Πολλές φορές συμβαίνει αυτό που θεωρούμε εμείς αυτονόητο να ακούγεται σε άλλους μια μακρινή ουτοπία. Το να υπάρχουν συνάδελφοι με τους οποίου έχουμε καλές σχέσεις δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις δουλειές. Το να μπορούμε να μοιραζόμαστε μαζί τους τα προσωπικά μας, να βοηθάμε ο ένας τον άλλο για να ολοκληρωθεί ένα project ταχύτερα, ακόμα και να ‘αλληλοκαλυπτόμαστε’ όταν υπάρχει ανάγκη, σε κάποιους ακούγεται εξωπραγματικό.

Ακόμα χειρότερα, δεν είναι λίγοι οι φίλοι που μου παραπονιούνται πως στο γραφείο υποφέρουν, πως υπάρχει κάποιος ή κάποια που τους εκνευρίζει μονίμως και τους βάζει ‘τρικλοποδιές’ ενώ σκέφτονται μέχρι και να παραιτηθούν από τη δουλειά που κατά τ’ άλλα τους ευχαριστεί.

συνάδελφοι

Παρότι κάποιοι συνεργάτες μας δεν θα έχουν ενδοιασμούς να μας δείξουν ανοιχτά ότι μας αντιπαθούν, άλλοι θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τη διπλωματία και τον επαγγελματισμό τους και θα το κρύψουν- οι λεγόμενοι σαμποτέρ. «Οι περισσότεροι συνάδελφοι κρατούν καλυμμένα τέτοιου είδους συναισθήματα για να μη δημιουργήσουν προβλήματα ή να μη θέσουν σε κίνδυνο τη δική τους καριέρα», εξηγεί η Lynn Taylor, ειδική σε επαγγελματικά θέματα και συγγραφέας του βιβλίου: «Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job» «Ωστόσο, πάντα υπάρχουν σημάδια που μας δείχνουν τι συμβαίνει. Φυσικά, δεν είναι εφικτό να μας συμπαθούν όλοι στον εργασιακό χώρο», εξηγεί η ίδια. “Αλλά θα πρέπει να είμαστε θετικοί απέναντι στις ανάγκες των συνεργατών μας, να παραμένουμε φιλικοί απέναντί τους και να επικοινωνούμε μαζί τους ανοιχτά. Αυτοί που το καταφέρνουν, έχουν πολύ καλύτερη καριέρα μακροπρόθεσμα».

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε έτσι ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση;

  • Μάθετε αν αντιμετωπίζουν και άλλοι συνάδελφοι παρόμοια προβλήματα με τον/την ‘σαμποτέρ’. Είναι ένα συγκεκριμένο άτομο με το οποίο έχετε πρόβλημα ή είναι και άλλα; Μήπως γίνεστε υπερβολικοί στη συμπεριφορά σας και έτσι προκαλείτε την κακή συμπεριφορά των άλλων; Μιλήστε με τους έμπιστους συναδέλφους σας, ζητήστε τη γνώμη τους και αναλογιστείτε κατά πόσο αξίζει να ασχοληθείτε περαιτέρω με τον/την ‘σαμποτέρ’.
  • Μην το παίρνετε προσωπικά και διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Επικεντρωθείτε στη δουλειά και τους στόχους σας και πιστέψτε μέσα σας πως η κακή συμπεριφορά του συναδέλφου δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να σας αφορά. Μην παίρνετε τα άσχημα λόγια του/της στα σοβαρά και προσπαθήστε όσο γίνεται να τον/την αγνοείτε.
  • Φερθείτε σαν επαγγελματίας. Μειώστε την επαφή με αυτό το άτομο αποκλειστικά σε επαγγελματικό επίπεδο. Αποφύγετε τις άσκοπες συζητήσεις και τα κουτσομπολιά και κρατήστε τον/την σε απόσταση. Κάντε, ωστόσο, τη δουλειά σας όσο καλύτερα γίνεται και προσπαθείτε να συνεργάζεστε με όλους.
συνάδελφοι
  • Επικοινωνήστε με το άτομο αυτό. Αν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο μιλήστε με αυτό το άτομο σε έναν ιδιωτικό χώρο. Κάντε το, όμως, κάποια στιγμή που θα είστε ήρεμοι και θα μπορείτε να ελέγχετε τα συναισθήματά σας. Ενημερώστε το άτομο με ποιο ακριβώς τρόπο σας ενοχλεί και τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα που μπορεί να έχουν οι πράξεις του/της για τους υπόλοιπους συναδέλφους αλλά και για το ίδιο το άτομο. Προσέξτε τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε και τη γλώσσα του σώματός σας για να μην εκλάβει την κουβέντα σας σαν κατά μέτωπο επίθεση ή προσβολή. Προσπαθήστε να είστε λογικοί και δίκαιοι. Μην φέρετε στην επιφάνεια παλαιότερα προβλήματα αλλά επικεντρωθείτε στο συγκεκριμένο που ξεχείλισε το ποτήρι.
  • Συμπεριφερθείτε στους άλλους όπως θα θέλατε να συμπεριφέρονται και σε εσάς. Να σέβεστε τους συναδέλφους και να απαιτείτε και από αυτούς σεβασμό. Δεν χρειάζεται να συμπαθείτε τους πάντες μέσα στο γραφείο και να έχετε με όλους φιλικές σχέσεις. Και κυρίως, μην κατηγορείτε σε τρίτα άτομα τον διπλανό σας αν είναι ανεύθυνος, ανόητος και αδιάφορος για τη δουλειά. Ειδικά αν αυτό δεν σας αφορά.
  • Μιλήστε με το αφεντικό σας. Αν και μετά από αυτήν τη συζήτηση τα πράγματα δεν βελτιωθούν θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με το αφεντικό σας. Βρείτε κατάλληλα επιχειρήματα για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και τον ρόλο σας στην κατάσταση. Δείξτε ότι πραγματικά θέλετε να λυθεί το πρόβλημα με θετικό τρόπο και σε καμία περίπτωση μην δείξετε ότι βρίσκεστε εκεί με σκοπό να διωχθεί αυτό το άτομο από το γραφείο.
συνάδελφοι

Διάβασε επίσης: 5 σημάδια ότι μένεις στη σχέση από συνήθεια

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet