Η τηλεργασία μπήκε στη ζωή μας από το 2019 όταν ξεκίνησαν τα πολλά κρούσματα κορωνοϊού. Οι περισσότεροι αναγκαστήκαμε να προσαρμοστούμε σε μια τελείως νέα πραγματικότητα όπου η δουλειά έπρεπε να διεκπεραιωθεί εξολοκλήρου από το σπίτι!

Και φυσικά όπως κάθε στυλ εργασίας έχει τα θετικά και τα αρνητικά του, έτσι και με την τηλεργασία, οι συνθήκες διαφέρουν και διαδραματίζουν πολλά πράγματα ρόλο όπως  για παράδειγμα, τι εργασία κάνεις ή αν είσαι στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα.

Η έρευνα που πραγματοποίησε University of Athens MBA σε γυναίκες που εργάζονται στον κλάδο των οικονομικών και της λογιστικής αποκάλυψε πως ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές δεν επωφελήθηκε καθόλου από την τηλεργασία. Με αφορμή αυτή την μελέτη αναφέρουμε τα θετικά και τα αρνητικά της τηλεργασίας.

Γιατί μας βόλεψε η τηλεργασία:

Το μηδενικό κόστος μετακίνησης: με την εξ αποστάσεως εργασία, έξοδα όπως βενζίνη και εισιτήρια για το μετρό ή το λεωφορείο παύουν να βαραίνουν τον μηνιαίο οικονομικό προϋπολογισμό – και οι ρύποι τους το περιβάλλον. Επιπλέον, το κόστος που γλιτώνει ο εργοδότης για την ενοικίαση χώρου μπορεί να μεταφραστεί σε μεγαλύτερο εισόδημα για τους υπαλλήλους ή σε κάποιο μπόνους.

Ο κερδισμένος χρόνος της μετακίνησης: στις σύγχρονες πόλεις, οι μεγάλες αποστάσεις σε συνδυασμό με την κίνηση στους δρόμους, αναγκάζουν τους εργαζομένους να ξοδεύουν αρκετές ώρες από και προς τον χώρο εργασίας. Με την τηλεργασία, ο μόνος επιπλέον χρόνος που ξοδεύει κανείς είναι εκείνος που χρειάζεται για να φτάσει από το δωμάτιό του μέχρι το σαλόνι ή μέχρι την κοντινότερη καφετέρια. Οι εξτρά ώρες ύπνου μπορούν να κάνουν θαύματα για τη συνολική υγεία του ατόμου, πράγμα που είναι και ένα από τα σπουδαιότερα θετικά της τηλεργασίας.

Έχεις το δικό σου ωράριο: Με την τηλεργασία μπορείς να εργάζεσαι στον χρόνο που θες και να κάνεις τα απαραίτητα διαλείμματα, χωρίς να έχεις κάποιον να σε ελέγχει. Ταυτόχρονα μπορείς να είσαι στο σπίτι για τα παιδιά σου, να τελειώνεις με μικροδουλειές του σπιτιού τις οποίες θα ήσουν κουρασμένη να κάνεις αλλιώς. Επιπλέον μπορείς να εργαστείς από όπου θες αρκεί να έχεις Internet!

Μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα από τους καφέδες και το φαγητό που διαφορετικά θα είχες παραγγείλει στο γραφείο καθώς στο σπίτι μπορείς να τρως και να πίνεις αυτά που έχεις ήδη στο ψυγείο σου ενώ κανένας δεν θα σου απαγορεύσει να πιείς το κρασάκι σου εν ώρα εργασίας!

Τέλος, από τα πιο σημαντικά είναι το ενδυματολογικό! Μπορείς να φοράς ό,τι θες,  χωρίς να χρειάζεται να καταπιέζεσαι με τα ρούχα της δουλειάς σου!

Extra θετικό: Εκτός από τα παιδιά, αν έχεις ζωάκι, περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί – κι αυτό σε βοηθάει και ψυχολογικά!

τηλεργασία

Γιατί μας κούρασε η τηλεργασία:

Τα προβλήματα στην επικοινωνία: Όσο προηγμένη κι αν είναι η τεχνολογία, η διά ζώσης συνομιλία με τον/την συνάδελφο για να αποσαφηνιστεί κάποιο θέμα στη δουλειά γίνεται πιο γρήγορα, πιο εύκολα και πολλές φορές πιο αποτελεσματικά. Η συνεννόηση μέσα από τη χρήση διαδικτυακών εργαλείων είναι μια δεξιότητα που χτίζεται με τον καιρό και μπορεί στην αρχή να φανεί αρκετά απαιτητική σε κάποιον που δεν την έχει συνηθίσει.

Η πολύωρη χρήση υπολογιστή: Η τηλεργασία απαιτεί τη χρήση υπολογιστή σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού ωραρίου, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πονοκεφάλους ή αίσθημα κόπωσης, και πιο μακροπρόθεσμα να επιδεινώσει τυχόν μυοσκελετικά προβλήματα. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με κακές διατροφικές συνήθειες – στην περίπτωση που είμαστε εκτός σπιτιού – μπορούν να επιβαρύνουν γενικότερα την υγεία. Η χρήση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής αλλά και μια λελογισμένη άσκηση (στο σπίτι), είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι στη φροντίδα της υγείας από όπου κι αν επιλέξουμε να εργαστούμε.

Επιπλέον σε πρόσφατη έρευνα του National and Kapodistrian University of Athens MBA, στην οποία συμμετείχαν 287 εργαζόμενες στον οικονομικό – διοικητικό κλάδο αλλά και σε λογιστήρια στην Ελλάδα, συσχετίζει την τηλεργασία με την ανισορροπία μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής τους ζωής και τα αυξημένα επίπεδα εργασιακού άγχους που βιώνουν. Το 58% που είχε εξαρτώμενα μέλη είπε πως δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί ενώ το 56% δυσκολευόταν να βρει τα όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής… 

τηλεργασία

Κοινωνική απομόνωση: Το 57% των ερωτηθέντων γυναικών δήλωσε πως οδηγήθηκε σε πλήρη κοινωνική απομόνωση κατά τη διάρκεια της μόνιμης τηλεργασίας.

Γυναίκες με διευθυντικές θέσεις ένοιωθαν “λίγες”: Οι εργαζόμενες που κατείχαν διευθυντικές θέσεις και οργάνωσης ομάδων εργασίας αισθάνονταν ότι υποστήριζαν ελλιπώς τους υφισταμένους τους κατά την εξ’ αποστάσεως εργασία καθώς και ότι δεν εκπλήρωναν επαρκώς τα εργασιακά τους καθήκοντα εξαιτίας των απαιτήσεων των πολλαπλών ρόλων που κατείχαν.

Είναι αλήθεια πως η τηλεργασία δεν είναι για “χόρταση”! Μπορεί να σε βοηθήσει να αποσυμπιεστείς και να κάνεις οικονομία όμως μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες σοβαρές ψυχικές διαταραχές όπως είναι το άγχος και η αγοραφοβία. Μία από τις λύσεις που μπορούν να δοθούν είναι οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης που συνδυάζουν την τηλεργασία με τη δια ζώσης παρουσία των εργαζομένων γυναικών σε ένα υβριδικό μοντέλο απασχόλησης.

Την έρευνα υπογράφουν οι:

  • Ευαγγελία Σιάχου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Διδάσκουσα στο University of Athens MBA
  • Ιωσήφ Φαμέλης, Μέλος του University of Athens MBA NETwork
  • Δημήτριος Μπάλιος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ στη Χρηματοοικονομική Λογιστική, Αν. Διευθυντής University of Athens MBA, Διευθυντής Εργαστηρίου Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής ΕΚΠΑ
  • Νικόλαος Ηρειώτης, Καθηγητής ΕΚΠΑ στη Χρηματοοικονομική Λογιστική, Διευθυντής Εργαστηρίου Λογιστικής ΕΚΠΑ
Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet