Τα «Sunday scaries» ή το φαινόμενο της εμπειρίας αυξημένων επιπέδων άγχους στη σκέψη να επιστρέψεις στη δουλειά στο τέλος του Σαββατοκύριακου, δυστυχώς είναι μια αρκετά κοινή αίσθηση. Μια έρευνα σε περισσότερους από 1.000 Αμερικανούς εργαζόμενους, που διεξήχθη από την πλατφόρμα που επικεντρώνεται στον ύπνο «The Sleep Judge», διαπίστωσε ότι το 81% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι βιώνουν Sunday scaries. Αλλά είναι δυνατό να μάθεις πώς να το αντιμετωπίζεις, κάτι που είναι σημαντικό να κάνεις, τόσο για την προστασία του ιερού προσωπικού σου χρόνου μακριά από την εργασία όσο και για την αποφυγή αδικαιολόγητων ποσοτήτων άγχους για το τι μπορεί να φέρει η επόμενη εβδομάδα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι είναι δυνατόν να βιώσεις την αίσθηση των Sunday scaries, ανεξάρτητα από το αν η εβδομάδα εργασίας σου ξεκινά ή όχι τη Δευτέρα. «Ήμουν νοσοκόμα, οπότε δεν ήταν καν η Κυριακή που ήταν τρομακτική, ήταν οποιαδήποτε μέρα που έπρεπε να πάω στη δουλειά», λέει η Dora Kamau, mindfulness και meditation practitioner και παρουσιάστρια του podcast «Sunday Scaries by Headspace». «Όταν κατευθυνόμαστε σε μια νέα εβδομάδα, μπαίνουμε σε κάτι που δεν έχουμε βιώσει πριν και υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα για το τι μπορεί να προκύψει».

Αλλά, αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Η ευημερία μας θα επωφεληθεί από τη μείωση του άγχους που προκαλείτε από κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε, όπως η ενέργεια που φέρνουμε στην αρχή μιας νέας εβδομάδας εργασίας. Η Kamau μοιράζεται τρεις συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσεις τα Sunday scaries αποτελεσματικά προκειμένου να διατηρήσεις την ενέργεια και την ψυχική σου υγεία.

εβδομάδα

Να είσαι παρούσα στη στιγμή.

«Αυτή η αίσθηση παρουσίας απαιτεί μια προσέγγιση δύο επιπέδων», λέει η Kamau. Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση των συναισθημάτων άγχους σου και το δεύτερο βήμα είναι να πάρεις τον εαυτό σου μακριά από τη σκέψη που σου τα προκαλεί και να τον φέρεις πίσω για να απολαύσει την παρούσα στιγμή. Το κλειδί εδώ, σύμφωνα με την ίδια, είναι να είσαι σκόπιμη για το πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου.

Δεδομένου ότι ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος, κάνοντας αυτό που εκτιμάς ή απολαμβάνεις μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς πιο ικανοποιημένη. «Ξέρω για τον εαυτό μου, όταν είναι Κυριακή, ήδη σκέφτομαι την Πέμπτη. Ανησυχώ για πράγματα που δεν έχουν συμβεί ακόμα», λέει η Kamau. «Η δαπάνη των Κυριακών μας με την οικογένεια, τους φίλους ή κάνοντας self care μπορεί να μειώσει τα Sunday scaries, βοηθώντας μας να είμαστε πιο παρόντες και να βρούμε τη χαρά», προσθέτει.

Η πλήρης συμμετοχή και η παρουσία στη στιγμή κατά τη διάρκεια της Κυριακής σου, είτε βρίσκεσαι σε δείπνο με την οικογένειά σου, σε μια πεζοπορία, είτε κάνεις ασκήσεις συνειδητότητας, είναι σημαντικά για τη μείωση των συναισθημάτων του άγχους που μπορεί να αισθανθείς για την επόμενη εβδομάδα. Να θυμάσαι ότι αυτό για το οποίο ανησυχείς δεν έχει ακόμα συμβεί.

Να είσαι όσο πιο προετοιμασμένη μπορείς για την εβδομάδα εργασίας που έρχεται.

«Για πολλούς ανθρώπους, είναι δύσκολο το να προετοιμαστούν ή να σχεδιάσουν εκ των προτέρων την εβδομάδα», λέει η Kamau, αλλά «υπάρχουν μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε πριν κατευθυνθείτε στη νέα εβδομάδα, ακόμη και απλά … παίρνοντας χρόνο για να σκεφτείτε την περασμένη εβδομάδα και τα πράγματα που θα μπορούσατε να έχετε κάνει καλύτερα ή πράγματα που σας άρεσαν και που θέλετε να φέρετε στη νέα εβδομάδα».

εβδομάδα

Η ενδοσκόπηση και η αντανάκλαση, για παράδειγμα, σου δίνουν όχι μόνο το χώρο για να μεγαλώσεις και να σκεφτείς τι μπορείς να κάνεις διαφορετικά, αλλά σου παρέχουν επίσης μια ισχυρή αίσθηση δράσης, επειδή βλέπεις τον εαυτό σου ως κύριο του πεπρωμένου σου.

Θέσε το πώς θέλεις να αισθανθείς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

«Όταν το κάνετε αυτό, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε το λόγο, το κίνητρό και τον σκοπό σας για την επόμενη εβδομάδα καθώς και τη νοοτροπία με την οποία προσεγγίζετε την εβδομάδα που είναι μπροστά σας», λέει η Kamau.

Μια ερώτηση που η Kamau κάνει στον εαυτό της όταν θέτει την πρόθεση της εβδομάδας είναι: «Πώς θέλω να μοιάζει και τι αίσθηση να έχει η εβδομάδα μου;». «Αν η απάντηση είναι «εύκολη», αναρωτιέμαι ποιες είναι οι πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσω. Ίσως είναι το να κοιμάμαι εγκαίρως. Ίσως να μην είμαι στο τηλέφωνό μου τόσο πολύ»», σημειώνει.

Το να καθίσεις και να γράψεις μικρά reminders μπορεί επίσης να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για το πώς να αντιμετωπίσεις τα Sunday Scaries. Επιστρέφοντας στο αίσθημα της ευκολίας, για παράδειγμα, αυτό θα μοιάζει με το να γράψεις «ευκολία» σε ένα post-it, γιατί αυτό μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα άγχους για την επόμενη εβδομάδα αφού θα είσαι σε θέση να κάνεις μια σύνδεση μεταξύ της λέξης και της επόμενης εβδομάδας. Επιπλέον, καθώς βλέπεις τη σημείωση καθ ‘όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, μεταφέρεσαι στην πρόθεση και την αίσθηση που όρισες για τον εαυτό σου πριν μπεις σε αυτήν.

Photos: istockphoto.com

Διάβασε επίσης: 6 red flags που δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξεις δουλειά.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet