Meetings, συζητήσεις με συναδέλφους, προτάσεις, προαγωγές. Όλα αυτά απαιτούν social skills, δηλαδή να ξέρεις να χρησιμοποιείς σωστά τον λόγο- παντού, πόσω δε μάλλον στη δουλειά. Όμως, όπως ίσως έχεις παρατηρήσει από την εμπειρία σου εξίσου σημαντικές είναι και οι σιωπές. Πότε πρέπει να απαντήσεις, πότε πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου να ξε-σκαλώσει και πότε πρέπει να παραμείνεις σιωπηλή στη δουλειά σου;

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αρχίσεις να μεταφράζεις την κάθε σιωπή- πότε είναι σιωπή αμηχανίας, πότε εκφράζει δυσφορία, πότε εξουσία κλπ. Να θυμάσαι πάντα πως ορισμένες φορές η σιωπή είναι χρυσός κι άλλες όχι τόσο!

Η σιωπή που εκφράζει δυσφορία

Εάν συμβεί ένα σκηνικό στη δουλειά σου και κάποιος υπάλληλος ή διευθυντής σιωπά τότε αυτή είναι σιωπή δυσφορίας. Σίγουρα δεν είναι θετικό. Μπορεί να σημαίνει πως ο ανώτερος θα μιλήσει αργότερα στα μέλη που ήταν υπεύθυνα για το εκάστοτε σκηνικό ή μπορεί απλά να το έχει ακόμα στο μυαλό του.

Εάν δεν έχει γίνει κάτι φανερά και παρατηρήσεις ή εσύ ή κάποιος συνάδελφός σου πως κάτι έχει αλλάξει στον τρόπο που ένας συνάδελφος ή ανώτερός σου απευθύνεται σε έναν άλλο, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να αφουγκραστείς την κατάσταση και να μαζέψεις στοιχεία για το τι μπορεί να έχει συμβεί.

δουλειά

Η σιωπή που δείχνει αβεβαιότητα

Μπορεί κάποιος να σε έπιασε εξ’ απήνης και δεν έχεις ιδέα πως πρέπει να αντιδράσεις ή τι πρέπει να πεις. Ωστόσο, κάτι τέτοιο, έχει άμεση σχέση με το πόσοι συνάδελφοι βρίσκονται στον ίδιο χώρο (καθώς και τη σχέση που έχεις μαζί τους) ή αν η κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι είναι να έρθεις πρόσωπο με πρόσωπο με αυτόν που σε κομπλάρει.

Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό θα ήταν να αντιδράς. Όταν συμβαίνει κάτι που σε ξαφνιάζει ζήτα κατευθείαν λίγα δευτερόλεπτα να αντιληφθείς τι είναι αυτό που άκουσες και να το επεξεργαστείς. Ουσιαστικά πρέπει να κερδίσεις χρόνο ώστε να απαντήσεις αυτό που πρέπει.

 Η σιωπή ως δείγμα εξουσίας

Έχεις παρευρεθεί ποτέ σε συνάντηση και αφού παρουσιάσεις μια ιδέα, στο τέλος να αντιμετωπίσεις απέραντη σιωπή; Κάποιες φορές, η εσκεμμένη σιωπή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια μορφή εξουσίας και ισχύος.

Αυτό δηλαδή που υπονοείται στη σιωπή είναι ότι όποιος είναι ο δέκτης της, θα πρέπει να αρχίσει να αμφισβητεί τη δήλωσή του, επανεξετάζοντας τη θέση του μέχρι τελικά να λυγίσει και να υποχωρήσει.

Η σιωπή ως δήλωση σεβασμού

Όταν μιλάς και οι συνάδελφοί σου σε ακούν χωρίς να μιλάνε είναι δείγμα σεβασμού. Μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιηθεί για την οικοδόμηση ενός υγιούς χώρου για τους συναδέλφους ή τους συνεργάτες σου, που είναι πιο εσωστρεφείς από εσένα.

Εάν σου αρέσει να είσαι επεμβατική σε συζητήσεις πρέπει να μάθεις να συγκρατείς τον εαυτό σου από το να «πεταχτεί» σε μια κουβέντα. Αυτό εκτός από δείγμα σεβασμού δείχνει και έναν άνθρωπο έτοιμο να ακούσει.

Διάβασε ακόμα: Πώς να καταλάβεις ότι κάνεις καλή δουλειά ακόμα κι αν δεν στο λένε

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet