο ηγετικές ικανότητες και παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, στα οποία κάποιος θα πρέπει να έχει και επιρροή.

δεξιότητες

Η δημιουργική σκέψη και οι ηγετικές ικανότητες έχουν ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση

Δεξιότητες όπως η ικανότητα διαχείρισης της τεχνητής νοημοσύνης και η ανάλυση δεδομένων θα είναι όλο και πιο περιζήτητες. Αλλά οι εργοδότες θα συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στις δεξιότητες, όπως είναι η δημιουργική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων, η ομαδική εργασία και η επιθυμία για δια βίου μάθηση.

Εργασία: το πτυχίο δεν θα είναι πλέον τόσο σημαντικό

Για να βρεις δουλειά, ένα πτυχίο δεν θα είναι πλέον τόσο σημαντικό όσο πριν από μερικά χρόνια. Περισσότερο από τα εκπαιδευτικά προσόντα, θα μετράει η ικανότητα και η προθυμία να ενημερώνει κανείς τις δεξιότητές του συνεχώς. Όσοι ξέρουν πώς να επανεκπαιδεύονται και είναι πιο ανοιχτοί στις δουλειές του μέλλοντος θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες. Α και μην παραλείψεις να μάθεις να γράφεις σωστά το βιογραφικό σου, τονίζοντας αυτές τις δεξιότητες.

Διάβασε ακόμη: EQ VS IQ: Τι είναι πιο σημαντικό για την καριέρα σου;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet